ΗΠΑ: Δεύτερο «όχι» στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16!

Βουλευτές του Κογκρέσου σε Μπάιντεν: «Ο Ερντογάν αποσταθεροποιεί Αν. Μεσόγειο, Μ. Ανατολή, Ν. Καύκασο και Β. Αφρική»

Συνεχίζουν να αντιτάσσονται σθεναρά στην πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να αναβαθμίσει τα τουρκικά μαχητικά F-16 Αμερικανοί βουλευτές και έκαναν σαφή την αντίθεσή τους μετά την τροπολογία που κατέθεσαν και μια επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Στην επιστολή των μελών του Κογκρέσου, μια πρωτοβουλία της οποίας ηγείται ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόν, εκφράζεται ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος, καθώς σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για τη μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας προς το ΝΑΤΟ.

«Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η Συμμαχία εδώ και δεκαετίες» αναφέρεται στην επιστολή.

«Αυτές οι πρακτικές του Τούρκου πρόεδρου δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, καθώς η Αγκυρα έχει προβεί σε μια σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών, οι οποίες εκτείνονται από την ανατολική Μεσόγειο μέχρι τη Βόρεια Αφρική» συνεχίζουν οι βουλευτές και προσθέτουν πως το καθεστώς του Ερντογάν έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική.

«Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων, όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου» τονίζουν χαρακτηριστικά και υποστηρίζουν ότι η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα προσφέρει κανένα κίνητρο στον Ερντογάν για να αλλάξει τη συμπεριφορά του.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι τα αμερικανικά όπλα που θα δοθούν στην Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή. Την ίδια ώρα, σε μια προσπάθεια προσέγγισης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι ζήτησε να προμηθευτεί το γαλλοϊταλικό αντιαεροπορικό σύστημα SAMP-T που κατασκευάζεται από την εταιρία Eurosam και περιλαμβάνει ραντάρ έρευνας και εγκλωβισμού, Κέντρο Ελέγχου Πυρός και τετραπλούς κάθετους εκτοξευτές πυραύλων επί τροχοφόρων οχημάτων. Μάλιστα, ο Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι έχει συζητήσει ήδη το θέμα με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν και εκείνος συμφώνησε.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα