Το β΄μέρος της δημοσκόπησης της RealPolls: «Μαύρο» στον Μητσοτάκη για τα εθνικά

Μόνο τις ΗΠΑ εξυπηρετεί η ελληνοαμερικανική συμφωνία, λέει το 56%. Μόλις το 20,2% ικανοποιημένο από τους χειρισμούς στα Ελληνοτουρκικά

Παρά τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού χθες στη Βουλή για την εξωτερική και την αμυντική πολιτική της κυβέρνησης, οι πολίτες βάζουν ένα μεγάλο «άκυρον» στις επιλογές του και στους δύο αυτούς τομείς. Υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν το 50%, καταγράφονται για την κυβερνητική πολιτική και σε άλλους τομείς, όπως είναι η ακρίβεια / ενεργειακή κρίση, η Δικαιοσύνη, η πανδημία, η ελευθερία του Τύπου, η αξιοκρατία.

Στη δημοσκόπηση της RealPolls, το δεύτερο μέρος της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία», δεν υπάρχει τομέας της κυβερνητικής πολιτικής στον οποίο η κυβέρνηση να παίρνει πάνω από τη βάση, γεγονός που εξηγεί τη δημοσκοπική πτώση της Ν.Δ. και τη διαγραφόμενη αδυναμία της, ακόμα κι αν κερδίσει τις εκλογές, να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Όσον αφορά την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι ερωτηθέντες από τη RealPolls θεωρούν σε ποσοστό 56% ότι αυτή η συμφωνία εξυπηρετεί κυρίως τις ΗΠΑ, μόνο το 1,6% θεωρεί ότι εξυπηρετεί την Ελλάδα, ενώ το 31,2% θεωρεί ότι η συμφωνία εξυπηρετεί και τους δύο.

Μη ικανοποιητικές, σε ποσοστό που φθάνει το 41,6%, κρίνουν οι πολίτες και τις κινήσεις της κυβέρνησης στα Ελληνοτουρκικά. Μόνο το 20,2% εκφράζει θετική γνώμη, ενώ σε σωστή κατεύθυνση αλλά ανεπαρκείς τις κρίνει το 29,6%. Η αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στην Τουρκία αγγίζει και προσωπικά τον πρωθυπουργό, καθώς η πολυδιαφημισμένη πρόσφατη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη δεν βελτίωσε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αντίθετα έμειναν ίδιες, σύμφωνα με το 65,7%. Εγιναν χειρότερες, λέει το 19,5% και μόνο το 2,7% πιστεύει ότι είναι καλύτερες…

Το Ουκρανικό

Δυόμισι μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και παρά το έντονα αντιρωσικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς, οι ερωτηθέντες μοιράζουν τις ευθύνες στη Ρωσία (το 28,9%) και στις δυτικές δυνάμεις (το 27,3%).

Η στάση της Ελλάδας όπως την καθόρισε η κυβέρνηση έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης στο εσωτερικό της χώρας κυρίως λόγω της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, όμως το 45% των ερωτηθέντων δηλώνει ευθέως καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που διαχειρίζεται η κυβέρνηση τον πόλεμο και «λίγο» το 17,8%. Μόνο το 33,3% είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο…

Ψυχρολουσία είναι, όμως, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης και σε άλλους σημαντικούς τομείς.

Ακρίβεια: Περισσότεροι από τους μισούς (το 51,1%) δηλώνουν «καθόλου ικανοποιημένοι» από τον τρόπο που η κυβέρνηση τη χειρίζεται και «λίγο» το 21%. Μία ακόμα απόδειξη ότι τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση δεν πείθουν, είναι αναποτελεσματικά, ενώ η ακρίβεια είναι η αχίλλειος πτέρνα της, που θα καθορίσει εν τέλει την εκλογική συμπεριφορά των ψηφοφόρων.

Ρεύμα: Το 80,6% πιστεύει ότι πρέπει να μπει απαραίτητα περιορισμός στα κέρδη των εταιριών ηλεκτρισμού και το 14,3% θεωρεί ότι ο περιορισμός είναι σωστό μέτρο, αλλά ανεφάρμοστο. Σύνολο 94,9%…

Πανδημία: Το 41,2% δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά ικανοποιημένο από την κυβέρνηση, ενώ το 49,4 δηλώνει ότι είναι καθόλου (38,5%) και λίγο (10,9%) ικανοποιημένο.

Αξιοκρατία: Η κυβέρνηση των… αρίστων, κατά συνέπεια και των άξιων… παίρνει κάτω από τη βάση σε θέματα αξιοκρατίας, με το 50,9% των πολιτών να δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από τον τρόπο που έχει διαχειριστεί την αξιοκρατία και το 20,7% λίγο. Σύνολο αρνητικών κρίσεων 71,6%…

Δικαιοσύνη: Οταν το 63% των πολιτών που ρωτήθηκαν δηλώνει ότι είναι καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο από τον τρόπο που η κυβέρνηση έχει διαχειριστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τότε με ευθύνη της κυβέρνησης υπάρχει σοβαρό θέμα λειτουργίας της δημοκρατίας.

Ελευθερία του Τύπου: Παραπλήσιο με το προηγούμενο το εύρημα και το πολιτικό συμπέρασμα. Το 61,3% δηλώνει καθόλου ή λίγο ικανοποιημένο, επί της ουσίας πιστεύει ότι δεν υπάρχει ελευθερία του Τύπου, με ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Θυμίζουμε την 108η θέση που έχει η Ελλάδα στο θέμα αυτό, σύμφωνα με την έρευνα της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα