Γιατί «πάγωσαν» όλες οι ενέργειες κατά του «Aργους»;

Εγκληματική για τον Τύπο η αδράνεια που επιδεικνύει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός

Επικίνδυνη και εγκληματική για το μέλλον του Τύπου στη χώρα μας είναι η αδράνεια που επιδεικνύει ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Ιωάννης Λιανός, ο οποίος φαίνεται πως αδυνατεί, παρά τις προηγούμενες ακαδημαϊκές περγαμηνές του, να εκδώσει μια απόφαση ώστε να ρυθμιστούν οι στρεβλώσεις της συγκεκριμένης αγοράς.

Το παραπάνω είναι μάλλον αυταπόδεικτο, αφού έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε που η Ολομέλεια της επιτροπής εξέτασε το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος» (ευρύτερων συμφερόντων του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη) για άσκηση αθέμιτων πρακτικών κατά των εκδοτικών επιχειρήσεων, αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί απόφαση. Οι πληροφορίες για τεταμένο κλίμα εντός της επιτροπής, που εκκινεί από τον πρόεδρο, και για αποχωρήσεις σημαντικών στελεχών εξαιτίας αυτού του κλίματος δημιουργούν επιπλέον ανησυχία. Η εικόνα που συνθέτουν οι παραπάνω πληροφορίες είναι αυτή της διάλυσης, και μάλιστα την πλέον δύσκολη στιγμή για τον κλάδο του Τύπου, όπως και συνολικά για όλες τις αγορές.

Προφανώς, η κωλυσιεργία όλο το προηγούμενο διάστημα οφειλόταν και στον πολιτικό επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, δηλαδή τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος διατηρεί απροκάλυπτα θερμές σχέσεις με τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τα ευρύτερα συμφέροντά του, μεταξύ των οποίων είναι και ο εκδότης της εφημερίδας «Παραπολιτικά» Γιάννης Κουρτάκης. Ολοι θυμούνται εξάλλου την προκλητική φωτογραφία που είχε αναρτήσει ο υπουργός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στη διάρκεια της ΔΕΘ το 2021, στην οποία εμφανιζόταν να αγκαλιάζει περήφανα τους δύο παραπάνω συνεργάτες.

Επομένως, με ευκολία μπορεί κανείς να υποθέσει πως ο κ. Γεωργιάδης δεν θα ήταν επιτρεπτικός στο να εκδώσει ο κ. Λιανός αρνητική απόφαση για το «Αργος».

Πριν από τέσσερα χρόνια

Η υπόθεση του πρακτορείου, πάντως, ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, δηλαδή το καλοκαίρι του 2019, όταν η επιτροπή αποφάσισε αυτεπάγγελτα τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων κατά του πρακτορείου «Αργος» για παραβίαση των βασικών άρθρων της σχετικής νομοθεσίας που προστατεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό. Η επιτροπή είχε διαπιστώσει τότε πως το «Αργος» είναι πιθανόν να καταχράται τη δεσπόζουσα θέση που έχει στην αγορά, ως το μοναδικό πρακτορείο στη χώρα μας, είτε προβαίνοντας σε αδικαιολόγητη άρνηση πώλησης εφημερίδων είτε επιβάλλοντας μη εύλογους όρους συναλλαγής.

Είχε προηγουμένως καταγγελθεί από εκδοτικές επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η ΕΣΤΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ Α.Ε., από την οποία εκδίδεται η «δημοκρατία», η προσπάθεια του πρακτορείου να αλλάξει μονομερώς την εμπορική πολιτική της, να αυξήσει δηλαδή το ποσοστό που παρακρατεί από τις επιχειρήσεις, χωρίς να έχει προηγηθεί κάποια συμφωνία. Το ενδιαφέρον είναι πως, παράλληλα με την κύρια υπόθεση της «Αργος», εξετάστηκε την άνοιξη του 2021 και η υπόθεση συμμόρφωσης του πρακτορείου στα ασφαλιστικά μέτρα, για την οποία εκδόθηκε απόφαση (746/2021) τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με αυτήν, η «Αργος» δεν είχε συμμορφωθεί με τα ασφαλιστικά μέτρα, δηλαδή συνέχιζε να επιβάλλει μονομερώς νέα εμπορική πολιτική, χωρίς να έχει εκδοθεί απόφαση για την κύρια υπόθεση. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφάσισε μάλιστα να επιβάλει στο πρακτορείο για τη μη συμμόρφωση πρόστιμο 41.111,11 ευρώ, ενώ προειδοποίησε την «Αργος» ότι θα της επιβληθούν νέο πρόστιμο και χρηματική ποινή, εάν «βεβαιωθεί η συνέχιση ή η επανάληψη της διαπιστωθείσας παράβασης μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης επί της κύριας υπόθεσης».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, μεταξύ άλλων, τον Δεκέμβριο του 2020 ο κ. Λιανός, είχε εκκινήσει αυτεπάγγελτα και κανονιστική παρέμβαση στον κλάδο της διανομής Τύπου, για την οποία επίσης έβγαλε απόφαση τον Νοέμβριο του 2022, προτείνοντας μια σειρά νέων μέτρων. Μεταξύ αυτών ήταν η επιβολή πλαφόν στις χρεώσεις που βάζει το πρακτορείο «Αργος» στις εκδοτικές επιχειρήσεις.


Εκκωφαντική σιωπή και… άπνοια από τον περασμένο Νοέμβριο!

Από τον περασμένο Νοέμβριο, όμως, μέχρι σήμερα η σιωπή είναι εκκωφαντική και τα ερωτήματα αμέτρητα. Γιατί, άραγε, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, ενώ έχει διαπιστώσει στις επιμέρους αποφάσεις της τις αθέμιτες πρακτικές που εφήρμοζε και συνεχίζει να εφαρμόζει το πρακτορείο «Αργος», καθυστερεί να εκδώσει την απόφαση επί της κύριας υπόθεσης;

Γιατί ο κ. Λιανός διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες που αναλογούν στην Αρχή της οποίας είναι επικεφαλής, προκειμένου να συνεχίσει η λειτουργία του Τύπου στη χώρα μας, που αποτελεί αναπόσπαστο, λειτουργικό τμήμα της δημοκρατικής διαδικασίας; Δύο χρόνια μετά τη σύγκληση της Ολομέλειας της επιτροπής, ποιο ακριβώς γεγονός μπορεί να καθυστερεί την έκδοση απόφασης; Και σε ποιον ακριβώς πρέπει να αποδοθεί αυτός ο εγκληματικός δισταγμός;

Εάν ο κ. Λιανός έλεγε στις ακαδημαϊκές αίθουσες του Ηνωμένου Βασιλείου, τις οποίες συχνότατα επισκέπτεται -και τελευταία ως ομιλητής-, πως καθυστερεί για χρόνια να εκδοθεί απόφαση από την επιτροπή που διοικεί για μια τόσο νευραλγική αγορά για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας, ποια θα ήταν, αλήθεια, η αντίδραση; Μένει, φυσικά, ακόμη να φανεί ποια στάση θα κρατήσει ο νέος υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας.

Από την προηγούμενη θέση του, πάντως, ως υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, είχε ευνοήσει σκανδαλωδώς την εταιρία Ανταποδοτική Ανακύκλωση, που προωθείται από τους φίλους του Βαγγέλη Μαρινάκη, ανανεώνοντας την άδεια της συγκεκριμένης εταιρίας ανακύκλωσης, παρά την αρνητική αξιολόγηση που της είχε γίνει από τον αρμόδιο Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Αναρωτιόμαστε, λοιπόν, εάν ο κ. Σκρέκας θα συνεχίσει να προστατεύει τα ίδια συμφέροντα, τηρώντας παράλληλα τη γραμμή του προκατόχου του.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα