Το μεγάλο αμάρτημα της Εύας Καϊλή

Η ευρωβουλευτής και ο σύντροφός της ερευνούνται από τις βελγικές Aρχές για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος» σε υπόθεση που σχετίζεται με το Κατάρ

Καιρό τώρα, η υπερτιμημένη πολιτικά περίπτωση της Εύας Καϊλή έμπαινε στα ρουθούνια του Νίκου Ανδρουλάκη. Περιέργως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όπως και με τον επίσης ξεκάθαρα αντικομματικό Ανδρέα Λοβέρδο, επεδείκνυε μια ανεξήγητη επιείκεια. «Καθένας κρίνεται από τα λόγια και τις πράξεις του» απαντούσαν με χιλιαστική υπομονή οι συνεργάτες του προέδρου κάθε φορά που η κουβέντα ερχόταν στα παραστρατήματα της Εύας… Τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν τους έκαναν ευτυχείς.

Σύμφωνα με τη βελγική «Le Soir», στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝ.ΑΛ. Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο έρευνας των βελγικών Αρχών για «εγκληματική οργάνωση, διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος», σε μια υπόθεση που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 15 έρευνες από πράκτορες της Κεντρικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Διαφθοράς στα σπίτια ανθρώπων που θεωρούνται ύποπτοι, με αποτέλεσμα να υπάρξουν τέσσερις συλλήψεις. Ανάμεσα στους τέσσερις συλληφθέντες, έγραφε η «Le Soir», είναι και ο σύντροφος της Καϊλή, ενώ και η ίδια, παρά την ασυλία της, φέρεται ότι έδωσε κατάθεση.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η Εύα Καϊλή εκλήθη για ανάκριση, αν και άλλες πηγές έκαναν λόγο και για σύλληψή της, παρά τη βουλευτική ασυλία της. Αναμφισβήτητο γεγονός, πάντως, είναι πως οι Αρχές πραγματοποίησαν έρευνες στο σπίτι της.

Με συνοπτικές διαδικασίες ο Νίκος Ανδρουλάκης ανακοίνωσε ότι με προσωπική του απόφαση «η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής». Απέφυγε τη φορτισμένη λέξη «διαγραφή». Η Εύα Καϊλή είχε τη φήμη ότι διαθέτει ισχυρή επιρροή στον κόσμο της παράταξης. Στις ευρωεκλογές του 2014 ήταν πρώτη με την Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη, με 122.054 ψήφους, ενώ πέντε χρόνια αργότερα επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής, λαμβάνοντας 145.650 ψήφους, περίπου 40.000 λιγότερες από τον κ. Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα, στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρείτο ένα ιδιαίτερα δυναμικό στέλεχος, κάτι που επιβεβαιώθηκε όταν εξελέγη αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και, μάλιστα, από τον πρώτο γύρο, κατακτώντας άνετα το 50%+1 του συνόλου των ψηφισάντων, βγαίνοντας στην πρώτη πεντάδα.

Ο αρνητικός τρόπος που έρχεται σήμερα στη δημοσιότητα επαναφέρει στο ΠΑΣΟΚ όλους τους παλιούς εφιάλτες του, στα ζητήματα ηθικής από πολλά στελέχη του, τους οποίους πλήρωσε ακριβά κι από τους οποίους προσπαθεί ακόμα και σήμερα να απαλλαγεί. Ο τρόπος που ο Ανδρουλάκης τη… βγάζει στη σέντρα μπορεί να είναι επώδυνος, αλλά, τουλάχιστον, δεν προκαλεί και εσωκομματικές παρενέργειες. Ποιος μπορεί να τον κατηγορήσει για ένα ζήτημα ηθικής στο οποίο υπέπεσε αυτό το κλονισμένο δημιούργημα του άλλοτε θεσσαλονικάρχη Σπύρου Βούγια; Σύμφωνα με συνεργάτες του προέδρου, μάλιστα, δεν πρόκειται να περιοριστεί στην απομάκρυνση. Αύριο, Δευτέρα, σκοπεύει να ζητήσει από το προεδρείο των Ευρωπαίων σοσιαλιστών τη διαγραφή της Εύας Καϊλή και από την ευρωομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η Καϊλή είχε καιρό τώρα σηκώσει μπαϊράκι, προκαλώντας τις αντοχές της ηγεσίας, με σκοπό, όπως έλεγαν στη Χ. Τρικούπη, να εξαργυρώσει τις υπηρεσίες της στον Κυριάκο Μητσοτάκη με μια καλή θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Ο ατιμωτικός τρόπος με τον οποίο φεύγει από το προσκήνιο επιβεβαιώνει πόσο άδικα μας ταλαιπώρησε… Ερευνάται για εμπλοκή σε σκάνδαλο διαφθοράς που σχετίζεται με τη διοργάνωση του αιματοβαμμένου Μουντιάλ στο Κατάρ και τον τρόπο με τον οποίο «επηρεάστηκαν» υψηλοί κοινοτικοί παράγοντες.

Η στάση της στο σκάνδαλο των υποκλοπών ήταν παραγγελία από το Μαξίμου, λένε στην πολιτική αγορά. Την ώρα που ο Νίκος Ανδρουλάκης προσπαθούσε (όπως όπως, είναι αλήθεια…) να αναδείξει το πρόβλημα της παγίδευσής του, η Καϊλή βγήκε δημόσια και υποστήριξε ότι και το δικό της κινητό τέθηκε υπό παρακολούθηση, υποβαθμίζοντας το θέμα σε «συνηθισμένα πράγματα».

Στην Ευρωβουλή, προκαλώντας αρνητικά σχόλια, αφού λειτούργησε σαν ασπίδα του Κ. Μητσοτάκη, πρότεινε «η Επιτροπή Pega να πάει πρώτα σε χώρες που παραδέχτηκαν ότι χρησιμοποιούν παράνομα λογισμικά», ότι «αν μια χώρα λέει ότι δεν τα χρησιμοποιεί, τότε δεν μπορεί να υπάρξει περαιτέρω έρευνα» και ότι «εν πάση περιπτώσει, Ανδρουλάκης και Κουκάκης μπορούν να κληθούν αφότου ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στην Ελλάδα».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα