Παρέμβαση εισαγγελέα για τον «τυφλό» προαστιακό

Αμεση διενέργεια έρευνας μετά τις καταγγελίες στο Open ότι μέρος της διαδρομής από τον σταθμό Πλακεντίας έως το αεροδρόμιο δεν διαθέτει επαρκή σηματοδότηση

Τα ανακλαστικά της Δικαιοσύνης προκάλεσε μια από τις πλέον σοβαρές καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μετά το πολύνεκρο δυστύχημα με τη σύγκρουση αμαξοστοιχιών στα Τέμπη. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Αντώνης Ελευθεριάνος, ακούγοντας χθες το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων Ηλία Τρευλό να καταγγέλλει στον τηλεοπτικό σταθμό Open ότι μέρος της διαδρομής του προαστιακού σιδηροδρόμου από τον σταθμό Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος, δεν διαθέτει επαρκή σηματοδότηση, παρενέβη και έδωσε εντολή για τη διενέργεια ποινικής έρευνας, και μάλιστα κατεπείγουσας.

Στόχος της Εισαγγελίας είναι η άμεση διαλεύκανση του ζητήματος και η απόδοση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών, καθώς πρόκειται για καταγγελία που, εφόσον ευσταθεί, καταδεικνύει και τον κίνδυνο ζωής που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι κάνουν καθημερινά αυτή τη διαδρομή κυρίως για να φτάσουν και να επιστρέψουν γρήγορα από το «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Στοιχεία

Συγκεκριμένα, ο κ. Ελευθεριάνος με παραγγελία του ανέθεσε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Νίκο Στεφανάτο να ελέγξει άμεσα τη βασιμότητα της συγκεκριμένης καταγγελίας, η οποία σχετίζεται με την ασφάλεια των επιβατών, καλώντας αρχικά ενώπιόν του τον καταγγέλλοντα, προκειμένου αυτός να εξειδικεύσει όσα υποστήριξε. Ακολούθως, ο εισαγγελέας αναμένεται να ζητήσει στοιχεία από την εταιρία που έχει την ευθύνη λειτουργίας του προαστιακού σιδηροδρόμου, ώστε να μελετήσει και να διαπιστώσει αν ισχύουν όλα όσα καταγγέλλονται και να εντοπίσει όσους ενδεχομένως ευθύνονται για αυτή την κατάσταση. Να σημειωθεί ότι στο επίκεντρο της εισαγγελικής έρευνας βρίσκεται το αδίκημα της τυχόν διάπραξης επικίνδυνων παρεμβάσεων στη συγκοινωνία μέσων σταθερής τροχιάς. Η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα, σύμφωνα με την εντολή που έχει λάβει ο κ. Στεφανάτος από τον προϊστάμενό του.

«Ενα κομμάτι στον άξονα αυτόν (σ.σ.: Δουκίσσης Πλακεντίας – αεροδρόμιο) λειτουργεί, ένα κομμάτι του όχι. Ακόμη όμως και να λειτουργούσε αυτό το κομμάτι δεν λύνεται το πρόβλημα» κατήγγειλε χαρακτηριστικά χθες στον τηλεοπτικό αέρα ο κ. Τρευλός για να προσθέσει: «Ο έλεγχος της κυκλοφορίας δεν αντιμετωπίζεται με 4-5 χιλιόμετρα. (…) Πρέπει να είναι σε λειτουργία το σύνολο και να υπάρχει στο κέντρο ελέγχου η συνολική εικόνα για το πού βρίσκεται η κάθε αμαξοστοιχία».

Μάλιστα, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρόμων έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για την ανάγκη ολοκλήρωσης των βασικών έργων υποδομής, με την τοποθέτηση συστημάτων που «θα βλέπουν και θα προλαβαίνουν κάθε ενδεχόμενη λανθασμένη ή άστοχη ενέργεια». Ακόμη ζήτησε την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού προς κάλυψη των κενών που, όπως είπε, υπάρχουν, αλλά και την εκπαίδευση των εργαζομένων ώστε να χειρίζονται τα σχετικά συστήματα και αυτά να λειτουργούν σωστά.

Πλέον, όλα όσα ανέφερε χθες ο κ. Τρευλός θα κληθεί να τα υποστηρίξει με την κατάθεσή του στον εισαγγελέα, ο οποίος, συνδυαστικά με άλλα έγγραφα και στοιχεία που θα ζητήσει από την εταιρία η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του προαστιακού, θα αποφασίσει αν πρέπει να αποδοθούν ποινικές ευθύνες και, αν ναι, σε ποια πρόσωπα.


Αδιανόητο! Τα τρένα έχουν ETCS που δεν λειτουργεί

Η σοβαρή αυτή καταγγελία του κ. Τρευλού για τον προαστιακό δεν φαίνεται να είναι η μόνη. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ίδιου τηλεοπτικού σταθμού, έγινε αναφορά και σε καταγγελίες των μηχανοδηγών για εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου της χώρας, χωρίς όμως οι προειδοποιήσεις τους να εισακουστούν.

Συγκεκριμένα, μηχανοδηγοί φέρεται ότι έχουν προειδοποιήσει για τη μη λειτουργία φωτοσημάτων και τηλεδιοίκησης επί σειράν ετών, αλλά και για τη μη λειτουργία του συστήματος ETCS (European Traffic Control System), το οποίο δεν λειτούργησε ποτέ, παρά το γεγονός ότι έχει εγκατασταθεί στις μηχανές. Να σημειωθεί ότι πρόκειται για σύστημα που, εφόσον λειτουργεί, προστατεύει από ανθρώπινο λάθος ή αστοχία.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα