Σε ανοιχτή γραμμή Ουάσινγκτον – Μόσχα για το ζήτημα των πυρηνικών όπλων!

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν επιβεβαίωσε το δημοσίευμα της «Washington Post», μιλώντας στη «Wall Street Journal». Ανένδοτος ο Ζελένσκι, θέτει νέους όρους για να κλείσει κάθε επαφή με τη Μόσχα

Να κλείσει κάθε δίαυλο επικοινωνίας με τη Μόσχα είναι σαν να προσπαθεί ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τις τελευταίες μέρες, καθώς θέτει διαρκώς νέους όρους, που όμως στην παρούσα φάση δεν μοιάζουν υλοποιήσιμοι, προκειμένου να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όπως τόνισε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Ουκρανός πρόεδρος, η Μόσχα πρέπει να υποχρεωθεί να συμμετάσχει σε αληθινές ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο.

«Η Ρωσία είναι αποσταθεροποιητική δύναμη σε ευρύ φάσμα ζητημάτων» δήλωσε, καταγγέλλοντας παράλληλα την αποσταθεροποιητική επιρροή της Μόσχας εν μέσω πολέμου, πολλαπλών κρίσεων -ενεργειακής, επισιτιστικής- και αυτής που αποκάλεσε καταστροφή των διεθνών σχέσεων.

Με αφορμή τη σύνοδο για το Κλίμα, ο Ζελένσκι συνέδεσε τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής «με την ανάγκη να τερματιστεί αμέσως η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, να αποκατασταθεί η εδαφική μας ακεραιότητα και να αναγκαστεί η Ρωσία να συμμετάσχει σε αληθινές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις».

Σε συνέχεια των προεδρικών δηλώσεων, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας δήλωσε χθες πως ο κύριος όρος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία θα ήταν η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας.

Ο Ολέξιι Ντανίλοφ τόνισε επίσης πως η Ουκρανία χρειάζεται την εγγύηση σύγχρονων συστημάτων άμυνας, αεροπλάνων, αρμάτων μάχης και πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς. «Εγγύηση – σύγχρονη αεροπορική άμυνα, αεροπλάνα, άρματα μάχης και πύραυλοι μακρού βεληνεκούς. Στρατηγική – προληπτικά βήματα.

Οι ρωσικοί πύραυλοι πρέπει να καταστρέφονται πριν από την εκτόξευση στον αέρα, στην ξηρά και στη θάλασσα» είπε επανερχόμενος στο ζήτημα της περαιτέρω βοήθειας προς το Κίεβο.

Με τις διπλωματικές εκκλήσεις των Ουκρανών στο φόντο, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως όλες αυτές οι τοποθετήσεις σημειώνονται λίγες μέρες μετά το δημοσίευμα της «Washington Post», σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση των ΗΠΑ παροτρύνει την Ουκρανία να δείξει πως είναι ανοιχτή στην επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με τη Ρωσία.

Το ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας έκανε λόγο για συζητήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ΗΠΑ με ομολόγους τους της Ρωσίας, δίχως να αναφέρει λεπτομέρειες. Κι ενώ ο Ζελένσκι καλούσε την παγκόσμια κοινότητα να κλείσει την πόρτα στη Μόσχα, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν έλυσε τη σιωπή του αναφορικά με το δημοσίευμα της «Post», λέγοντας πως η επικοινωνία για την αποφυγή μιας πυρηνικής κλιμάκωσης είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ.

Ο σύμβουλος επιβεβαίωσε στη «Wall Street Journal» ότι Ουάσινγκτον και Μόσχα διατηρούν συνομιλίες για το ζήτημα των πυρηνικών, καθώς είναι «προς το συμφέρον» των ΗΠΑ να διατηρήσουν επαφή με το Κρεμλίνο.

Σύμφωνα δε με την «Journal», ο Σάλιβαν έχει κάνει τους τελευταίους μήνες εμπιστευτικές συζητήσεις με τον Ρώσο ομόλογό του, γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεβ, και τον ανώτερο σύμβουλο εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Ως επισφράγιση των δημοσιευμάτων ήρθε και η τοποθέτηση της εκπροσώπου Τύπου του Λευκού Οίκου Κάριν Ζαν-Πιερ, η οποία είπε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιφυλάσσονται του δικαιώματος να συνομιλήσουν με τη Ρωσία.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα