Κεραυνοί από τη ΓΣΕΕ κατά του Αδωνη!

Γενική Συνομοσπονδία και Μεταλλωρύχοι κάνουν λόγο για ψέματα σχετικά με το 16ωρο, και μιλούν για διάλυση κάθε προστασίας των εργαζομένων

Πυρά κατά του υπουργού Εργασίας Αδωνη Γεωργιάδη εξαπέλυσαν η ΓΣΕΕ και η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδος με αφορμή τις νέες διατάξεις που ετοιμάζει για την αγορά εργασίας.

Η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για προσπάθεια προετοιμασίας της κοινής γνώμης ότι το υπουργείο προωθεί με δική του πρωτοβουλία νομοθεσία «προστατευτική» για τους εργαζομένους ως προς το δικαίωμά τους να γνωρίζουν τους όρους εργασίας τους, υπογραμμίζοντας πως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς πρόκειται για διατάξεις Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που έχουν καθυστερήσει να ενσωματωθούν στην εθνική νομοθεσία.

Η Συνομοσπονδία χαρακτηρίζει ανήκουστες τις ανακοινώσεις για τον χρόνο εργασίας των εργαζομένων που φαίνεται να σέβονται το 8ωρο, αλλά το διπλασιάζουν μέσα στην ημέρα με πρόσχημα τη «θέληση» των εργαζομένων.

Τονίζει πως η υποχρεωτική ανάπαυση των εργαζομένων είναι 11 ώρες στο 24ωρο και προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και την εθνική νομοθεσία. «Οι βασικοί κανόνες για τον χρόνο εργασίας, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι για να “τσιμπήσει” η δημοσιότητα και μετά να ανακληθούν όποιες δηλώσεις, ως φιλεργατική υποχώρηση της κυβέρνησης.

Η εργατική νομοθεσία και η προστασία των εργαζομένων δεν είναι επικοινωνιακό παιχνίδι. Το υπουργείο Εργασίας οφείλει να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις με διαφάνεια και αποδοχή των αιτημάτων των εργαζομένων, αναγνωρίζοντας τους αγώνες τους για την κατάργηση αντεργατικών ρυθμίσεων και την αποκατάσταση της εργατικής προστασίας» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η ΓΣΕΕ.

Ως προς τις συμβάσεις μηδενικών ωρών ή μη γνωστού ωραρίου στις οποίες γίνεται αναφορά, η ΓΣΕΕ τονίζει ότι στην εθνική μας νομοθεσία αυτή τη στιγμή οι βασικοί όροι εργασίας, ανάμεσα στους οποίους η ειδικότητα, ο τόπος και ο χρόνος εργασίας, οι αποδοχές, η ΣΣΕ, που καλύπτει τη συγκεκριμένη εργασία, οφείλουν να αναρτηθούν από τους εργοδότες υποχρεωτικά στο Π.Σ. «Εργάνη» το αργότερο έως και την ίδια ημέρα της πρόσληψης και, πάντως, πριν από την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο.

Συνεπώς, η εθνική νομοθεσία αυτή τη στιγμή απαγορεύει την έναρξη της απασχόλησης των εργαζομένων χωρίς να είναι εξαρχής σαφείς και γνωστοί οι βασικοί όροι εργασίας τους. Από την πλευρά της, η Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων επισημαίνει ότι η «διορθωτική» δήλωση μετά την κατακραυγή ότι δεν θα καταργηθεί η 11ωρη ανάπαυση κατέδειξε την αποστολή του εν λόγω υπουργού Εργασίας να δράσει για το αποτελείωμα κάθε νομοθετικής προστασίας των εργαζομένων.

«Είναι εμβληματικό και αποκαλύπτει την αποστολή του υπουργείου Εργασίας το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει να είναι η κατάργηση κατακτήσεων περασμένων αιώνων όπως το 8ωρο. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι να νομιμοποιηθεί η υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ’ απαίτηση των εργοδοτών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να επιβιώσουν ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες» αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωσή της.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα