Θρίλερ στο Αιγαίο με λαθρεμπορικό πλοίο

Ο καπετάνιος αρνήθηκε τον έλεγχο από το ελληνικό Λιμενικό, που έριξε προειδοποιητικά πυρά στο σκάφος

Θρίλερ με εμπορικό πλοίο που αρνήθηκε να υποβληθεί σε έλεγχο από περιπολικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής (Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ.) έλαβε χώρα τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, το πλοίο μεταφοράς τροχοφόρων φορτίων (Ro-Ro) «Ανατόλιαν», σημαίας των Νήσων Κομόρες, κρίθηκε ύποπτο για λαθραία μεταφορά οπλισμού στη Λιβύη και παραβίαση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ. Το «Ανατόλιαν» εντοπίστηκε από περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Μυτιλήνης να κινείται ύποπτα εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Λέσβου, έχοντας πορεία βόρεια του νησιού.

Παρά το γεγονός ότι ο πλοίαρχός του ενημερώθηκε από το πλήρωμα του ελληνικού περιπολικού να σταματήσει την πορεία του ώστε να διενεργηθεί έλεγχος, αυτός δεν συμμορφώθηκε και κινήθηκε παράλληλα προς τα τουρκικά παράλια. Ακολούθησε καταδίωξη, κατά την οποία το ελληνικό περιπολικό έβαλε προειδοποιητικές βολές σε ασφαλή τομέα, ώστε να μη δημιουργηθεί κίνδυνος για τους επιβαίνοντες στο «Ανατόλιαν». Παρ’ όλα αυτά δεν διέκοψε την κίνησή του και, εισερχόμενο σε τουρκικά χωρικά ύδατα, κινήθηκε προς τα τουρκικά παράλια.

Άμεσα το περιστατικό αποτέλεσε αντικείμενο συστηματικής επικοινωνιακής εκμετάλλευσης από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία, χρησιμοποιώντας ως βάση ανακοίνωση της ακτοφυλακής της Τουρκίας, το παρουσίασαν ως απρόκλητη επίθεση του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. κατά εμπορικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, με προφανή σκοπό να εκθέσουν διεθνώς την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες. Στο διαδίκτυο αναρτήθηκε και μικρής διάρκειας βίντεο, που φαίνεται ότι λήφθηκε από το «Ανατόλιαν» και το οποίο παρουσιάζει το ελληνικό περιπολικό να πλέει παράλληλα με αυτό. Ακούγονται επίσης πυροβολισμοί, ενώ προς το τέλος του βίντεο η κάμερα εστιάζει σε σημεία πρόσκρουσης των σφαιρών (σε υαλοπίνακα της υπερκατασκευής και στην οροφή κάποιου εσωτερικού χώρου, στον οποίο είναι αναρτημένο και πορτρέτο του Κεμάλ Ατατούρκ).

Κατά το τουρκικό αφήγημα, το πλοίο «δέχθηκε επίθεση από δύο περιπολικά του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., περίπου 11 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Τενέδου, τα οποία απομακρύνθηκαν μόλις έκαναν την εμφάνισή τους δύο περιπολικά της ακτοφυλακής της Τουρκίας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα