Εγκληματική ολιγωρία! Στα αζήτητα 186.562.980 ευρώ για πυροπροστασία

Τραγική απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αφού οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν (από τα 187.500.000 ευρώ) ήταν 937.000 ευρώ το 2022 και 980 ευρώ (!) έως τον Ιούνιο του 2023

Αμείλικτα είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον αποδεδειγμένα ανύπαρκτο σχεδιασμό της κυβέρνησης στις φετινές πυρκαγιές, που έχουν αφήσει πίσω τους πέντε νεκρούς, τους δυο ήρωες πιλότους του Canadair και τους τρεις πολίτες σε Μαγνησία και Εύβοια, εκατοντάδες χιλιάδες καμένες εκτάσεις πρασίνου, σπίτια, ξενοδοχεία, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα και χιλιάδες εργαζομένους του τουριστικού τομέα στη Ρόδο να αγωνιούν για την επόμενη ημέρα.

Τα στοιχεία του Focus Report του Παρατηρητηρίου Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και ΕΣΠΑ 2021-2027 αναδεικνύουν την τεράστια ολιγωρία της κυβέρνησης, αφού, όπως αποδεικνύεται, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν διαθέσιμα κονδύλια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας, προτίμησαν να τα αφήσουν στο… συρτάρι και να μην τα διαθέσουν για πυροπροστασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα ενταγμένα έργα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχουν συνολικό προϋπολογισμό 187.500.000 ευρώ. Οι πληρωμές που είχαν πραγματοποιηθεί έως το τέλος Ιουνίου του 2023, δηλαδή όταν η αντιπυρική περίοδος είχε αρχίσει, δύο μήνες νωρίτερα, άγγιζαν μόλις τα… 938.000 ευρώ – συγκεκριμένα, τα 937.000 ευρώ δόθηκαν το 2022 και τα 980 ευρώ φέτος. Δηλαδή, μέσα στο 2023 είχαν απορροφηθεί κονδύλια κάτω από 1.000 ευρώ (!) και ύστερα από αυτά περίμεναν να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Αξίζει να σημειωθεί πως το συγκεκριμένο υπουργείο συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021, δηλαδή έπειτα από την καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια, με αρμοδιότητα τη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και κρίσεων, καθώς και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που ανέλαβε το 2019, δηλαδή μόλις έναν χρόνο μετά τη φονική πυρκαγιά με τους 103 νεκρούς στο Μάτι Αττικής (και για κάποιους αναλυτές εξαιτίας αυτής της τραγωδίας), χρειάστηκε δύο χρόνια για να αποφασίσει να συστήσει ένα άκρως απαραίτητο υπουργείο, κρίνοντας ίσως ότι αρκεί η πρόσληψη ενός πανάκριβου Αμερικανού επικοινωνιολόγου για να κρύψει τα προβλήματα κάτω από το χαλί.

Το εξωφρενικό, μάλιστα, είναι πως αυτά τα κονδύλια που εκταμιεύθηκαν αφορούν τα δύο έργα τεχνικής βοήθειας (συμβουλευτικής υποστήριξης) του υπουργείου. Για τα έργα ουσιαστικής πυροπροστασίας (προμήθεια εξοπλισμού, οχημάτων, αεροσκαφών, ψηφιακών συστημάτων διαχείρισης, κ.τ.λ.) δεν έχουν γίνει ακόμη πληρωμές!

Συγκεκριμένα, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί τα εξής έργα:

  • Κατασκευής 13 κτιρίων (περιφερειακά κέντρα πολιτικής προστασίας), συνολικού προϋπολογισμού 23.560.000 ευρώ.
  • Εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων και εξοπλισμός των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της Πολιτικής Προστασίας και του Πυροσβεστικού Σώματος (Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας ΑΠΟΠ), προϋπολογισμού 2.830.000 ευρώ.
  • Σύστημα διαχείρισης στόλου (GPS) οχημάτων Πυροσβεστικού Σώματος και οχημάτων Πολιτικής Προστασίας Περιφερειών και Δήμων προϋπολογισμού 3.720.000 ευρώ.
  • Προμήθεια πτυσσόμενων μεταφερόμενων γεφυρών για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ύψους 15.500.000 ευρώ.
  • Αγορά μηχανών πυρόσβεσης και άλλων οχημάτων απόκρισης για το Πυροσβεστικό, προϋπολογισμού 8.680.000 ευρώ.
  • Αγορά 11 αμφίβιων πυροσβεστικών αεροσκαφών για τα νησιωτικά συμπλέγματα, προϋπολογισμού 12.690.000 ευρώ.
  • Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός δύο Super Puma, ύψους 2.830.000 ευρώ.

Από τα παραπάνω έργα, στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και μέσα πυρόσβεσης, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε 1 ευρώ, ενώ απομένουν πάνω από 12.000.000 ευρώ και πάλι για συμβουλευτική υποστήριξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα