Στα χαρακώματα η Βουλή για το φορολογικό νομοσχέδιο

Αίσθηση προκάλεσε η κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ, που στην αρχή δήλωσε ότι θα το υπερψηφίσει και μετά άλλαξε γνώμη! «Ναι» στα επιμέρους άρθρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης

Εξαιρετικά τεταμένο είναι το κλίμα στη Βουλή, εξ αφορμής της ψήφισης του οικονομικού νομοσχεδίου, με το οποίο υλοποιείται μεγάλο μέρος των οικονομικών εξαγγελιών της Νέας Δημοκρατίας, με την αντιπολίτευση να μη στηρίζει επί της αρχής του το νομοσχέδιο, λέγοντας ωστόσο «ναι» στα επιμέρους άρθρα.

Αίσθηση προκάλεσε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναδιπλώθηκε ως προς τη στάση του μέσα σε μόλις λίγες ώρες. Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χάρης Μαμουλάκης, προς έκπληξη πολλών, ανακοίνωσε χθες το πρωί πως το κόμμα του θα στηρίξει τη «γαλάζια» νομοθετική πρωτοβουλία. «Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής του, αλλά καταψηφίζει τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης το πρωί προκαλώντας ποικίλες συζητήσεις, καθώς η Κουμουνδούρου δεν συνήθιζε κατά την περασμένη τετραετία να στηρίζει τα «γαλάζια» νομοσχέδια.

Μόλις λίγες ώρες μετά και αφότου η «πράσινη» παράταξη γνωστοποίησε πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε στροφή 180 μοιρών, ανακοινώνοντας πως τελικώς θα πει «όχι», στηρίζοντας σε κάθε περίπτωση τα άρθρα με τα θετικά μέτρα. «Πολύ αργά, πολύ λίγα τα μέτρα σας. Και κυρίως υποκριτικά. Εχετε διαλέξει λάθος δρόμο» ανέφερε από το βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, αφήνοντας άπαντες με το στόμα ανοιχτό, καθώς τελικώς αποφασίστηκε να μην πει το «ναι» επί της αρχής.

Σχόλια στα πηγαδάκια της Βουλής προκάλεσε και η στάση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο, ανεβάζοντας αντιπολιτευτικές στροφές, ξεκαθάρισε πως δεν στηρίζει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα. Μαθήματα πολιτικής υπευθυνότητας, κ. Χατζηδάκη και κύριοι της Ν.Δ., αλλού, και όχι στο ΠΑΣΟΚ» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Ανδρουλάκης, απαντώντας στην κριτική που του άσκησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ο Μητσοτάκης

Τα δύο κόμματα «κάρφωσε» για τη στάση τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρενέβη στη μαραθώνια συζήτηση. «Ολοι κρινόμαστε από τις επιλογές μας. Αποφάσισε να μη στηρίξει η αντιπολίτευση το νομοσχέδιο. Εμείς σήμερα γράφουμε το πρώτο κεφάλαιο μιας επιτυχημένης πολιτικής. Κρίνονται» ανέφερε ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος υποστήριξε πως με το νομοσχέδιο υλοποιούνται περίπου οι μισές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της Ν.Δ. «Προχωράμε δυναμικά μπροστά. Το λέμε και το κάνουμε. Διαψεύδουμε όλους εκείνους που αμφισβητούσαν την εγκυρότητα των δεσμεύσεών μας» ανέφερε. Εξίσου δηλητηριώδης προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπήρξε η αναφορά του Κωστή Χατζηδάκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ολοι μας ακούσαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πει “ναι” επί της αρχής. Θέλετε να μας βγάλετε τρελούς; Αν σας ρυμουλκήσει το ΠΑΣΟΚ και αυτή τη φορά θα γίνετε πάλι χορηγός του ΠΑΣΟΚ» είπε ο υπουργός, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν άφησε ασχολίαστη ούτε τη στάση της Χαριλάου Τρικούπη λέγοντας: «Δεν θέλω να σας κάνω τον σύμβουλο στρατηγικής στο ΠΑΣΟΚ, αλλά στο τέλος θα φαίνεστε ως ΚΚΕ της Αριστεράς».

Το νομοσχέδιο με το οποίο -ανάμεσα στα άλλα- αυξάνονται οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων ύστερα από 14 χρόνια θα περάσει με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Οσο για τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, επίσης δεν στηρίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής του, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική όσον αφορά την οικονομία, πλην όμως σε όσα μέτρα θεωρούν θετικά λένε «ναι», θεωρώντας πως ό,τι ανακουφίζει έστω και κατ’ ελάχιστον τους πολίτες είναι ευπρόσδεκτο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα