Ρελάνς του Τεμπονέρα για την εκλογή αρχηγού

Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις στην τελική επιλογή κεντρικών στελεχών του κόμματος

Σύμφωνα με πληροφορίες της δημοκρατίας, θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση προσώπου που θεωρείται από τα μεγάλα φαβορί για την προεδρία

Εβδομάδα σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου το κλίμα είναι ιδιαίτερα ψυχρό, καθώς το τελευταίο 24ωρο επιχειρήθηκε να αμφισβητηθεί η πρόσφατη απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας τόσο για τον χρόνο εκλογής του πρόεδρου όσο όμως και για τον χρόνο του συνεδρίου. Παρά το γεγονός ότι στην προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία ορίστηκε χρονοδιάγραμμα -με μεγάλη πλειοψηφία-, που όριζε πως το Διαρκές Συνέδριο θα διεξαχθεί τον Αύγουστο και η εκλογή προέδρου είτε στις 3 είτε στις 10 Σεπτεμβρίου, μια μερίδα του κόμματος φέρει πολιτικές ενστάσεις και ζητεί την αλλαγή του οργανογράμματος.

Προεξέχων σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος με χθεσινή του επιστολή στη Κεντρική Επιτροπή ζήτησε αλλαγή του χρόνου εκλογής του νέου προέδρου αλλά και του συνεδρίου, καταθέτοντας παράλληλα ένα πολιτικό μανιφέστο για τη φυσιογνωμία του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Η επιμονή του Διονύση Τεμπονέρα σε μια πρόταση που στην προηγούμενη Π.Γ. είχε τη στήριξη μόνο του Χρήστου Σπίρτζη φαίνεται πια πως εκφράζει μεγαλύτερο κομμάτι του κόμματος, το οποίο τάσσεται κατά των fast track διαδικασιών. Συγκεκριμένα, η τάση ΡΕΝΕ, από κοινού με ένα κομμάτι της Ενωτικής Κίνησης, και συγκεκριμένα του Χρήστου Σπίρτζη, αναμένεται να θέσει εκ νέου το ζήτημα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος του συνεδρίου μετά το πέρας των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ωστόσο, η πρόταση αυτή αναμένεται πάλι να απορριφθεί από την πλειοψηφία των στελεχών της Πολιτικής Γραμματείας, καθώς οι «6+6», η «Ομπρέλα», αλλά και ένα κομμάτι της Ενωτικής Κίνησης τάσσονται υπέρ της άμεσης προσφυγής στις κάλπες, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει το απαιτούμενο άλμα προς τα εμπρός.

Οπως παρατηρούν κεντρικά στελέχη του κόμματος, η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αποχωρήσει από την προεδρία του κόμματος στην πραγματικότητα έβαλε τέλος και στην εσωκομματική κουζίνα, όπως τη γνωρίζαμε, απελευθερώνοντας νέες δυναμικές και διαμορφώνοντας νέες συμμαχίες. Οσοι ξέρουν καλά τις παρασκηνιακές ενέργειες που συντελούνται τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως θα υπάρξουν μεγάλες εκπλήξεις στη στήριξη που θα δώσουν κεντρικά στελέχη του κόμματος σε υποψήφιους προέδρους.

Αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις

Το σημαντικότερο όμως στοιχείο είναι πως αυτή την εβδομάδα οι υποψήφιοι πρόδροι του κόμματος θα ανοίξουν τα χαρτιά τους και θα εμφανιστούν στο προσκήνιο, θέτοντας την υποψηφιότητά τους στη δημοσιότητα. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», στα μέσα της εβδομάδας θα υπάρξει η επίσημη ανακοίνωση ενός υποψηφίου, που θεωρείται από τα μεγάλα φαβορί για την προεδρία του κόμματος, ενώ δεν αποκλείεται την ίδια ή και την επόμενη ημέρα να υπάρξει η ανακοίνωση μιας ακόμα υποψηφιότητας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ακουστεί τόσο πολύ, παρά το γεγονός πως αφορά ένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος.

Οσον αφορά το ποιοι θα είναι υποψήφιοι πρόεδροι, τα πράγματα φαίνεται πως έχουν ξεκαθαρίσει. Οι επικρατέστεροι αυτή τη στιγμή είναι η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Παππάς, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Παύλος Πολάκης.

Αν οι υποψηφιότητες αυτές επιβεβαιωθούν και δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, τότε εύκολα μπορεί οποιοσδήποτε να κατανοήσει πως ο δεύτερος γύρος θα είναι προσωπική υπόθεση μεταξύ Αχτσιόγλου και Παππά, με τους Τσακαλώτο και Πολάκη να έχουν κάνει την καταγραφή τους και να έχουν εξασφαλίσει τη θέση τους στην επόμενη ημέρα του κόμματος. Ιδιαίτερα ο Σφακιανός βουλευτής φαίνεται πως ετοιμάζεται με πυρετώδη τρόπο, δημοσιεύοντας χθες και αυτός ένα κείμενο το οποίο αποτελεί ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα