Ποιοι αναλαμβάνουν τα υπηρεσιακά υπουργεία και πότε

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ι. Σαρμάς ορκίζεται σήμερα υπηρεσιακός πρωθυπουργός ενώπιον της ΠτΔ

Από σήμερα ένοικος του Μαξίμου για τουλάχιστον έναν μήνα θα είναι ο Ιωάννης Σαρμάς. Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Μια ημέρα νωρίτερα, και μετά την τυπική σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η ΠτΔ ανέθεσε στον κ. Σαρμά την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει εκλογές στις 25 Ιουνίου, σύμφωνα με τη σχετική πρόβλεψη του Συντάγματος.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης μεταξύ της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Ιωάννη Σαρμά, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε απευθυνόμενη στον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου: «Κύριε πρόεδρε, σας κάλεσα μετά τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μετά τις εκλογές, και μετά τη σημερινή συνάντηση με τους αρχηγούς, όπου διαπιστώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, φθάσαμε στην τελευταία πρόβλεψη του Συντάγματος, που είναι η λύση της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Ανακοίνωσα στους πολιτικούς αρχηγούς ότι σκοπεύω να αναθέσω σε εσάς την εντολή σχηματισμού υπηρεσιακής κυβέρνησης». «Ευχαριστώ για τη μεγάλη τιμή, είναι συνταγματική μου υποχρέωση να αποδεχθώ την εντολή, αλλά και καθήκον μου ως πολίτης» απάντησε ο κ. Σαρμάς.

Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τού ανέθεσε «σύμφωνα με το άρθρο 37, παρ. 3, εδ. γ΄ του Συντάγματος τον σχηματισμό κυβέρνησης όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής για να διενεργήσει εκλογές. Ο κ. Σαρμάς θα ενημερωθεί και θα προχωρήσει τις διαδικασίες σχηματισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης τοποθετώντας σε κομβικά υπουργεία υπηρεσιακούς».

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, αναμένεται την Κυριακή, στις 6 το απόγευμα, να διεξαχθεί η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επομένη, Δευτέρα 29 Μαΐου, στις 10.30, οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του Σώματος. Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών.

Οι επικρατέστεροι

Οσον αφορά τα ονόματα που φιγουράρουν για την υπηρεσιακή κυβέρνηση είναι τα εξής: Βασίλης Κασκαρέλης, υπουργός Εξωτερικών (πρέσβης ε.τ., Ουάσινγκτον – Αγκυρα – Λευκωσία), Αλκιβιάδης Στεφανής, υπουργός Αμυνας (πρώην υφυπουργός Αμυνας και επίτιμος ΑΓΕΣ), Χαράλαμπος Λαλούσης, υπουργός Προστασίας του Πολίτη (στρατηγός ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΣ), Ευάγγελος Τουρνάς, υπουργός Πολιτικής Προστασίας (Πτέραρχος ε.α., επίτιμος αρχηγός Αεροπορίας, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας το 2021), Αναστασία Κοτανίδου, υπουργός Υγείας (καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ), Χρήστος Κίττας, υπουργός Παιδείας (πρώην πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών, υπηρεσιακός υπουργός Υγείας το 2012), Καλλιόπη Σπανού, υπουργός Εσωτερικών, Φίλιππος Σπυρόπουλος, υπουργός Δικαιοσύνης (καθηγητής Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ), Ελένη Λουρή, υπουργός Ανάπτυξης (υποδιοικήτρια Τραπέζης της Ελλάδος, 2008-2014), Ιωάννα Δρέττα, υπουργός Τουρισμού (διευθύνουσα σύμβουλος Marketing Greece).

Εφόσον ολοκληρωθούν τα κοινοβουλευτικά προαπαιτούμενα, το μόνο που θα λείπει είναι το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, το οποίο θα θυροκολληθεί στην είσοδο του Κοινοβουλίου και θα προσδιορίζει σαφώς και την ημερομηνία σύγκλησης και ορκωμοσίας της Βουλής που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι προσεχείς εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, που νομοθετήθηκε κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με αυτό, το πρώτο κόμμα χρειάζεται το 37,5% των ψήφων για να κατακτήσει την αυτοδυναμία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως οι υπουργοί της παρούσας κυβέρνησης είναι έτοιμοι να παραδώσουν στους υπηρεσιακούς και να τους παράσχουν πλήρη ενημέρωση.


Δείτε επίσης: Ιωάννης Σαρμάς: Τι πρεσβεύει ο άγνωστος πρωθυπουργός της χώρας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα