Μαριούπολη: Ο πόλεμος προπαγάνδας και ο βομβαρδισμός του μαιευτηρίου

Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα παιδί, είναι ο τραγικός απολογισμός του βομβαρδισμού της Τετάρτης σε ένα μαιευτήριο και νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, ενός βομβαρδισμού που οι Ουκρανοί χρεώνουν στους Ρώσους και οι Ρώσοι -διά στόματος υπ. Αμυνας- αρνούνται, κάνοντας λόγο για ουκρανική προβοκάτσια.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως ο ισχυρισμός της Ρωσίας ότι το νοσοκομείο δεν είχε ασθενείς δεν είναι αλήθεια, αναφερθείς στην τοποθέτηση της Μαρίας Ζαχάροβα την ίδια ημέρα, ότι «πριν βομβαρδιστεί το μαιευτήριο, Ουκρανοί εθνικιστές το είχαν εκκενώσει από προσωπικό και νοσηλευμένους και είχαν πάρει θέσεις μάχης».

«Όπως πάντα, ψεύδονται με σιγουριά» είπε ο Ζελένσκι και έκανε ακόμα μία φορά λόγο για γενοκτονία των Ουκρανών. Μετά τη διεθνή κατακραυγή η Μόσχα άλλαξε τη ρητορική της, ανακοινώνοντας πως οι ουκρανικοί ισχυρισμοί είναι ψευδείς και ισοδυναμούν με «πληροφοριακή τρομοκρατία». «Πρόκειται για πληροφοριακή τρομοκρατία» τόνισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών. Νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι είχε χαρακτηρίσει «ψευδείς ειδήσεις» τις καταγγελίες της Ουκρανίας, εξηγώντας πως επρόκειτο για μια πρώην μαιευτική κλινική η οποία έχει καταληφθεί εδώ και καιρό από τον στρατό. «Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι ψευδείς ειδήσεις» ανέφερε ο Ντμίτρι Πολιάνσκι, πρώτος αναπληρωτής μόνιμος εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, στον λογαριασμό του στο twitter.

Ο Πολιάνσκι επισήμανε ότι η Ρωσία είχε προειδοποιήσει στις 7 Μαρτίου ότι το νοσοκομείο έχει μετατραπεί σε στρατιωτική θέση, από την οποία οι Ουκρανοί έριχναν πυρά. Το Κρεμλίνο επισήμανε, εξάλλου, ότι θα ζητήσει πληροφορίες από τον ρωσικό στρατό σχετικά με τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου παίδων.

«Αναγκαστικά θα ζητήσουμε πληροφορίες από τον στρατό μας, διότι εμείς, όπως κι εσείς, δεν έχουμε ξεκάθαρη πληροφόρηση για το τι συνέβη και οι στρατιωτικοί θα μας δώσουν πληροφορίες» επισήμανε ο εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Πεσκόφ.

Οι εικόνες, πάντως, που έρχονται από το μαιευτήριο της πόλης -η οποία παραμένει υπό ασφυκτικό ρωσικό κλοιό εδώ και αρκετές ημέρες- έχουν προκαλέσει κύμα καταδίκης και διαμαρτυριών τόσο σε επίπεδο ηγετών όσο και από τον απλό κόσμο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν κι αυτοί που επιμένουν να κάνουν λόγο για ουκρανική προβοκάτσια, κυρίως λόγω κάποιων φωτογραφιών που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, τις οποίες ορισμένοι χαρακτηρίζουν κατασκευασμένες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα