Τα πήρε όλα ο εκβιαστής Ερντογάν!

Οι ΗΠΑ έστρωσαν χαλί μετά την άρση του βέτο της Άγκυρας σε Σουηδία, Φινλανδία

Tα πήρε όλα και… έφυγε ο Ερντογάν, καθώς μέσα σε ένα διήμερο κατάφερε ουσιαστικά να πετύχει τα πάντα στη Μαδρίτη, χαρίζοντας απλώς ως «αντίδωρο» το πολυπόθητο για τη Δύση «ναι» της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ!

Μέσα σε δύο 24ωρα, λοιπόν, ο «σουλτάνος» τσαλάκωσε τις -όποιες- δυτικές αξίες, είδε την πρακτική των παζαριών του να πιάνει τόπο, πέτυχε ανταλλάγματα σε αμυντικό επίπεδο αποκτώντας πρόσβαση στη σουηδική αμυντική βιομηχανία, κέρδισε την περαιτέρω στοχοποίηση των Κούρδων και κυρίως τον χαρακτηρισμό των οργανώσεών τους ως «τρομοκρατικών», ενώ είχε ένα χρησιμότατο για την Αγκυρα τετ α τετ με τον Τζο Μπάιντεν, τον Αμερικανό πρόεδρο, τον οποίο πάσχιζε να συναντήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, αλλά κατάφερε να τον δει χθες στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αποκομίζοντας κι από εκεί οφέλη.

Η συνάντηση των δύο προέδρων, βέβαια, χθες δεν θα ήταν υπερβολή να χαρακτηριστεί και ως το «γεγονός της ημέρας», καθώς σε αυτήν ο «σουλτάνος» επί της ουσίας προσήλθε ως πρωταγωνιστής. Μόνο τυχαία δεν ήταν άλλωστε -ενδεικτική της αγωνίας που επικρατούσε στη Δύση- η κίνηση του Γενς Στόλτενμπεργκ προχθές, αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας για την ένταξη των δυο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, να τηλεφωνήσει… ανακουφισμένος στον Μπάιντεν για το «καλό αποτέλεσμα» της διαβούλευσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν κράτησε περί τα 70 λεπτά, στη διάρκεια των οποίων οι δυο άνδρες για 40 λεπτά συζήτησαν κατ’ ιδίαν, ενώ για άλλη μισή ώρα αντήλλαξαν απόψεις παρουσία διευρυμένων αντιπροσωπιών και από τις δυο πλευρές. Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε, βέβαια, μπροστά στις κάμερες τον Τούρκο ομόλογό του για την άρση του βέτο που έβαζε για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει η Αγκυρα να διατηρήσει ανοιχτούς διαδρόμους με την Ουκρανία για την αποφυγή επισιτιστικής κρίσης.

Από την πλευρά του, ο «σουλτάνος» είπε στον Μπάιντεν ότι ελπίζει πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί θα επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχοντας «γεμάτα χέρια», «πλήρως ικανοποιημένοι». Όσον αφορά τα προβλήματα με τα σιτηρά, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εξαιτίας της ρωσικής εισβολής, ο Ερντογάν είπε ότι χρειάζεται η συμβολή όλων για να επιλυθούν, ενώ προσέθεσε ότι ο ίδιος θα βοηθήσει όσο μπορεί προς αυτή την κατεύθυνση – για να διασφαλίσει το άνοιγμα σχετικών διαδρόμων. Σημείωσε επίσης ότι εύχεται να προχωρήσει η διπλωματία, προκειμένου να σταματήσει ο πόλεμος το γρηγορότερο δυνατόν.

Το κυρίως μενού, βέβαια, κατά πληροφορίες, δεν ήταν άλλο από τα εξοπλιστικά, ένα ζήτημα το οποίο αποτελεί πρόβλημα για τη γείτονα, η οποία επιχειρεί να το επιλύσει με τον εκσυγχρονισμό των μαχητικών αεροσκαφών F-16. Για να επιτευχθεί το τελευταίο, όμως, μένει ακόμη δρόμος να διανυθεί. Κι αυτό διότι ο εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών θα πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, της οποίας προεδρεύει ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ. Και, ως γνωστόν, η επιτροπή θα μπορούσε να απορρίψει οποιαδήποτε εισήγηση της αμερικανικής κυβέρνησης για την Τουρκία. Νωρίτερα, η βοηθός υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Σελέστ Βαλάντερ είχε δηλώσει σε δημοσιογράφους πως «το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ υποστηρίζει πλήρως τα σχέδια εκσυγχρονισμού της Τουρκίας για τον στόλο των F-16».

«Αυτά τα σχέδια είναι στα σκαριά και πρέπει να υλοποιηθούν μέσω των διαδικασιών σύναψης συμβάσεων, αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό του στόλου των μαχητικών τους από την Τουρκία γιατί αυτή είναι η συμβολή στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και συνεπώς στην αμερικανική ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα