Αποκλεισμός σε επτά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ρωσίας

Μπλόκο σε τράπεζες και μέσα ενημέρωσης

Πολλαπλά είναι τα χτυπήματα στη ρωσική οικονομία, με την Ευρωπαϊκή Ένωση να απαντά σκληρά στην εισβολή στην Ουκρανία. Το μπλοκ προχώρησε και επίσημα στον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, που εξασφαλίζει τις παγκόσμιες τραπεζικές συναλλαγές, με την απόφαση να δημοσιεύεται στο χθεσινό φύλλο της επίσημης εφημερίδας της Ε.Ε. μαζί με την απόφαση για το «μπλόκο» στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik.

Οι τράπεζες στις οποίες θα δοθεί προθεσμία 10 ημερών για να σταματήσουν τις επιχειρήσεις τους μέσω του SWIFT είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της Ρωσίας, η VTB, καθώς και οι Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazban, Bank Rossiya, Sovkomank και VEB. Για την ώρα έχουν εξαιρεθεί του αποκλεισμού οι Sberbank και η Gazprombank. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε. εξήγησε ότι οι τράπεζες που περιλαμβάνονται στον κατάλογο επελέγησαν βάσει των διασυνδέσεών τους με το ρωσικό κράτος, καθώς οι δημόσιες τράπεζες τελούσαν ήδη υπό καθεστώς κυρώσεων μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

«Όλες αυτές οι τράπεζες που περιλάβαμε στον κατάλογο για το SWIFT συνδέονται με το κράτος και έμμεσα με την πολεμική προσπάθεια» πρόσθεσε. Η Sberbank, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, και η Gazprombank δεν περιλήφθηκαν στον κατάλογο επειδή είναι οι κύριοι δίαυλοι για τις πληρωμές για το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο, που οι χώρες της Ε.Ε. εξακολουθούν να αγοράζουν παρά τη σύγκρουση. Την ίδια ώρα πάντως που οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές κατέγραφαν περαιτέρω πτώση, η Sberbank αποσυρόταν από την ευρωπαϊκή αγορά. Η Ενωση Γερμανικών Τραπεζών, μετά τη χρεοκοπία της ευρωπαϊκής θυγατρικής, αποφάσισε πως οι περίπου 35.000 πελάτες της που βρίσκονται στη Γερμανία θα πρέπει να λάβουν αποζημίωση. Στο μεταξύ, το ρούβλι υποχωρούσε εκ νέου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 110 έναντι του δολαρίου, με τη χρηματιστηριακή αγορά να παραμένει κλειστή, καθώς το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα γονατίζει υπό το βάρος των κυρώσεων.

Επί του «στραγγαλισμού» της ρωσικής οικονομίας συζήτησαν χθες ο Μπόρις Τζόνσον και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και συμφώνησαν ότι οι κυρώσεις πρέπει να επεκταθούν ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ και το G7 συμφώνησε να συγκροτήσει μία ομάδα δράσης για το πάγωμα και για την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν σε μέλη της ρωσικής ελίτ. «Η κίνηση αυτή θα προκαλέσει οικονομικές δυσκολίες σε ισχυρά πρόσωπα γύρω από τον πρόεδρο της Ρωσίας και θα καταστήσει σαφές ότι κανένας δεν είναι πέρα από τη συλλογική προσέγγισή μας» τόνισε η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ. Επειδή όμως στην ελίτ, όχι μόνο τη ρωσική, δεν αρέσει να αιφνιδιάζεται, οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι σπεύδουν τις τελευταίες μέρες να μεταφέρουν τα γιοτ τους στις Μαλδίβες προκειμένου να προλάβουν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα