Ενστάσεις ακυρότητας για το Ειδικό Δικαστήριο

Τουλουπάκη και Παπαγγελόπουλος αμφισβητούν τη διαδικασία κλήρωσης των δικαστών που μετέχουν στη σύνθεση

Από τις Μαρία Παναγιώτου Εμμανουέλα Τσουδερού

Με αμφισβήτηση της νομιμότητας της σύνθεσης του Ειδικού Δικαστηρίου που θα κρίνει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη άρχισε χθες η διαδικασία. Συγκεκριμένα, ο συνήγορος της εισαγγελέως Γιάννης Μαντζουράνης αποκάλυψε στο δικαστήριο ότι ενδέχεται να υπάρχει «παράβαση» στη διαδικασία κλήρωσης των ανώτατων δικαστών που μετέχουν στη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου από τον Αρειο Πάγο, η οποία πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο στη Βουλή, με βάση το άρθρο 86 του Συντάγματος περί ευθύνης υπουργών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Μαντζουράνης, ο αρεοπαγίτης Γιώργος Κόκκορης συμπεριλήφθηκε στην κλήρωση παρά το γεγονός ότι ενδεχομένως βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια εκείνη την περίοδο και παρά το γεγονός πως, σύμφωνα με πληροφορίες, λόγω της κατάστασης της υγείας του εμφανίζει αδυναμία να μετέχει σε σύνθεση δικαστηρίου εδώ και αρκετούς μήνες.

Για τους λόγους αυτούς ο συνήγορος της κυρίας Τουλουπάκη υπέβαλε αίτημα να ζητηθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης όλα τα σχετικά, με την αναρρωτική άδεια του δικαστή, έγγραφα προκειμένου να μη θέσει αίτημα ακυρότητας της σύνθεσης του δικαστηρίου προτού καν ξεκινήσει η αποδεικτική διαδικασία. Σημείωσε, δε, ότι «στα πρακτικά της Βουλής δεν αναφέρεται πουθενά ότι ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας ενημέρωσε για την ασθένεια του δικαστή», θέτοντας θέμα εξαπάτησής του. Να σημειώσουμε εδώ ότι η λίστα με τα ονόματα των δικαστών που μπορούν να μετάσχουν στην κλήρωση στέλνεται από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος με τη σειρά του την αποστέλλει στη Βουλή.

Από τη μεριά του ο κ. Παπαγγελόπουλος, ο οποίος προσερχόμενος στο δικαστήριο δήλωσε πως είναι περήφανος που το παρακράτος τον διώκει θεωρώντας τον εμπόδιο στη διαχρονική και συστηματική λεηλασία του δημόσιου χρήματος, τόνισε πως, αν και δεν στρέφεται κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου που απέστειλε τη λίστα, υπό αυτές τις συνθήκες αμφισβητεί και ο ίδιος την κλήρωση. Πρόσθεσε μάλιστα ως ύποπτο στοιχείο το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος δικαστής κληρώθηκε 10ος, δηλαδή τελευταίος. Να διευκρινίσουμε ότι στη Βουλή κληρώνονται για τη σύνθεση του Ειδικού Δικαστηρίου 10 δικαστές του Αρείου Πάγου, εκ των οποίων οι επτά τακτικοί και οι τρεις αναπληρωματικοί.

Στην κλήρωση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο συνέβη το παράδοξο να τοποθετηθούν στη λίστα τα ονόματα μόνο 10 αρεοπαγιτών, καθώς δεν υπήρχαν άλλοι που να πληρούν τις προϋποθέσεις για να μετέχουν σε Ειδικό Δικαστήριο.

Χωρίς, δηλαδή, το όνομα του κ. Κόκκορη η λίστα δεν θα είχε συμπληρωθεί για να διεξαχθεί το Ειδικό Δικαστήριο.

Το γεγονός μάλιστα ότι ο κ. Κόκκορης κληρώθηκε τελευταίος αναπληρωματικός έκανε μάλλον απίθανη την πιθανότητα να χρειαστεί να μετάσχει στη σύνθεση και επομένως, εάν όντως είχε αναρρωτική άδεια, χωρίς τις αποκαλύψεις του κ. Μαντζουράνη αυτό δεν θα είχε αποκαλυφθεί.

Μετά το αίτημα των συνηγόρων της κυρίας Τουλουπάκη το δικαστήριο διέκοψε για να αποφανθεί, όμως στη συνέχεια η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε, οπότε η τελική κρίση θα διατυπωθεί στην επόμενη συνεδρίαση, την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου.

Νωρίτερα ο δικηγόρος Θέμης Σοφός, εκπροσωπώντας την εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη, εξέφρασε την πρόθεση της εντολέως του να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Ωστόσο, ο δικηγόρος Ιπποκράτης Μυλωνάς υπενθύμισε πως το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου έχει απορρίψει τη δήλωση παράστασης κατηγορίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα