Μομφή από τον Καραμανλή κατά του πρωθυπουργού

Αποδοκιμασία της κυβέρνησης για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην παρουσίαση βιβλίου του Μ. Κοττάκη

Δεν χρειάστηκε καν να μιλήσει ο Κώστας Καραμανλής χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή» που έγινε στη Λάρισα. Με ένα απλό αλλά συμβολικό νεύμα κατέστησε σαφές ότι αποδοκιμάζει την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το σκάνδαλο των υποκλοπών και ότι επιμένει απολύτως στις θέσεις του για τις υποκλοπές, όπως τις παρουσίασε με την ομιλία του στα Ανώγεια, στην εκδήλωση για τα 10 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννη Κεφαλογιάννη.

O πρώην πρωθυπουργός, που έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου, έγινε δεκτός στη Λάρισα με εκδηλώσεις ενθουσιασμού από πλήθος κόσμου και είναι χαρακτηριστικό ότι, μόλις έφτασε στην αίθουσα, άπαντες άρχισαν να τον χειροκροτούν παρατεταμένα, ενώ έντονη ήταν η παρουσία των «γαλάζιων» στελεχών και βουλευτών του νομού και όχι μόνο, αλλά και πολλών άλλων.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και παρουσία του Κ. Καραμανλή ο συγγραφέας του βιβλίου είπε: «Δεν ξέρω αν ο πρόεδρος μου επιτρέπει να μεταφέρω μια φράση από τη συζήτηση που είχαμε χθες για τις υποκλοπές…» Ο πρώην πρωθυπουργός τού έγνεψε «πες το»: «“Εμένα τουλάχιστον με παρακολουθούσαν σοβαρές υπηρεσίες!” Αυτή ήταν η φράση του κ. Καραμανλή με την οποία προφανώς αναφέρθηκε στις αμερικανικές υπηρεσίες»!

Δεν ήταν όμως μόνο αυτό. Ο κ. Κοττάκης, με τις καίριες επισημάνσεις του και παρουσία του πρώην πρωθυπουργού, κατέστησε σαφείς και καθαρές τις αποστάσεις της «σχολής Καραμανλή» από τη σημερινή κυβέρνηση Μητσοτάκη τόσο ως προς το ήθος και ύφος της εξουσίας όσο και ως προς την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής, ξεγυμνώνοντας την κυβέρνηση τόσο για τις υποκλοπές όσο και για την εξωτερική πολιτική και για τις σχέσεις της με τα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο κ. Καραμανλής -θύμα παρακολουθήσεων κι αυτός όπως και στελέχη της κυβέρνησής του, όταν ήταν πρωθυπουργός- στις 29 Αυγούστου με την ομιλία του στα Ανώγεια και με τη φράση «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου», είχε προτάξει επί της ουσίας την ανάγκη να πληροφορηθούν οι πάντες τον λόγο που η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρώντας ότι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία για τη δημοκρατία. Αντίθετα, η κυβέρνηση, επικαλούμενη «εθνικούς λόγους», επιδιώκει με την επίκληση του απορρήτου τη συσκότιση της έρευνας.

Ο πρώην πρωθυπουργός είχε ζητήσει να χυθεί «άπλετο φως», λέγοντας πως «διαύγεια και διαφάνεια είναι θεμελιώδη ζητούμενα για σύννομο και ομαλό δημόσιο βίο, και ότι το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό, που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα». Στη συνέχεια είχε επισημάνει ότι «παραμένει επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο, και ποιοι και πώς το ενέκριναν», και είχε προτείνει επίσης διακομματική συνεργασία για τις διορθώσεις του θεσμικού καθεστώτος της άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου, αλλά και της εν γένει λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα