Εβγαλε ήδη «πόρισμα» για εγκλήματα πολέμου!

Ο πρωθυπουργός ακόμα μια φορά εμφανίστηκε ως εχθρός της Ρωσίας, εμπλέκοντας έτσι περισσότερο την Ελλάδα στο Ουκρανικό

Η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Βολοντίμιρ Ζελένσκι πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Μαξίμου, και το μόνο που έλειψε ήταν οι… στρατιωτικές παραλλαγές.

Οπως ήταν αναμενόμενο, ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν αρκέστηκε στη δεδομένη καταδίκη του πολέμου και την ανάγκη ικανοποίησης του αιτήματος για τέλος των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, αλλά για ακόμα μια φορά εμφανίστηκε ως εχθρός της Ρωσίας, εμπλέκοντας έτσι έμμεσα τη χώρα σε έναν πόλεμο απέναντι στην ισχυρότερη περιφερειακή δύναμη της ευρύτερης περιοχής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, πήγε ένα βήμα παρακάτω ακόμα και από τη συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων ηγετών που στηρίζουν το Κίεβο, θέτοντας άμεσα, αλλά και έμπρακτα, το ζήτημα της ένταξης των Ουκρανών στο ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης γνωστοποίησε ότι με τον πρόεδρο Ζελένσκι υπέγραψαν κοινή δήλωση για την ευρωατλαντική πορεία της Ουκρανίας.

«Είμαστε συνοδοιπόροι και συμπαραστάτες» είπε και υπογράμμισε ότι «η αλληλεγγύη μας υπήρχε έμπρακτη εξαρχής, θα συνεχιστεί», ενώ μίλησε και για εγκλήματα πολέμου που γίνονται από την πλευρά της Ρωσίας. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τα εγκλήματα πολέμου, που πρέπει να βρουν τιμωρία από τη διεθνή Δικαιοσύνη» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράνομη κατοχή

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της παράνομης κατοχής, αρνούμενος όμως να καλέσει τον Ουκρανό πρόεδρο να καταδικάσει την αντίστοιχη παράνομη κατοχή της Βόρειας Κύπρου από τον καλύτερο σύμμαχο του Ζελένσκι, τον Ταγίπ Ερντογάν. «Μια θέση δίπλα σας για εμάς είναι θέμα αρχής» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Ουκρανό πρόεδρο, σημειώνοντας πως ως χώρα είμαστε αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο.

Στις δηλώσεις φάνηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο η ταύτιση απόψεων μεταξύ Μητσοτάκη και Ζελένσκι, με τους δυο αρχηγούς να συμπληρώνουν ο ένας τον άλλον και να μιλούν για την ανάγκη επικράτησης του Κιέβου στον πόλεμο της Ουκρανίας με τη στήριξη όλης της Δύσης. Η σύμπνοια και το καλό κλίμα ήταν τόσο εμφανή, που έκαναν τον Ουκρανό πρόεδρο να θέσει άμεσα το ζήτημα της εκπαίδευσης στα F-16 των Ουκρανών πιλότων από τους Ελληνες.

Το κρίσιμο ερώτημα που παραμένει όμως από τη χθεσινή συνάντηση είναι αν πρόκειται απλά για μια επικοινωνιακή παράσταση, που θέλει τον Ελληνα πρωθυπουργό ως μαχητή έναντι της Ρωσίας ή κρύβει κάτι πολύ σοβαρότερο. Από τη στιγμή της ανακοίνωσης της συνάντησης έχουν προκληθεί σκέψεις σχετικά με τις προθέσεις, αλλά και τις αντιστάσεις του Ελληνα πρωθυπουργού: είναι διατεθειμένος να δώσει κι άλλα ελληνικά όπλα στον Ζελένσκι ή να ικανοποιήσει κάποια ακραία αιτήματα της Δύσης;

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα