Πέτρος Τατσόπουλος: Ενας «γυρολόγος» της πολιτικής που προκαλεί

Με έφεση σε ανόητες παρεμβάσεις, μπαίνει συχνά με… φόρα στο κάδρο της επικαιρότητας, απασχολεί την κοινή γνώμη με ατόφιες σάχλες, στερεότυπα και «εφηβικές» προκλήσεις

Ως συγγραφέας δεν τα έχει πάει άσχημα, όμως ως πολιτική οντότητα ο Πέτρος Τατσόπουλος τα έχει κάνει θάλασσα.

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Για κάποιον λόγο θεωρεί… καθήκον του να ξεχωρίζει και γι’ αυτό επιλέγει τη μέθοδο των τοποθετήσεων που προκαλούν. Ανεξάρτητα από το τελευταίο περιστατικό που τον κράτησε για κάμποσες ώρες στο κρατητήριο λόγω Αυτοφώρου ύστερα από μήνυση, ο Τατσόπουλος μπαίνει συχνά με… φόρα στο κάδρο της επικαιρότητας.

Τούτη τη φορά ίσως δεν το επεδίωξε, όμως γενικά μοιάζει να ψάχνει τον τρόπο για να τραβήξει τα βλέμματα πάνω του, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις. Ο βουλευτής, πρώην υπουργός και νυν δ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας είχε πει πριν από εννέα χρόνια, στην εποχή του «διαζυγίου» ΣΥΡΙΖΑ – Τατσόπουλου, ότι «ο Πέτρος μιλά άστοχα για πράγματα που δεν ξέρει, αλλά, όπως ο ίδιος λέει, φαντάζεται, με παραδοξότητες και λογικά άλματα».

Απ’ όσα έχει πει και έχει γράψει όλα αυτά τα χρόνια, η φράση που βγήκε από το στόμα του Τατσόπουλου κι έχει συζητηθεί περισσότερο είναι όταν, τον Νοέμβριο του 2012, ο τότε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε… αποκαλύψει σε συνέντευξή του ότι «έχω… πάει με τη μισή Αθήνα». Δεν ήταν, όμως, ούτε η πρώτη ούτε η μοναδική φορά που απασχόλησε την κοινή γνώμη με ατόφιες σάχλες, στερεότυπα κι «εφηβικές» προκλήσεις. Το 2011, λίγο πριν εκλεγεί βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσε σάλο. Ο Τατσόπουλος ήταν παρουσιαστής στο ντοκιμαντέρ του Σκάι για το 1821.

Μετά την προβολή του πρώτου επεισοδίου, διαδικτυακοί «φίλοι» του Τατσόπουλου στο facebook ανάρτησαν στο προφίλ του διάφορα. Ανάμεσα στα σχόλια υπήρξε κι ένα άκρως προσβλητικό που ανέφερε: «Και πού να δεις όταν θα αποκαλύψετε τον Τούρκο γκόμενο του Κολοκοτρώνη!» Τι βρήκε να απαντήσει ο… πνευματώδης συγγραφέας για μια σειρά στην οποία ήταν, μάλιστα, παρουσιαστής; «Δεν ήταν γκόμενος, τον είχε αρραβωνιαστεί!»

Επίθεση

Οταν αντιλήφθηκε τι έκανε ο Τατσόπουλος, αντί να ζητήσει συγγνώμη, κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι έκαναν επιλεκτική χρήση της δήλωσής του και πως δεν αντελήφθησαν ότι το είπε για… καλαμπούρι σε έναν απλό διάλογο στα social media, «εκεί που μπαίνουν οι φίλοι μου και λέμε ό,τι χαζομάρα θέλουμε». Προσθέτοντας ότι «παίρνουν αυτή τη σαχλαμάρα, τη φουσκώνουν και η τρέλα αρχίζει όταν ασχολούνται σοβαροί δημοσιογράφοι με αυτή τη γελοιότητα».

Η εμπλοκή του στην πολιτική έκανε ακόμα χειρότερα τα πράγματα, αφού κατάφερε να εκλεγεί με την… πρώτη, αλλά στη συνέχεια ο κόσμος τού γύρισε την πλάτη. Εξελίχθηκε σε γυρολόγο άνευ ιδεολογίας, που έψαχνε πολιτικά «μαντριά» αγωνιωδώς, από την Αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ στο «εκσυγχρονιστικό» συνονθύλευμα του Ποταμιού και εν τέλει στη Ν.Δ. του Μητσοτάκη.

Στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλός που τον έβαλε στα ψηφοδέλτια. Αμέσως μετά τις εκλογές του 2012 ο Τατσόπουλος δήλωνε για την ενόχληση που προκαλούσε ο Τσίπρας εκτός Ελλάδας: «Προσωπικά, θα αρχίσω να ανησυχώ από τη στιγμή που ο Αλέξης δεν θα ενοχλεί κανέναν πλέον, γιατί κάτι τέτοιο αυτομάτως θα σημαίνει πως θα είναι πλέον και ακίνδυνος»
Το 2016, όμως, είπε άλλα για το 2012: «Ο ίδιος ο Τσίπρας δεν είχε διολισθήσει ακόμη στον λαϊκισμό που διολίσθησε αργότερα. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι τότε δεν περνούσε από το μυαλό ούτε του Τσίπρα ούτε κανενός άλλου ότι μπορεί κάποια μέρα να γίνει πρωθυπουργός.

Αυτό είχε ως συνέπεια μια μεγαλύτερη ανοχή εκ μέρους μου στις προεκλογικές μπαρούφες».
Ο «ανεκτικός στις μπαρούφες του ΣΥΡΙΖΑ» Τατσόπουλος παραιτήθηκε το 2014, αλλά ανέβηκε αμέσως στη «βάρκα» του Ποταμιού, με την ελπίδα ότι θα ξαναγίνει βουλευτής το 2015. Οταν δεν τα κατάφερε δήλωσε: «Νομίζω πως τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να αποσυρθώ και να επιστρέψω σε αυτό που έκανα σε όλη την ενήλικη ζωή μου: να γράφω βιβλία».

Ομως, για μια ακόμα φορά η πολιτική δεν γλίτωσε από τον Τατσόπουλο. Τον Οκτώβριο του 2016 δήλωνε στο «Πρώτο Θέμα»: «Προτιμώ να συνεργαστώ με τον Κυριάκο αν κάνει ρήξεις». Ετσι, τα «γύρισε» ξανά κι όχι μόνο δεν αποσύρθηκε, αλλά έσπευσε να μπει στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. το 2019. Μήνες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου, μάλιστα, έδωσε το «παρών» στην κοπή της πίτας του Αδωνη Γεωργιάδη στο Μαρούσι για να «πουλήσει» μητσοτακοφροσύνη.

Πάρε δώσε

Στην παράσταση με το θέατρο του παραλόγου της ελληνικής πολιτικής σκηνής, ο Τσίπρας που τον είχε βάλει στα ψηφοδέλτια έκανε λόγο «για απολειφάδια της πολιτικής που πέρασαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κατέληξαν στη Ν.Δ. για να πάνε και με την άλλη μισή Αθήνα», ο Τατσόπουλος που ευλογούσε τον Τσίπρα απάντησε για «πολιτική αλητεία» και, τελικά, τον συγγραφέα υπερασπίστηκε ο… Αδωνις, χαρακτηρίζοντας τον τότε πρωθυπουργό «Πολάκη χωρίς μούσια». Εν τέλει, παρά τα πάρε – δώσε με τον Γεωργιάδη, ούτε με τη Ν.Δ. κατάφερε να εκλεγεί το 2019 ο Τατσόπουλος.

Αλήθεια, είναι τόσο δύσκολο για έναν σεναριογράφο, συγγραφέα και πολιτικό, που εκ φύσεως λειτουργεί αλληλεπιδρώντας καθημερινά με το ευρύ κοινό, να μην μπορεί να ξεχωρίσει τι ενοχλεί την κοινή γνώμη και τι όχι; Για τον Τατσόπουλο, που θέλει να αυτοπαρουσιάζεται ως πνευματικός άνθρωπος με ανεπιτήδευτο αλλά έξυπνο λόγο, αποδεικνύεται βουνό αυτό το τόσο απλό.


ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ
Συγγραφέας, πρώην βουλευτής

Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο το 1959. Σπούδασε οικονομικά και πολιτικές επιστήμες. Εργάστηκε ως σεναριογράφος, σύμβουλος εκδόσεων σε οίκους και σύμβουλος σεναρίων στην ΕΡΤ, ενώ παρουσίασε εκπομπή και ντοκιμαντέρ στον Σκάι. Από το 1989 είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων. Το 2012 εκλέχθηκε βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως το 2014 παραιτήθηκε. Το 2015 και το 2019 δεν εξελέγη με το Ποτάμι και τη Ν.Δ., αντίστοιχα.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα