Η επόμενη ημέρα μετά το τετ α τετ στην Πόλη

Παρατηρούμε «έκπληκτοι» την πλήρη αποθράσυνση της Τουρκίας στο Αιγαίο το τελευταίο πρόσφατο διάστημα, πάντως μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Τ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη (13/3) σε… καλό κλίμα. Διερωτάται κανείς εάν το «καλό κλίμα» διατηρείται μόνο στις συναντήσεις. Τι ακριβώς έχει συμβεί;

Από τον Νικ. Σταυρουλάκι

Από την Παρασκευή 8/4, τη Δευτέρα 11/4, την Τρίτη 12/4, την Τετάρτη (13/4) συνεχείς υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη πάνω από ελληνικά εδάφη, συνεχείς παραβάσεις και παραβιάσεις που κατέγραψε το ΓΕΕΘΑ ακόμα και από μη επανδρωμένα αεροσκάφη…

Ο Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, ο Ναφτάλι Μπένετ έβαλε και την Τουρκία στο παιχνίδι των υδρογονανθράκων και η Βικτόρια Νούλαντ προκάλεσε ευθέως τους Ελληνες στην Ελλάδα και την Κύπρο. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι η συνάντηση ΜητσοτάκηΕρντογάν πραγματοποιήθηκε με υπόδειξη ή έστω με τη σύμφωνη γνώμη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα.

Προκλήσεις

Για συνεχόμενες ημέρες, από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας (συμπεριλαμβανομένου του Σαββατοκύριακου), η Αγκυρα επέλεξε την οδό των προκλήσεων και της έντασης στον ουρανό του Αιγαίου. Μόνο την Τετάρτη (13 Απριλίου) το ΓΕΕΘΑ κατέγραψε -μεταξύ άλλων- και έντεκα (11) υπερπτήσεις, εκ των οποίων αρκετές σε ιδιαίτερα χαμηλά ύψη πάνω από ελληνικά νησιά και, μάλιστα, κατοικημένα. Οι Τούρκοι πιλότοι πέταξαν σε ύψος μόλις 1.500 ποδών (περίπου 300 μέτρα) πάνω από τις Οινούσσες, ανατολικά της Χίου.

Το «σόου» της Τετάρτης έχει ενδιαφέρον… Ειδικά την Τετάρτη το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας κατέγραψε εφτά υπερπτήσεις σε ιδιαίτερα χαμηλά ύψη πάνω από ελληνικά νησιά – ορισμένα από αυτά, μάλιστα, είναι κατοικημένα. Οι νέες τουρκικές υπερπτήσεις έγιναν όλες από ένα και μόνο ζεύγος F-16. Αρχισαν περίπου στις 14.30 το μεσημέρι. Οι Τούρκοι εισβολείς με προκλητικό τρόπο πέταξαν σε ύψος μόλις 1.500 ποδών (περίπου 300 μέτρα) πάνω από τις Οινούσσες, ελληνικό κατοικημένο νησί στο βορειοανατολικό Αιγαίο, και στη συνέχεια διατηρώντας το ίδιο ύψος πέταξαν πάνω από τη νησί της Παναγιάς. Στα 9.000 πόδια πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι και στα 10.000 πόδια πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς. Περίπου 40 λεπτά μετά την πρώτη υπερπτήση τα δύο μαχητικά συμπλήρωσαν τις έκνομες ενέργειές τους με πτήση πάνω από τις Οινούσσες, στα 10.000 πόδια.

Αξίζει να αναφερθεί πως Δευτέρα και Τρίτη έγιναν από έξι υπερπτήσεις κάθε μέρα πάνω από τα ίδια νησιά, αλλά με πολύ μεγαλύτερο ύψος, που έφτανε σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και τα 29.000 πόδια.

Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι και το Σαββατοκύριακο που προηγήθηκε η Αγκυρα έστειλε στο Αιγαίο μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV), το οποίο πραγματοποίησε παράβαση του FIR Αθηνών και υπέρπτηση, εγκαινιάζοντας ένα νέο κεφάλαιο στον βιασμό του Αιγαίου από αέρος.

Με αυτές τις υπερπτήσεις η Τουρκία από την αρχή του 2022 έχει φτάσει τις 57, σε αντίθεση με τη χρονιά που πέρασε (τους 12 μήνες του 2021 τα τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει πάνω από την ελληνική νησιωτική γη 48 φορές). Από την ελληνική πλευρά, οι έκνομες τουρκικές ενέργειες έχουν θέσει σε «συναγερμό» τις Σμηναρχίες Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας στα νησιά του Αιγαίου, από τις οποίες απογειώνονται οι ιπτάμενοι επιφυλακής με μαχητικά αεροσκάφη για την αναχαίτιση των τουρκικών προκλήσεων. Ήδη τις δύο προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν έξι σκληρές, κλειστές αερομαχίες στον ουρανό του Αιγαίου. Το καλό κλίμα μόνο στα… χαρτιά. Συνεπώς, πριν αλέκτορα φωνήσαι η Τουρκία επέστρεψε στη γνωστή τακτική της, αυτή των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

«Βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα, στα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα» είχε πει ο πρωθυπουργός, κάνοντας αυτές τις δηλώσεις μετά το τετ α τετ που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

«Ήταν μια συνάντηση που έγινε, πρέπει να σας πω, σε καλό κλίμα. Νομίζω ότι συμφωνήσαμε πως αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες σύμμαχοι αυτή την εποχή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν» (sic). Να θεωρήσουμε ότι, ενώ η Τουρκία εισβάλλει σε ελληνικό χώρο, ο Ελληνας πρωθυπουργός επιλέγει να εστιάσει στα ζητήματα που μας ενώνουν; Αυτό αξιολογείται κάπως από το ΓΕΕΘΑ ή τζάμπα πολεμάμε;

«Προφανώς», είπε ο πρωθυπουργός, «επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις. Δώσαμε όμως έμφαση στην οικοδόμηση μίας θετικής ατζέντας, κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες. Και, εφόσον όλα πάνε καλά, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια». Δηλαδή, να δούμε τον Ερντογάν στην Αθήνα με τα τουρκικά αεροσκάφη να τον «προστατεύουν»…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα