Κωλοτούμπα Κομισιόν με το ρωσικό φυσικό αέριο

Σύμφωνα με το Bloomberg, τώρα επιτρέπει τις πληρωμές σε ρούβλια

«Κωλοτούμπα», κοροϊδία, όπως και να το ονομάσουμε, η απόφαση της Ε.Ε., μέσω της Κομισιόν, να επιτρέψει τις πληρωμές σε ρούβλια στη Ρωσία, χωρίς να παραβιάζονται οι κυρώσεις, είναι γεγονός και αποδεικνύει την υποκρισία της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, εκπρόσωπος της Κομισιόν δήλωσε χθες ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε την Παρασκευή τα κράτη-μέλη για τις αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές της όσον αφορά το φλέγον αυτό ζήτημα. Οι επικαιροποιημένες συστάσεις της Κομισιόν αναφέρουν ότι οι εταιρίες θα πρέπει να κάνουν μια σαφή δήλωση ότι θεωρούν εκπληρωμένες τις υποχρεώσεις τους μόλις πληρώσουν σε ευρώ ή δολάρια. Δηλαδή μπορούν να πληρώσουν σε ρούβλια χωρίς να… ανοίξει ρουθούνι. Μέσω αυτής της «ντρίπλας» οι Ευρωπαίοι είπαν «ναι» σε όλες τις απαιτήσεις της Ρωσίας. Δηλαδή μπορούν όλες οι εταιρίες να ανοίξουν δεύτερους λογαριασμούς στην Gazprombank και να πληρώνουν με ρούβλια.

Οι κυρώσεις της Ε.Ε., λένε τώρα στην Κομισιόν, «δεν εμποδίζουν οικονομικούς φορείς από το να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση στο νόμισμα που καθορίζεται σε αυτές τις συμβάσεις».

Αναλυτικά, σύμφωνα με το Bloomberg: «Ο Κανονισμός (Ε.Ε.) 833/2014 του Συμβουλίου και ο Κανονισμός (Ε.Ε.) 269/2014 του Συμβουλίου δεν εμποδίζουν τους οικονομικούς φορείς να ανοίγουν τραπεζικό λογαριασμό σε καθορισμένη τράπεζα για πληρωμές που οφείλονται βάσει συμβάσεων για την προμήθεια φυσικού αερίου σε αέρια κατάσταση στο νόμισμα που καθορίζεται στις εν λόγω συμβάσεις για την εκτέλεση πληρωμών δυνάμει αυτών, υπό την προϋπόθεση ότι οι πληρωμές γίνονται σε αυτό το νόμισμα, υπό κανονικές εμπορικές συνθήκες, νοείται ότι τέτοιες πληρωμές σε αυτό το νόμισμα απαλλάσσουν οριστικά τον οικονομικό φορέα από τις υποχρεώσεις πληρωμής που απορρέουν από τις εν λόγω συμβάσεις, χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια από την πλευρά του όσον αφορά την πληρωμή.

Για τον σκοπό αυτό οι εν λόγω φορείς θα πρέπει να κάνουν σαφή δήλωση ότι σκοπεύουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους βάσει υφιστάμενων συμβάσεων και να θεωρήσουν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις σχετικά με την πληρωμή εκπληρωμένες, πληρώνοντας σε ευρώ ή δολάρια, σύμφωνα με τις υφιστάμενες συμβάσεις».

Λιγότερο από 40 ημέρες πριν ακριβώς αυτό που επιτρέπεται συνιστούσε παραβίαση των κυρώσεων, όπως έλεγε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: «Οι ενδεχόμενες πληρωμές σε ρούβλια θα συνιστούν παραβίαση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα