Καταπέλτης το πόρισμα της ΕΑΔ, παρότι απαιτήθηκαν δυόμισι ολόκληρα χρόνια για να ολοκληρωθεί

Απλός εργαζόμενος, συμβασιούχος ορισμένου χρόνου, μέσα σε τέσσερις μήνες έκανε τον εαυ τό του διευθυντή και μόνιμο

Η ΕΑΔ, τελευταία και… καταϊδρωμένη, «αναγκάστηκε» ύστερα από δυόμισι χρόνια (!) να βγάλει σχετικό πόρισμα (Αύγουστος 2022), έπειτα από έγγραφη καταγγελία που έγινε τον Μάιο του 2020, το οποίο κινείται στη βάση των συμπερασμάτων τόσο του υπουργείου Εσωτερικών όσο και του ΑΣΕΠ. Χρειάστηκαν δηλαδή δυόμισι χρόνια για να καταλάβει ότι οι προσλήψεις είναι παράνομες και ότι δεν τηρήθηκε καμία απολύτως διαδικασία.

Στο σχετικό πόρισμα του ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σημειώνονται παραβάσεις σε προσλήψεις τριών γενικών διευθυντών καθώς και τριών διευθυντών (που βοηθούν τους γενικούς διευθυντές!) οι οποίοι προσλήφθηκαν με σύμβαση αορίστου χρόνου και αδιαφανείς διαδικασίες έναντι των συνυποψηφίων τους, όπου αυτοί υπήρχαν. Γιατί στην περίπτωση του Ουσταμανωλάκη Σταύρου, ο οποίος ανέλαβε διευθυντής Μονάδας Ανθρώπινου Δυναμικού τον Νοέμβριο του 2018, η πρόσληψή του έγινε χωρίς διαγωνισμό, χωρίς αξιολόγηση και χωρίς άλλους υποψηφίους.

Το αδιανόητο και συνάμα εντυπωσιακό με την περίπτωσή του, όμως, δεν σταματά εκεί, αλλά στη συνέχεια… απογειώνεται: Ο Ουσταμανωλάκης Σταύρος, αρχικά, προσλήφθηκε ως συμβασιούχος με οκτάμηνη σύμβαση τον Ιούλιο του 2018 χωρίς διαγωνισμό. Ωστόσο, σε τέσσερις μήνες κατάφερε το… ακατόρθωτο. Από απλός οκταμηνίτης εργαζόμενος, έγινε διευθυντής και τροποποίησε τη σύμβασή του από ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Δηλαδή, μέσα σε τέσσερις μήνες έκανε τον εαυτό του διευθυντή και μόνιμο από απλό εργαζόμενο και συμβασιούχο ορισμένου χρόνου. Για την τοποθέτηση αυτή -όπως επισημαίνεται στο πόρισμα- δεν προηγήθηκε διαδικασία επιλογής και ούτε προκήρυξη της θέσης. Ο άνθρωπος αυτός στη συνέχεια ως διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού είχε τον τελευταίο λόγο για τις 600 παράνομες προσλήψεις που ακολούθησαν.

Στο πόρισμα, όπως αναφέρουμε παρακάτω, χαρακτηρίζονται παράνομες και άλλες προσλήψεις διευθυντών σε περιφερειακές επιχειρηματικές μονάδες της ΕΤΑΔ. Ετσι έχουμε:

ΓΕΝΙΚΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

• Για τη Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων: Μιχαλοπούλου Αγγέλα, μισθός 7.000 ευρώ.

• Για τη Γενική Διεύθυνση Χαρτοφυλακίου Ακινήτων και Τεχνικής Υποστήριξης: Αναστασιάδου Χριστίνα, μισθός 7.000 ευρώ.

• Για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικής Υποστήριξης: Κωτσάκος Κωνσταντίνος, μισθός 7.000 ευρώ.

ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ

• Ρήγας Παντελής: Εσωτερικός Ελεγχος, μισθός 5.000 ευρώ.

• Αγγελόπουλος Κωνσταντίνος: Μονάδα Αξιοποίησης Μεγάλων Ακινήτων, μισθός 5.000 ευρώ.

• Κουρνιώτης Κωνσταντίνος: Μονάδα Διαχείρισης Μητρώου, μισθός 5.000 ευρώ.

• Ουσταμανωλάκης Σταύρος: Μονάδα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού, μισθός 5.000 ευρώ.

Ενδιαφέρον έχει και ο τρόπος επιλογής. Ακολουθήθηκε η προσφιλής τακτική «μάστιγα» ανάθεσης της αξιολόγησης των υποψηφίων σε ιδιωτικές εταιρίες – συμβούλους αντί αδράς αμοιβής (κυμαίνεται από 20.000 έως 30.000 ευρώ για κάθε προκήρυξη θέσης). Οι εταιρίες που ανέλαβαν το έργο είναι οι: KPMG (για τη Γενική Διεύθυνση Αξιοποίησης Ακινήτων και Επιχειρηματικών Μονάδων), ICAP (για τη Γενική Διεύθυνση Χαρτοφυλακίου Ακινήτων και Τεχνικής Υποστήριξης), CORNERSTOΝΕ (για τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών και Διοικητικής Υποστήριξης).

Οι παραπάνω εταιρίες έχουν βάλει το… χεράκι τους και σε άλλες επιχειρήσεις δημόσιου συμφέροντος, δίνοντας συμβουλές και κατευθύνσεις πάντα με το αζημίωτο. Για το θέμα αυτό η ΕΑΔ αναφέρει σχετικά: «Η αξιολόγηση των υποψηφίων ανατέθηκε σε ιδιωτικές εταιρίες – συμβούλους, που παρέδωσαν λίστα με τους επικρατέστερους, οι υποψηφιότητες των οποίων εξετάστηκαν στη συνέχεια από επιτροπή της ΕΤΑΔ και ακολούθως λήφθηκε η σχετική απόφαση από το Δ.Σ., κατόπιν εισήγησης του μονομελούς οργάνου διοίκησης (διευθύνων σύμβουλος).

Τον Μάρτιο 2020 προσλήφθηκε από τον φορέα, με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, για τη θέση προϊσταμένου Περιφερειακής Μονάδας (σ.σ.: Διαβάτης Αναστάσιος, με μισθό 4.500 ευρώ), πρόσωπο το οποίο δεν προκύπτει ότι κατείχε τα οριζόμενα από την προκήρυξη τυπικά προσόντα (πτυχίο ανώτατης – ανώτερης σχολής, Κατεύθυνσης Οικονομικών ή Διοίκησης Επιχειρήσεων και γνώση εξειδικευμένων προγραμμάτων Η/Υ). Για την κάλυψη της εν λόγω θέσης προηγήθηκε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, πρόταση του συγκεκριμένου υποψηφίου από συλλογικό όργανο προσλήψεων, με διαφορετική όμως σύνθεση από την προβλεπόμενη από τον οικείο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και απόφαση του μονομελούς οργάνου διοίκησης (διευθύνων σύμβουλος), αν και τότε αρμόδιο προς τούτο ήταν το Δ.Σ. του φορέα».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα