Τρέχουν να σουλουπώσουν με μπαλώματα το διαλυμένο Τατόι

Δουλειές του ποδαριού από την κυβέρνηση λίγο πριν από το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί το διεθνές ρεζιλίκι της χώρας

Αν η Ιστορία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του σήμερα, τότε η χώρα μας πάσχει. Από τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, γαλαζοαίματοι, πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες είναι έτοιμοι να πουν το τελευταίο «αντίο» στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία τρέχει με μπαλώματα και δουλειές του ποδαριού να σώσει οτιδήποτε αν σώζεται από το βασιλικό κτήμα στο Τατόι.

Χθες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να αποφευχθεί το διεθνές ξεβράκωμα της χώρας, η κυβέρνηση έτρεξε να σουλουπώσει το διαλυμένο και εγκαταλειμμένο Τατόι. Οι εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας με τους τάφους των βασιλιάδων να είναι πλημμυρισμένοι στα χώματα, τα δέντρα στον χώρο να παραμένουν καμένα και τα δρομάκια του άλλοτε βασιλικού κτήματος να είναι γεμάτοι σκουπίδια, καμένα καλώδια της ΔΕΗ και πεταμένα δέντρα μιλούν από μόνες τους!

Η Λίνα Μενδώνη, η οποία υποτίθεται πως είχε αναλάβει να «τρέξει» το σχέδιο αναμόρφωσης του Τατοΐου, ήταν χθες και προχθές εκεί, παριστάνοντας πως επιτηρεί τα έργα και στέλνοντας μήνυμα κυβερνητικού ενδιαφέροντος. Ομως η στάση της είναι βαθιά υποκριτική, όπως υποκριτική είναι και η στάση συνολικά της κυβέρνησης, η οποία έχει αφήσει στην τύχη του το Τατόι.

Οι εργασίες που άρχισαν εσπευσμένα το πρωί της Τετάρτης είχαν ως πρώτο στόχο να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο» κατά τη διάρκεια επίσκεψης της βασιλικής οικογένειας. Οι συγγενείς άλλωστε του τέως βασιλιά έφτασαν λίγο μετά τις 11 χθες το πρωί στο Τατόι. Στους βασιλικούς τάφους βρέθηκαν η σύζυγος του τέως βασιλιά Αννα-Μαρία, ο γιος του Νικόλαος και η σύζυγός του Τατιάνα, οι αδελφές του Ειρήνη και Σοφία και ο μικρός του γιος Φίλιππος με τη σύζυγό του Νίνα Φλορ. Ολοι τους, ντυμένοι στα μαύρα, περπάτησαν στο σημείο, με τη βασίλισσα Σοφία να είναι εμφανώς συγκινημένη.

Επόμενος στόχος είναι να αποφευχθεί η διεθνής ξεφτίλα, καθώς τη Δευτέρα, την ημέρα της κηδείας του τέως βασιλιά, στη χώρα μας αναμένεται να φτάσουν, εκτός από τον βασιλιά και τη βασίλισσα της Ισπανίας Φελίπε και Λετίθια, οι κόρες της Σοφίας, πριγκίπισσες Ελενα και Κριστίνα. Φυσικά, η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας βρίσκεται στη χώρα μας από την περασμένη εβδομάδα. Επίσης θα έρθουν στην Αθήνα εκπρόσωποι του θρόνου της Δανίας, καθώς η σύζυγος του τέως βασιλιά Αννα-Μαρία είναι αδελφή της βασίλισσας Μαργαρίτας.

Στο Τατόι, λίγα 24ωρα πριν από την ταφή του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επικρατεί ακόμα και αυτή την ώρα το απόλυτο το χάος! Κυριολεκτικά το Τατόι είναι ένα ερείπιο, αφύλαχτο, απροστάτευτο και επικίνδυνο ακόμα και για αυτούς που θέλουν να κάνουν μια βόλτα, καθώς κομμένα καλώδια της ΔΕΗ σέρνονται στο έδαφος. Δυστυχώς, οι εικόνες εγκατάλειψης μιλούν σε όποιον μπει στο άλλοτε κόσμημα της βόρειας Αθήνας. Πολιτικοί υπεύθυνοι για αυτή την εικόνα ντροπής και παρακμής σε έναν τόπο που σημάδεψε -άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά- τη σύγχρονη Ιστορία του τόπου είναι προσωπικά ο Ελληνας πρωθυπουργός και φυσικά η υπουργός Πολιτισμού, η οποία ανάμεσα στα δεκάδες ταξίδια της στο εξωτερικό παρέλειψε να φέρει εις πέρας το σχέδιο αποκατάστασης των βασιλικών κτημάτων.

Δεν πάει πολύς καιρός από τον Νοέμβριο του 2022, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας συζητούσαν για σχέδιο ανάπλασης του βασιλικού κτήματος Τατοΐου. Τότε, ο Ελληνας πρωθυπουργός μιλούσε για σχέδια εκατομμυρίων και μετατροπή του χώρου σε κέντρο πολιτισμού.

Από τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα η κυβέρνηση κατέφυγε τα δύο τελευταία 24ωρα εκτάκτως στα μπαλώματα. Τραγική ειρωνεία, μάλιστα, είναι πως εκ μέρους της κυβέρνησης στη κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ως επίσημη εκπρόσωπο τη Λίνα Μενδώνη.

Σημειώνεται πως κατά καιρούς το Σωματείο των Φίλων του Κτήματος Τατοΐου προχωρά σε καταγγελίες για την εγκατάλειψη και τους κινδύνους που υπάρχουν για τους τυχόν επισκέπτες… Ομως, χωρίς αστυνόμευση, ο χώρος παραμένει στο έλεος της φθοράς του χρόνου, αλλά και κάθε επιτηδείου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα