Πόλεμος για τις ψήφους των χριστιανών

Κομματικοί στρατοί σπεύδουν σε βόρεια Ελλάδα και Αγιον Ορος

Oλοι εναντίον όλων κινούνται ήδη στην κεντρική πολιτική σκηνή της Ελλάδας, παρότι ακόμη δεν έχουν προκηρυχθεί επίσημα οι εκλογές της 25ης Ιουνίου. Κι ενώ ο πιο κρίσιμος πόλεμος αφορά τις ψήφους των ορθόδοξων χριστιανών και την προσέλκυσή τους, ο ΣΥΡΙΖΑ βάλλει κατά της Ν.Δ. και κατά του ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. κατά και των δύο και το ΠΑΣΟΚ επιτίθεται σε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ. Ολοι εναντίον όλων, για να πείσουν το εκλογικό σώμα να τους προτιμήσει. Ούτε η πανηγυρική ορκωμοσία της Βουλής δεν κατάφερε να λειτουργήσει ως αφορμή μιας έστω και εφήμερης εκεχειρίας.

Σε κάθε δήλωση από τη μια πλευρά, η απάντηση από την αντίθετη φτάνει με ταχύτητα φωτός. Τίποτα δεν μένει αναπάντητο, γεγονός που δείχνει την αγωνία (αλλά και τη νευρική κατάσταση) των κομματικών επιτελείων να μην πάει χαμένη και η παραμικρή ψήφος, ώστε να καταστεί εφικτός ο στόχος κάθε κόμματος, όπως αυτός της αυτοδυναμίας για τη Ν.Δ., ο στόχος της ενίσχυσης των ποσοστών του για τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βγει με περισσότερες δυνάμεις μετά το στραπάτσο των εκλογών της 21ης Μαΐου, και η άνοδος των ποσοστών για το ΠΑΣΟΚ, ώστε να περάσει στην αξιωματική αντιπολίτευση. «Η αυτοδυναμία είναι μονόδρομος» διατρανώνει σε όλους τους τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αποκλείει κατηγορηματικά την πιθανότητα συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με «κόμματα και κομματίδια» που κινούνται δεξιά της Ν.Δ.

Ωστόσο, παρά τη φαινομενική αυτοπεποίθηση, στην ηγεσία της Ν.Δ. είναι διάχυτη η αγωνία για τις εκλογικές επιδόσεις και τη δυναμική που αναπτύσσει το κόμμα ΝΙΚΗ, εναντίον του οποίου ήδη καταστρώνονται και εξαπολύονται διάφορες επιθέσεις, ενώ συνάπτονται ακόμη και «ανίερες συμμαχίες», ίντριγκες και σκοτεινές μεθοδεύσεις προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδός του στη Βουλή. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα η εκτίναξη των ποσοστών της ΝΙΚΗΣ προκαλεί στα άλλα κομματικά επιτελεία πανικό, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται κυρίως οι νομοί της βόρειας Ελλάδας. Εκεί σπεύδουν οι… κομματικοί στρατοί, ο δε Κ. Μητσοτάκης πρόκειται να επισκεφθεί με αφορμή το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος το Αγιον Ορος.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ η απάντηση στον πρόεδρο της Ν.Δ. ήρθε από τη γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Ράνια Σβίγκου, η οποία τόνισε ότι βασικός αντίπαλος του κόμματός της παραμένουν η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δίλημμα της κάλπης είναι αν θα δοθεί μια “λευκή επιταγή” σε μια παντοδύναμη, ανεξέλεγκτη Ν.Δ. που θα συνεχίσει το κοινωνικά καταστρεπτικό έργο της με ακόμα μεγαλύτερη ορμή ή αν θα ακυρωθούν τα αντιλαϊκά της σχέδια. Εμείς απευθυνόμαστε σε κάθε αριστερό, προοδευτικό, δημοκρατικό πολίτη και τον καλούμε να κρίνει τη στάση του καθενός. Οχι μόνο αυτή μέχρι τις 21 Μαΐου, αλλά και την τωρινή. Ας δουν ποιος επιδιώκει προοδευτικές λύσεις και απαντήσεις και ποιος δεν αποκλείει και μια συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη σε περίπτωση που δεν βγει αυτοδύναμη».

Η Ράνια Σβίγκου δεν άφησε εκτός κριτικής τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, αλλά και το ΠΑΣΟΚ: «Σε κάθε περίπτωση, οποιοσδήποτε μικροκομματικός ανταγωνισμός μεταξύ των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών κομμάτων μόνο τη Ν.Δ. και τον Κ. Μητσοτάκη θα ωφελήσει. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλες τις πλευρές. Οπως και θα πρέπει, επιτέλους, κάποιοι να το πάρουν απόφαση ότι δεν θα ξεμπερδέψουν με τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και τον Αλέξη Τσίπρα ούτε θα καταφέρουν να ξαναστήσουν έναν παλιό και ξεπερασμένο δικομματισμό με μια συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση που δεν θα αμφισβητεί το σύστημα».

Από την πλευρά της η Ολγα Γεροβασίλη έθεσε κι αυτή το διακύβευμα της κάλπης. «Να αναδείξουμε στην κοινωνία ότι ήδη έχουμε 14% αύξηση ασφαλιστικών εισφορών. Διασώσαμε τη χώρα και είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που παρέδωσε γεμάτα τα ταμεία» είπε.

Η ανταπάντηση ήρθε με ανακοίνωση του εκπροσώπου της Ν.Δ. Ακη Σκέρτσου: «Αν κρίνουμε από τις σημερινές δηλώσεις στα ΜΜΕ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, που επιμένουν να περιγράφουν μια κατεστραμμένη οικονομία χωρίς να κοστολογούν το δικό τους οικονομικό πρόγραμμα, εύλογα συμπεραίνουμε ότι δυστυχώς δεν πήραν το μήνυμα της κάλπης της περασμένης Κυριακής. Ο ΣΥΡΙΖΑ κι αν έχασε, κάηκε το μαλλί του, ούτε τη γνώμη άλλαξε ούτε την κεφαλή του».

Επίθεση από Σκέρτσο

Από τα πυρά του Ακη Σκέρτσου δεν γλίτωσε ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, τον οποίο τα στελέχη της Ν.Δ., πάντως, επιμένουν να του δίνουν αξία δυσανάλογη των ποσοστών τα οποία πήρε στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Ο κ. Σκέρτσος κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι θέλει να γίνει ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ιδιο λεξιλόγιο, ίδια στείρα αντιπολίτευση τού “όχι σε όλα και ναι στο τίποτα”, ίδια επικίνδυνη επιπολαιότητα με μη κοστολογημένο οικονομικό πρόγραμμα, ίδιο έλλειμμα ευθύνης απέναντι στην ανάγκη ο τόπος να αποκτήσει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση».

Νωρίτερα ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της νέας Κ.Ο. με την παρουσία υποψηφίων και στελεχών απ’ όλη την Ελλάδα, επιτέθηκε στη Ν.Δ., απέκλεισε κάθε σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. και στο τέλος αναφέρθηκε και στον ΣΥΡΙΖΑ ζητώντας από τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ, για να υπάρξει αξιόπιστη αξιωματική αντιπολίτευση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πράγματα που δεν μπορούν να συμβούν και πια η κοινωνία έχει εμπειρία. Και η Νέα Δημοκρατία αποκρύπτει τι έρχεται με τις πολιτικές της, όπως άλλωστε έκανε και στο παρελθόν που από τη δήθεν “θωρακισμένη” οικονομία φτάσαμε στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009. Μια ανεξέλεγκτη κυβέρνηση και τα εκάστοτε συμφέροντα που τη στηρίζουν επενδύουν σε μία τοξική αντιπολίτευση. Θα βρουν όμως απέναντί τους ένα θεσμικό, προοδευτικό, προγραμματικό ΠΑΣΟΚ» είπε.


Μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στα κόμματα για τις ψήφους των χριστιανών. Στοχευμένες περιοδείες

Στα δεξιά της Ν.Δ. μαίνεται ο «πόλεμος» ανάμεσα στον Κυριάκο Βελόπουλο της Ελληνικής Λύσης και τον Δημήτρη Νατσιό του κόμματος ΝΙΚΗ, το οποίο και αποτέλεσε την έκπληξη των εκλογών της 21ης Μαΐου. Τα δύο κόμματα διεκδικούν ψήφους από την ίδια εκλογική δεξαμενή, όπως άλλωστε και η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε αυτήν τη διαμάχη που έχει ξεσπάσει στη «δεξιά πολυκατοικία» έχουν σχέση και με την Εκκλησία και σε ποιον παρέχει τη στήριξή της. Οι ψήφοι των πιστών ορθοδόξων χριστιανών έχουν αντικείμενο διεκδίκησης σε τέτοιο βαθμό, που ακόμη και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης αναγκάζεται να πάει στο Αγιον Ορος, σε μια προσπάθεια να προσεγγίσει όσους εγκατέλειψαν τη Ν.Δ προς την Ελληνική Λύση και τη ΝΙΚΗ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος, στο προσκλητήριο που έκανε σε όσους κινούνται στον χώρο δεξιά της Ν.Δ., αυτή τη φορά δεν επιτέθηκε στη ΝΙΚΗ με την ίδια ένταση που είχε κάνει τις προηγούμενες ημέρες, αλλά άφησε σαφή υπονοούμενα ότι κάθε ψήφος σε μικρά κόμματα είναι ψήφος υπέρ της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Στις εκλογές στις 25 Ιουνίου έχετε δεύτερη ευκαιρία να τιμωρήσετε πραγματικά όλους όσοι έφτασαν την Ελλάδα στον πάτο! Ολοι οι πατριώτες ενωμένοι με την Ελληνική Λύση θα δώσουν τη λύση! Κάθε ψήφος σε μικρό κόμμα είναι εναντίον της Ελλάδος και υπέρ της Νέας Δημοκρατίας! Η εθνική αντιπολίτευση είναι εδώ! Ζητούμε, λοιπόν, από όλους, για να κάνουμε επιτέλους την εθνική αντιπολίτευση πράξη, να ενωθούν όλοι οι πατριώτες. Οχι, όμως, καρέκλες. Χρειαζόμαστε στρατηγούς; Οχι. Στρατιώτες χρειάζεται η Ελλάδα. Και επαναλαμβάνουμε, και το λέμε: Η μοναδική αντιπολίτευση στη Ν.Δ., που θα είναι αυτοδύναμη, θα είμαστε εμείς, οι ενωμένοι πατριώτες Ελληνες».

Στην ιστοσελίδα του το κόμμα ΝΙΚΗ απαντά και στον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά, όπως αναφέρει η ανακοίνωσή του, και σε όσους κακοπροαίρετα λένε ότι το νεοσύστατο κόμμα επιδίδεται σε «χριστεμπόριο»: «Διάφορα συστημικά και παρασυστημικά ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή που είδαν την υπολογίσιμη απήχηση της ΝΙΚΗΣ στον ελληνικό λαό επιδόθηκαν σε αυθαίρετες, ψευδείς και αναπόδεικτες κατηγορίες που αφορούν σε υποτιθέμενη σχέση της με την Εκκλησία. Σκοπός μας είναι μία δημοκρατικότερη Ελλάδα, χωρίς το φίμωμα της γνώμης που “ενοχλεί”. Επιθυμούμε να καταθέσουμε τη δική μας μαρτυρία μέσα στη Βουλή, η οποία δεν θα διχάζει, αλλά θα ενώνει τους Ελληνες, πάνω στις ιερές αρχές του Ελληνικού Συντάγματος, το οποίο απειλείται να αλλάξει ουσιωδώς, αν δοθεί παντοδυναμία στο κυβερνών κόμμα της επόμενης Βουλής».


Προκαλεί ερωτήματα η πολιτική παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου

Διαψεύδουν ιεράρχες τη στήριξή τους προς το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα ΝΙΚΗ, που περιγράφεται ως «Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα», με επικεφαλής τον Δημήτρη Νατσιό, και που για λίγο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3% και να μπει στη Βουλή ήδη από την πρώτη του κάθοδο στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου. Ξεκινώντας σήμερα η επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις νέες κάλπες, στο στόχαστρο της Νέας Δημοκρατίας -στον δρόμο της για την αυτοδυναμία- βρίσκονται περιοχές όπου έχουν καταγραφεί υψηλά ποσοστά τόσο για την Ελληνική Λύση όσο και για το κόμμα ΝΙΚΗ, που φαίνεται ότι έχει τη στήριξη τμημάτων της Ελλαδικής Εκκλησίας και μονών του Αγίου Ορους.

Προκειμένου λοιπόν να μειωθεί η πιθανότητα μιας πολυκομματικής εκπροσώπησης στη Βουλή που θα προκύψει στις 26 Ιουνίου -που θα μείωνε την πιθανότητα αυτοδύναμης κυβέρνησης και θα «έκλεβε» ψηφοφόρους από τη Ν.Δ.-, ανώτατοι ιεράρχες, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ξεχωρίζουν τη θέση τους από το κόμμα ΝΙΚΗ, προσπαθώντας να κρατήσουν αποστάσεις.

Ετσι, λοιπόν, με αφορμή όσα διαδίδονται περί «δήθεν “εμπλοκής” της Εκκλησίας μας και κληρικών Της, και δη Ιεραρχών και εμού προσωπικώς, στα πολιτικά δρώμενα του τόπου μας εν όψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών», ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος (φωτό) προέβη σε δήλωση για να ξεκαθαρίσει τη θέση του. Σε αυτήν επικαλείται τον προκάτοχό του Σεραφείμ που είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι «η Εκκλησία μας ούτε πολιτεύεται ούτε συμπολιτεύεται ούτε αντιπολιτεύεται», για να συμπληρώσει με έμφαση: «Ούτε κομματίζεται, αλλά πορεύεται», υπογραμμίζοντας ότι «ως εκ τούτου, δεν πρόκειται ν’ ανεχθώ τη βλάσφημη απόπειρα στοχοποίησης της Εκκλησίας μας ως δήθεν παράγοντα “υπόγειας” ή “μυστικής” ανάμειξης σε διαδικασίες και σε ζητήματα απολύτως αλλότρια με την αποστολή Της. Ως εδώ».

Τυχαία δεν ήταν και η δημόσια τοποθέτηση του μητροπολίτη Ιωαννίνων Μαξίμου, αφού το συγκεκριμένο κόμμα στον νομό συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό στην Ηπειρο. Η ιερά μητρόπολη υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της ότι «τόσο η ίδια όσο και ο μητροπολίτης Ιωαννίνων δεν έχουν καμία σχέση με το κόμμα ΝΙΚΗ ούτε με τον πρόεδρο του κόμματος ούτε και με τα στελέχη του», τονίζοντας ότι σχετικά δημοσιεύματα -σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη πληροφορία- είναι απολύτως ψευδή.

Απάντηση στις φήμες που κυκλοφορούν περί ανάμειξής του στις εκλογές επιχειρεί να δώσει με δήλωσή του και ο μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Γεώργιος, κάνοντας λόγο «για φήμες που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες μέρες» και αναφέροντας ότι «η Εκκλησία βρίσκεται υπεράνω κομμάτων ή συγκεκριμένων υποψηφίων», προσθέτοντας πως η Εκκλησία της Πιερίας ανέκαθεν συνεργάστηκε με όλες τις Αρχές της ευνομούμενης Πολιτείας.

Κοινό μυστικό αποτελεί, τέλος, πως το κόμμα ΝΙΚΗ έχει σχέσεις με το Aγιον Ορος, καθώς συγκεκριμένα μοναστήρια αλλά και μεμονωμένοι μοναχοί παρείχαν στήριξη στο κόμμα. Για τον λόγο αυτόν η Αγιορείτικη Ιερά Μονή Καρακάλλου, με την υπογραφή του καθηγουμένου αρχιμανδρίτη Φιλοθέου, απαντά με ανακοίνωσή της κάνοντας λόγο για ανυπόστατα και ανεύθυνα δημοσιεύματα.


Επιστολή με απορίες

Η επιστολή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου προς τους πολιτικούς να μην εμπλέκουν την Εκκλησία στην εκλογική διαδικασία προκαλεί απορίες. Οχι τόσο ως προς την ουσία και το περιεχόμενό της, αλλά, πρώτον, για τη χρονική περίοδο που δημοσιοποιήθηκε και, δεύτερον, από την έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα.

Ως προς το πρώτο να αναρωτηθούμε γιατί ο Αρχιεπίσκοπος δεν έστειλε την επιστολή πριν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου και το κάνει τώρα; Τα ίδια ακούγονταν τότε, τα ίδια και τώρα. Ποιον εξυπηρετεί η παρέμβασή του τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Ως προς το δεύτερο, την επαφή με την πραγματικότητα, ο κ. Ιερώνυμος σοβαρά έχει ξεχάσει ότι και ο ίδιος έχει οργανώσει πολυτελή γεύματα με προβεβλημένους υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη;

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα