Αίσθηση προκάλεσε αίσθηση η ομιλία της Ε. Τουλουπάκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

«Η Ελλάδα απαξιώνει το κράτος δικαίου»

Τη συγκάλυψη της διαφθοράς στη χώρα μας, η οποία ενορχηστρώνεται με εργαλεία τη φίμωση της Δικαιοσύνης και τις διώξεις δημοσιογράφων, σκιαγράφησε με κάθε λεπτομέρεια η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, η οποία κλήθηκε να μιλήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Η εισαγγελέας, που προσπάθησε να διαλευκάνει το σκάνδαλο Novartis και σήμερα διώκεται για αυτές τις έρευνές της, στην ομιλία της στη διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου αναφέρθηκε στις σκανδαλώδεις παραβιάσεις που δέχεται το κράτος δικαίου στην Ελλάδα από την ίδια την κυβέρνηση.

«Σημαίνοντα κυβερνητικά πρόσωπα έχουν περιφρονήσει και απαξιώσει τόσο προκλητικά το κράτος δικαίου, ώστε έχουν φτάσει σε σημείο δημοσίως να προδικάζουν την ενοχή και την καταδίκη μας, πριν καν επιληφθούν και αποφασίσουν δικαστικά όργανα, παραβιάζοντας το ευρωπαϊκώς και διεθνώς κατοχυρωμένο τεκμήριο της αθωότητας» είπε χαρακτηριστικά η κυρία Τουλουπάκη, «φωτογραφίζοντας» τόσο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, που έχουν προστρέξει να χαρακτηρίσουν εισαγγελείς και δημοσιογράφους οι οποίοι ερεύνησαν το σκάνδαλο ως… συμμορία.

Η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς μίλησε ασφαλώς και για τους κινδύνους που εγκυμονούν οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ελλάδα για τα συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε πως η Novartis έχει ήδη δεχτεί να πληρώσει στις ΗΠΑ 340.000.000 δολάρια για διεφθαρμένες πρακτικές ειδικά στη χώρα μας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχει κινήσει νομική διαδικασία κατά της φαρμακευτικής εταιρίας, αλλά, αντίθετα, διώκει τους εισαγγελείς που ερευνούσαν την υπόθεση! Ας μην ξεχνάμε, επίσης, πως η τιμή του φαρμάκου στη Ελλάδα, την οποία καθόριζε η Novartis μέσα από ένα βαθιά διαπλεκόμενο σύστημα, προσδιόριζε τις τιμές των φαρμάκων και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στα δημόσια ταμεία πολλών ευρωπαϊκών χωρών.

Όσα εξέθεσε η κυρία Τουλουπάκη στο Ευρωκοινοβούλιο για τις πρωτοφανείς παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε περίτρανα με τη στάση της η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, η οποία, επιστρατεύοντας την προσφιλή κυβερνητική τακτική της κατασκευής φανταστικών σκευωριών, ρώτησε την εισαγγελέα ποιος πλήρωσε για το ταξίδι της, προκειμένου να δημιουργήσει εντυπώσεις. Στο ερώτημα αυτό απάντησε με ψυχραιμία η κυρία Τουλουπάκη πως κάλυψε η ίδια τα έξοδά της.

Συνοπτικά, η πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς στην ομιλία της ανέφερε:

• Πως, μετά τις εκλογές του 2019, κατόπιν πρότασης των βουλευτών της νυν κυβέρνησης, συστήθηκε προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για να ερευνήσει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για θέματα Διαφθοράς για «σκευωρία» που φερόταν ότι τέλεσε στην υπόθεση Novartis. Κατά τις καταγγελίες, συνεργοί του ήταν οι εισαγγελείς και οι δημοσιογράφοι που ερευνούσαν την υπόθεση.

• Πως, ενώ συνέχιζαν στην Εισαγγελία Διαφθοράς την έρευνα σε βάρος της Novartis, πολιτικά πρόσωπα, διά της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής και από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, ξεκινούσαν νέα έρευνα σε βάρος των εισαγγελέων.

• Πως, αφότου απέτυχαν οι συστηματικές προσπάθειες, μέσω της Δικαιοσύνης, να τους αφαιρεθεί η υπόθεση και να περάσει σε άλλα χέρια, η κυβέρνηση τελικά ψήφισε μια πρωτοφανή νομοθετική ρύθμιση, με την οποία κατήργησε συλλήβδην την Εισαγγελία Διαφθοράς.

• Πως ασκήθηκε μια άνευ προηγουμένου ποινική δίωξη όχι από τη δικαστική εξουσία, αλλά από το Κοινοβούλιο, εις βάρος όλων των εισαγγελέων Διαφθοράς καθώς και δημοσιογράφων, με βαρύτατες κατηγορίες.

Η κυρία Τουλουπάκη σημείωσε ακόμη πως οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν σε απολογία χωρίς καν μέσα στη δικογραφία να έχει συμπεριληφθεί η βασική δικογραφία της Novartis, ενώ τους δόθηκε προθεσμία λίγων ημερών να απολογηθούν την ώρα που η δικογραφία αριθμεί περί τις 300.000 σελίδες!

Στη συζήτηση συμμετείχε και ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, που πριν από λίγες ημέρες διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία, ύστερα από ανάρτηση που έκανε για το σκάνδαλο Novartis, τονίζοντας πως «μόνο στην Ουγγαρία και την Πολωνία βλέπουμε τέτοιες διώξεις δημοσιογράφων και δικαστικών».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου υπογράμμισε πως, ενώ «η Novartis παραδέχθηκε στις ΗΠΑ το σκάνδαλο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα», πληρώνει μεγάλο πρόστιμο στις ΗΠΑ και όχι στην Ελλάδα.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα