Το μήνυμα Νούλαντ (για την ενέργεια) σε Μητσοτάκη

Οι συζητήσεις στο Μαξίμου με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και τον Ισραηλινό ΥΠΕΞ, στον απόηχο της κρίσης

Το ενεργειακό πρόβλημα, που επιτείνεται λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου συζητήθηκε χθες στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ και τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η επίσκεψη της κ. Νούλαντ, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα στο πλαίσιο περιοδείας της στην Ευρώπη και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, με προτεραιότητα να ενθαρρύνει την ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, που είναι ο βασικός στόχος των ΗΠΑ. Έχει ήδη επισκεφθεί το Παρίσι και την Αγκυρα, ενώ μετά την Αθήνα μεταβαίνει στη Λευκωσία και στο Βερολίνο. H περιοδεία της -ιδίως στην Αθήνα, στην Αγκυρα και τη Λευκωσία- αποκτά ιδιαίτερη σημασία για το τι πραγματικά επιδιώκει, καθώς γίνεται σε περίοδο που λόγω της ενεργειακής κρίσης αρχίζει να συζητείται πάλι η λύση του αγωγού EastMed, την οποία υποστηρίζει η Ε.Ε., αλλά αντιδρά η Τουρκία (η οποία έχει βελτιώσει το τελευταίο διάστημα και τις σχέσεις της με το Ισραήλ), ενώ οι ΗΠΑ εκφράζουν επιφυλάξεις.

Παράλληλα η κυβέρνηση θέλει η Ελλάδα να αναδειχθεί ως ο ενεργειακός κόμβος της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής προς την Ε.Ε., προβάλλοντας και την ενεργειακή συνεργασία με την Αίγυπτο, στην οποία έχει επενδύσει, ενώ θέτει επί τάπητος και την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου, θέμα για το οποίο επίσης αντιδρά η Τουρκία. Σύμφωνα με το Μαξίμου, ο πρωθυπουργός με τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό συμφώνησαν χθες στην ανάγκη διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών αλλά και της συνεργασίας των δύο χωρών για την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός σε ανάρτησή του στο twitter για τη συνάντηση με την κ. Νούλαντ ανέφερε μόνο ότι υπήρξε ενδελεχής ανταλλαγή απόψεων και επαναβεβαιώθηκε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Ακόμη, συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία καθώς και οι τελευταίες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας. H Νούλαντ συναντήθηκε επίσης και με τους υπουργούς Εξωτερικών Νίκο Δένδια και Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Την Πέμπτη ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με την επίτροπο Ενέργειας της Ε.Ε. Κάντρι Σίμσον, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, μέσα στις επόμενες μέρες θα ανακοινώσει επιτάχυνση των ερευνών για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα