Βουλή: Άρχισε η μάχη για το με γάλο σκάνδαλο των υποκλοπών

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. κατέθεσε αίτημα σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Ανδρουλάκη. «Ναι» από ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα κινηθούν τα άλλα κόμματα

Στον αστερισμό της κοινοβουλευτικής διερεύνησης της σκανδαλώδους υπόθεσης των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων κινείται εφεξής το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να καταθέτει αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει την απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη.

Με την επανεκκίνηση των εργασιών του ελληνικού Κοινοβουλίου, χθες το πρωί, η Χαριλάου Τρικούπη χρησιμοποίησε ένα από τα πιο ισχυρά κοινοβουλευτικά όπλα που διαθέτει η αντιπολίτευση, αυτό της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Η πρόταση επικεντρώνει στην υπόθεση παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη και τη χρήση του Predator, καθώς και «στην έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου», όπως αναφέρει το κόμμα, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο ξεκάθαρα στο κάδρο τον πρωθυπουργό.

Παρά την περί του αντιθέτου επιθυμία της «γαλάζιας» παράταξης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. δεν ζητά χρονική διεύρυνση της έρευνας. Η Ν.Δ., ωστόσο, όπως κατέστη απολύτως σαφές και χθες, κατά τη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, δεν κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τη χρονική διεύρυνση της έρευνας, υποστηρίζοντας μάλιστα πως η πρότασή της για επέκταση της εξεταζόμενης περιόδου «βρίσκει υποστηρικτές» στα μικρότερα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Θετικά

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα της ήσσονος αντιπολίτευσης διάκεινται θετικά ως προς τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, ωστόσο δεν έχουν ακόμη ανοίξει τελείως τα χαρτιά τους για το πώς θα κινηθούν στη σχετική ψηφοφορία. Το μόνο κόμμα που έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει ρητώς πως υπερψηφίζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου, μάλιστα, εκτός από το ξεκάθαρο «ναι» στην πρόταση του κόμματος του Νίκου Ανδρουλάκη, σπεύδει και να επιτεθεί εκ νέου στην κυβέρνηση για την απόφασή της να ζητήσει εξεταστική για διάστημα μιας δεκαετίας, μιλώντας για επιχείρηση «φθηνού αντιπερισπασμού». Το κρίσιμο αυτό θέμα, πάντως, δηλαδή η χρονική επέκταση της έρευνας, φαίνεται πως θα είναι το επίδικο των επομένων ημερών, μια και η Ν.Δ. βλέπει συμφωνία των μικρότερων κομμάτων με το αίτημά της.

Το ΚΚΕ

Συγκεκριμένα, το ΚΚΕ, μέσω δήλωσης του Θανάση Παφίλη, ξεκαθάρισε πως το κόμμα στηρίζει τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής που θα εξετάσει και την υπόθεση Ανδρουλάκη και την υπόθεση άλλων δημοσιογράφων, σημειώνοντας πάντως πως θα πρέπει να εξεταστεί και η υπόθεση έξι χρόνων από την παρακολούθηση των γραφείων της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Ερωτηθείς δε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος για τη στάση που αυτό θα κρατήσει στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, δεν απέκλεισε το ΚΚΕ να καταθέσει και δική του, ξεχωριστή πρόταση «και να απαιτήσουμε να συμπεριληφθεί, αφού όλοι θέλουν φως και διαφάνεια άπλετη, εντός ή εκτός εισαγωγικών, και να τη συμπεριλάβουν και στην τελική πρόταση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όσο για την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, από την πρώτη στιγμή κινείται στη γραμμή τού «όλα στο φως», εξηγώντας με ανακοίνωσή της πως «δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε απόπειρα συγκάλυψης ή κομματικής εργαλειοποίησης της υπόθεσης», προσθέτοντας πως «είναι αυτονόητο ότι ο πρωθυπουργός, που ο ίδιος σκανδαλωδώς επέλεξε να θέσει την ΕΥΠ υπό τον έλεγχό του, έχει την κύρια πολιτική ευθύνη».

Ωστόσο, το κόμμα, σημειώνει πως η εξεταστική επιτροπή θα πρέπει οπωσδήποτε να διερευνήσει και την υπόθεση των «κοριών» σε 17 Ελληνες βουλευτές, η οποία φέρεται ότι ξεκίνησε το 2016. Την υπόθεση αυτή έφερε στο φως στις αρχές του καλοκαιριού η «δημοκρατία» με πρωτοσέλιδο αποκαλυπτικό δημοσίευμά της.

«Προκαλεί μεγάλα ερωτηματικά γιατί η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμούν τη διερεύνησή της, ενώ εξηγεί την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διερεύνηση της συγκεκριμένης περιόδου» τονίζει η Ελληνική Λύση, αναφερόμενη στη δυσώδη αυτή υπόθεση.

Την ίδια ώρα, το ΜέΡΑ25 διάκειται θετικά στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ζητώντας ταυτοχρόνως να ερευνηθεί εις βάθος τι συμβαίνει στην ΕΥΠ.

Μπορεί η Ν.Δ. να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά τα αιτήματα των μικρότερων κομμάτων για διεύρυνση της έρευνας, καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη με σαφήνεια αν θα πουν το πολυπόθητο «ναι» στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια, ωστόσο με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θεωρείται πως θα βρεθούν οι περίπου 10 επιπλέον ψήφοι που απαιτούνται για να «περάσει» η πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Σημειωτέον πως το αναθεωρημένο Σύνταγμα προβλέπει ότι, για να καταστεί δυνατή η σύσταση εξεταστικής επιτροπής με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης, απαιτείται μίνιμουμ πλειοψηφία των 2/5 της εθνικής αντιπροσωπίας, δηλαδή 120 βουλευτές.

Υπενθυμίζεται πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 85 και εκείνη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. 22 βουλευτές. Υπέρ της πρότασης αναμένεται να ταχθούν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Παναγιώτης Κουρουμπλής και Κωνσταντίνα Αδάμου.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ξύπνησαν μετά τα μπάνια και τώρα τρέχουν

Με βραδείς ρυθμούς στον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να ξυπνήσουν από τη θερινή ακινησία και να πιάσουν τα αντιπολιτευτικά «ταμπούρια». Με εξαίρεση τον πρόεδρο του κόμματος, που βρισκόταν, με μικρές διαφυγές, εντός Λεκανοπεδίου, και μια ολιγομελή αλλά σκληροτράχηλη ομάδα στο γραφείο Τύπου, η συντριπτική πλειονότητα των στελεχών παρακολουθούσε τις συγκλονιστικές αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των υποκλοπών παρά θίν’ αλός, από σκιερές ξαπλώστρες.

Από χθες κάθε «κατεργάρης» γύρισε στον πάγκο του. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε το Εκτελεστικό Γραφείο, τα μέλη του οποίου, για τον φόβο των Ιουδαίων, άφησαν τα κινητά τηλέφωνά τους εκτός αιθούσης.

Η κίνηση δεν ήταν συμβολική. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι ότι όσα έχουν έλθει μέχρι στιγμής στο φως δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου και λαμβάνουν, έστω εκ των υστέρων, τα μέτρα τους. Οπως ήταν ξεκάθαρο εξαρχής από κομματικές πηγές, ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής στο σκάνδαλο των υποκλοπών, από τη στιγμή που η Χαριλάου Τρικούπη, αποφεύγοντας, όπως ειπώθηκε, αυτή τη φορά τους πολιτικούς συμψηφισμούς, επικεντρώνει το χρονικό πεδίο των ερευνών στη δράση του αφανούς παρακρατικού κυκλώματος που λειτουργούσε υπό την άμεση εποπτεία του Μαξίμου.

Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί επειγόντως τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, ζητώντας να κλητευθούν ως μάρτυρες οι βασικοί εμπλεκόμενοι Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου, Π. Κοντολέων, τέως διοικητής της ΕΥΠ, και η εισαγγελέας Βασιλική Βλάχου, η οποία φέρεται ότι υπέγραφε μαζικά και υπό αδιευκρίνιστους όρους αιτήσεις τηλεφωνικών παρακολουθήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τον διορισμό του Θεμιστοκλή Δεμίρη στη διοίκηση της ΕΥΠ. Την ίδια ώρα σημειώνει μεταξύ άλλων ότι:

• Την απόλυτη ευθύνη, πολιτική και όχι μόνο, για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος λέει ψέματα ότι δεν γνώριζε.

• Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, να σβήσει τα ίχνη των παρακολουθήσεων, παράνομων και νόμιμων, και να στήσει επί της ουσίας μια μεγάλη επιχείρηση συγκάλυψης.

• Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φαίνεται να μη διερευνά το μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων και το Predator, αλλά, αντίθετα, το πώς αποκαλύφθηκε το κύκλωμα.

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα