Πάρτι με σκανδαλώδεις προσλήψεις στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ)

Χωρίς διαγωνισμούς, δίχως τα απαιτούμενα προσόντα και με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε κορυφαία διευθυντικά στελέχη, όταν ο νόμος απαιτεί μόνο τριετή συμφωνία

Ενα σκάνδαλο διαρκείας, με εκατοντάδες παράνομες προσλήψεις, χωρίς διαγωνισμούς, χωρίς τα απαιτούμενα προσόντα και συμβάσεις αορίστου χρόνου σε κορυφαία διευθυντικά στελέχη, όταν ο νόμος απαιτεί τριετή σύμβαση, αποτελεί μια πτυχή όσων συμβαίνουν στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) Α.Ε.

  • Από τον Νίκο Τσακανίκα

Αυτή η αδιανόητη κατάσταση συνεχίζει να επικρατεί μέχρι και σήμερα. Παρότι, μάλιστα, για το συγκεκριμένο θέμα έχουν αποφανθεί κατά σειρά με έγγραφό του το υπουργείο Εσωτερικών (2019), έκθεση του ΑΣΕΠ (2021) και πόρισμα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (2022), ότι όλες οι προσλήψεις προσωπικού στην ΕΤΑΔ Α.Ε. από την πολυδιαφημισμένη εφαρμογή της νέας οργανωτικής δομής κατ’ επιταγή του Υπερταμείου (2018), είτε με συμβάσεις ορισμένου είτε αορίστου χρόνου, διενεργήθηκαν παρανόμως!

Μια μικρή αναδρομή είναι απαραίτητη για να κατανοήσει κανείς -όσο αυτό είναι δυνατό, βέβαια- πώς έφτασε η ΕΤΑΔ Α.Ε. να γίνει θερμοκήπιο ρουσφετολογικών προσλήψεων και πεδίο άσκησης μεγίστης κακοδιαχείρισης. Η ΕΤΑΔ Α.Ε., όπως μετονομάστηκε η πάλαι ποτέ αμαρτωλή ΕΤΑ Α.Ε. (Εταιρεία Τουριστικών Ακινήτων), προέκυψε από την απορρόφηση της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και της ΚΕΔ Α.Ε. (Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου) και διαχειρίζεται γνωστά «φιλέτα» όπως το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, το Χιονοδρομικό Βόρα (Καϊμακτσαλάν), το Μουσείο Αχίλλειο στην Κέρκυρα, η Ακτή Βουλιαγμένης, τα Σπήλαια Διρού στη Μάνη, το 49% του καζίνου Πάρνηθας, ιαματικές πηγές σε Αιδηψό, Υπάτη, Καϊάφα, η μαρίνα Θεσσαλονίκης κ.ά.

Οσοι εργάζονταν πριν από το 2018 στην ΕΤΑΔ Α.Ε. είχαν διοριστεί, ύστερα από διαγωνισμούς που είχε προκηρύξει ο ΑΣΕΠ, καθ’ όλα νόμιμα. Από το 2018 και μετά οι περίπου 600 άνθρωποι που προσλήφθηκαν, από διευθυντικά στελέχη μέχρι και εποχικούς εργαζομένους, μπήκαν από την… πίσω πόρτα χωρίς διαδικασίες, χωρίς τίτλους σπουδών και κυρίως χωρίς λογοδοσία σε κανέναν. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τα διευθυντικά στελέχη που διορίστηκαν το 2018, καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν πως η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη συνέχεια όχι μόνο δεν τα παραγκώνισε, αλλά αντίθετα τα αξιοποίησε κανονικά, καθώς αμφότερα τα δύο μέρη είχαν από την αρχή και έχουν και σήμερα κοινή αντίληψη για τα ζητήματα της ΕΤΑΔ, και μάλιστα σε πνεύμα αγαστής συνεργασίας.

Για την ιστορία, από το 2018 έως το 2019 προσελήφθησαν περίπου 200 εργαζόμενοι και από το 2019 (επί διοίκησης Βλαστού μέχρι την αποπομπή του τον Νοέμβριο του 2022) οι προσλήψεις υπερδιπλασιάστηκαν κι έφτασαν περίπου τις 400. Εν ολίγοις, χρησιμοποιήθηκε η ΕΤΑΔ ως «μαγαζάκι» για να τακτοποιούν ρουσφέτια και συμφέροντα.


Στρατιά στελεχών με μηδενικό έργο

Ποιο έργο, όμως, έχει κάνει η ΕΤΑΔ με όλη αυτή τη στρατιά στελεχών; Η πραγματικότητα είναι πως εδώ και τέσσερα χρόνια καμία σοβαρή επένδυση δεν ολοκληρώθηκε. Αντιθέτως, σε όλες τις αξιολογήσεις των θεσμών βρίσκεται σε δυσμενή θέση ακριβώς λόγω αυτής της αδράνειας.

Οι μόνες επενδύσεις που κατάφερε να φέρει εις πέρας είναι η ιδιωτικοποίηση της μαρίνας Αλίμου στις αρχές του 2022 (ένα project που τρέχει πάνω από 15 χρόνια για να υλοποιηθεί) και η πώληση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (μόνο κατά το ήμισυ της ιδιοκτησίας). Ούτε τους τίτλους ιδιοκτησίας των πάνω από 72.000 ακινήτων δεν έχει καταφέρει να ξεκαθαρίσει και με την παλιά, με τη νέα και με την επόμενη οργανωτική δομή που οσονούπω θα ακολουθήσει.

Για όλα τα παραπάνω αποπέμφθηκε κακήν κακώς ο Στέφανος Βλαστός τον περασμένο Νοέμβριο και τη θέση του έχει αναλάβει προσωρινά ο εντεταλμένος σύμβουλος, εκτελών χρέη διευθύνοντος συμβούλου, Παναγιώτης Μπαλωμένος, ο οποίος ήδη μετρά τρεις μήνες θητεία.

Ωστόσο, πέρα από την καρατόμηση της διευθύντριας της νομικής υπηρεσίας της ΕΤΑΔ για την ολιγωρία άσκησης ένδικων μέσων κατά δικαστικής απόφασης, η οποία κατέστη τελεσίδικη και μάλιστα κατασχέθηκαν οι λογαριασμοί της εταιρίας, ο κ. Μπαλωμένος δεν έχει προχωρήσει σε καμία συμμόρφωση του πορίσματος της ανεξάρτητης Αρχής, με συνέπεια κάθε μήνα να συνεχίζουν να μισθοδοτούνται όλοι οι παρανόμως προσληφθέντες.

Και για να λέμε αλήθειες, ο κ. Μπαλωμένος δεν είναι άμοιρος ευθυνών, αφού έχει προσληφθεί στην ΕΤΑΔ τον Μάρτιο 2022 ως εντεταλμένος σύμβουλος, δηλαδή ως δεύτερο εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της εταιρίας, και όφειλε να γνωρίζει το πόρισμα της ΕΑΔ από τον Αύγουστο, οπότε παραδόθηκε.


Δείτε επίσης: Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΑΔ, παρότι απαιτήθηκαν δυόμισι ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί

Δείτε επίσης: Ρουσφετολογικό… όργιο χωρίς τέλος με προσθήκη εξωτερικών συμβούλων

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα