Δεν σέβονται ούτε τους νεκρούς – Ολοταχώς για συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών

Το Μαξίμου αποφάσισε να παράσχει άκρως προσβλητική για τις οικογένειες των θυμάτων ασυλία στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του δυστυχήματος

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε στην πιο άθλια απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών στην ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών. Το Μέγαρο Μαξίμου αποφάσισε να παράσχει προκλητική και άκρως προσβλητική -κυρίως για τις οικογένειες των θυμάτων- ασυλία στα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που έχει αναλάβει τη διερεύνηση του δυστυχήματος, μέσω αιφνιδιαστικής τροπολογίας η οποία πέρασε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια.

Η ρύθμιση για το ακαταδίωκτο της επιτροπής κατατέθηκε τα μεσάνυχτα της Τετάρτης -κατά τη συνήθη αντικοινοβουλευτική πρακτική της Νέας Δημοκρατίας- και απλώνει υπερμεγέθες πέπλο προστασίας στα τρία μέλη που διόρισε η κυβέρνηση, η οποία είναι απολύτως εκτεθειμένη και οφείλει να δώσει πειστικές εξηγήσεις για την ακατανόητη αυτή σπουδή της.

Η επαίσχυντη τροπολογία προβλέπει συγκεκριμένα πως τα μέλη «δεν έχουν καμία ευθύνη, ούτε διώκονται και δεν εξετάζονται για γνώμη που διατύπωσαν ή ψήφο που έδωσαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους στο πλαίσιο της λειτουργίας της, εκτός αν ενήργησαν με δόλο».

Την μπάλα στην εξέδρα

Επισημαίνεται ακόμη στη ρύθμιση πως, σε περίπτωση που τα μέλη της επιτροπής διώκονται για πιθανό δόλο, η υποστήριξη και εκπροσώπησή τους δύναται να ανατίθεται σε λειτουργό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους ή σε δικηγόρο της επιλογής τους, η αμοιβή του οποίου καταβάλλεται από το ίδιο το Δημόσιο. Παρά τις αντιδράσεις, ιδίως εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει εξηγήσεις, με τον κατά τα λοιπά λαλίστατο Αδωνι Γεωργιάδη να πετάει θεαματικά την μπάλα στην εξέδρα, αρνούμενος να απολογηθεί.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ μας κατηγόρησε για συγκάλυψη. Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται στο βήμα και να λέει ότι η Δικαιοσύνη είναι υποχείριο της Νέας Δημοκρατίας; Είναι πρωτοφανές να καταδικάζεται κάποιος 13-0 από τα δικαστήρια.

Αρα είναι λογικό να έχει μια αποστροφή προς την ελληνική Δικαιοσύνη» ανέφερε ο Αδωνις Γεωργιάδης, επιλέγοντας να επιτεθεί στον Νίκο Παππά για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, αντί να δώσει εξηγήσεις για τη σκανδαλώδη ρύθμιση.

Οσο για τον καθ’ ύλην αρμόδιο -και μέχρι πρότινος εξαφανισμένο από προσώπου Γης- υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλο, ισχυρίστηκε από το βήμα, μετά το πρέσινγκ της αντιπολίτευσης, πως «είθισται να λειτουργεί έτσι για να θωρακιστεί η ανεξαρτησία της επιτροπής», ενώ δήλωσε άγνοια (!) για το αν η ρύθμιση ήρθε ύστερα από αίτημα των ίδιων των μελών ή αν αποτέλεσε πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την επίμαχη τροπολογία, διερωτώμενος τι φοβάται και φέρνει τέτοια ρύθμιση.

«Ψηφίζεται το ακαταδίωκτο αυτών των ανθρώπων. Τι φοβάστε; Φοβάστε να μη διωχθούν για την αλήθεια; Τι φοβάστε και τι φοβούνται οι ίδιοι; Την αλήθεια δεν θα διερευνήσουν; Σας το ζήτησαν ή το προσφέρετε από μόνοι σας;» ρώτησε, δίχως να λάβει απάντηση. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου επανήλθε, μετά την ένοχη σιωπή της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας πως η ψήφιση ακαταδίωκτου για την επιτροπή που σύστησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το δυστύχημα των Τεμπών είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της συγκάλυψης.

«Η δικαιολογία ωστόσο του αρμόδιου υφυπουργού Μιχάλη Παπαδόπουλου, πως ψηφίζουν το ακαταδίωκτο για να “θωρακίσουν την ανεξαρτησία” της επιτροπής, που οι ίδιοι όρισαν για να τους ελέγξει, είναι το τελευταίο σκαλοπάτι της αναξιοπρέπειας και μιας αδιανόητης προσβολής στα θύματα και στις οικογένειές τους» επισημαίνει ταυτοχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επίθεση

Σημειωτέον πως η «ντροπολογία» ενσωματώθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης με τα μέτρα στήριξης των οικογενειών των θυμάτων και των πληγέντων της σιδηροδρομικής τραγωδίας, τα οποία ψηφίστηκαν αργά χθες το βράδυ με αυξημένη πλειοψηφία. «Ναι» είπε και ο ΣΥΡΙΖΑ, αίροντας την απόφασή του, έστω κατ’ εξαίρεση, για αποχή από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την πως δεν μπόρεσε να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή.

«Ως εδώ. Οταν μια κυβέρνηση δεν προστατεύει την ανθρώπινη ζωή, η αλλαγή γίνεται ανάγκη και η ανάγκη Ιστορία με την ψήφο του λαού» υποστήριξε, σημειώνοντας πως ο δρόμος της συγκάλυψης τελείωσε στα Τέμπη.

Απαντώντας, ο Αδωνις Γεωργιάδης αναφέρθηκε στο Μάτι, σχολιάζοντας πως ο ελληνικός λαός δεν πάσχει από συλλογική αμνησία και καταγγέλλοντας «θλιβερό κοινοβουλευτικό σόου» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το βλέμμα στην προσεχή κάλπη.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προειδοποιώντας πως κανένα μέτρο δεν θα κρύψει το έγκλημα που συνέβη στα Τέμπη. Την ίδια ώρα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης είπε, απευθυνόμενος στα «γαλάζια» έδρανα, πως «ξέρετε ότι η γενιά των Τεμπών εκεί έξω θα σας μαυρίσει».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα