«Φουρτούνα» στην Κουμουνδούρου για τον Κασσελάκη

Σφοδρές αντιδράσεις και συντροφικά μαχαιρώματα για τα «μάτια» του φερέλπιδος υποψήφιου αρχηγού του κόμματος

Μπορεί η αιφνιδιαστική εκτίναξη στην επικαιρότητα του φιλόδοξου Στέφανου Κασσελάκη να αναθέρμανε το υποτονικό μέχρι χθες ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο καθώς περνούν οι μέρες είναι φανερό ότι η παρουσία του στην κούρσα της διαδοχής προκαλεί τις πρώτες δημόσιες αρνητικές αντιδράσεις.

Πιο αιχμηρός ο Νίκος Φίλης, που έκανε λόγο για πολιτικούς που «ξαφνικά γίνονται γνωστοί από τα πάνω. Δεν έχουν καμία σχέση με την κοινωνία. Διατυπώνουν τις πολιτικές τους απόψεις όχι πάντα με σαφήνεια, είναι περιηγητές κομμάτων». Στον ίδιο τόνο συνέχισε αυστηρά: «Ακουσα χθες τον κ. Κασσελάκη να υποστηρίζει τον κ. Μητσοτάκη, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Ν.Δ., και να μιλάει με σεβασμό. Δεν έχουμε ανάγκη από “Μεσσίες”, αλλά από πολιτικούς που θα δίνουν λόγο στην κοινωνία και δεν θα “φυτεύονται” από το Instagram και τα διάφορα συμφέροντα. Οχι μοντέλα μεταπολιτικής στους εκπροσώπους των πολιτών».

Στη δημοσιογραφική ερώτηση (Action 24) αν εννοεί ότι «φύτεψαν» τον κ. Κασσελάκη, ο Νίκος Φίλης απάντησε ότι η παρουσία του «δεν προκύπτει μέσα από τις ελληνικές πολιτικές διαδικασίες. Ηταν υποψήφιος στις τελευταίες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας, λόγω ομογένειας». Οπως εξήγησε: «Εχουμε ανάγκη από πολιτικούς που θα προκύπτουν από την κοινωνία, από τα κινήματα, μέσα από διαδικασίες, θα έχουν σχέση με τα πολιτικά κόμματα. Οχι σχέσεις υποταγής, αλλά σχέσεις κριτικής».

Με εξίσου αιχμηρή γλώσσα, και ο Αριστείδης Μπαλτάς (από τους «53+») υπενθυμίζει την αποστροφή Κασσελάκη «Εντάχθηκα στον ΣΥΡΙΖΑ, επειδή πίστευα ότι με τον Τσίπρα θα μπορούσαμε να οικοδομήσουμε το αντίστοιχο Δημοκρατικό Κόμμα της Ελλάδας, κόμμα που θα μπορούσε να εφαρμόσει ένα μείγμα πολιτικών αλλαγών… μέσω νομοσχεδίων με διακομματική στήριξη».

Και με βολές κατά του πολιτικού του μέντορα Παύλου Πολάκη, ρωτά με προσποιητή αθωότητα: «Κατά ρεπορτάζ που δεν έχουν διαψευστεί, την υποψηφιότητα Κασσελάκη στηρίζει, πιθανόν μεταξύ άλλων συντρόφων, ο σ. Παύλος Πολάκης. Δικαιούμαι λοιπόν να ρωτήσω: Πώς συμβιβάζεται η όλη πολιτική παρουσία του σ. Πολάκη με την πλατφόρμα Κασσελάκη; Δηλαδή τον υποτονισμό μέχρι εξαφανίσεως της διάκρισης Αριστεράς – Δεξιάς και τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε αντίγραφο του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ; Απλώς ερωτώ».

Επικριτικός ήταν και ο Χρ. Σπίρτζης λέγοντας ότι «για να είναι καλοί οι αρχηγοί χρειάζονται αξιόπιστη ομάδα, αλλά όχι μέσα από μια διαδικασία που εκφυλίζει την πολιτική και δεν την έχει στην πρώτη γραμμή». Αλλά και ο Κώστας Δουζίνας, παραπέμποντας στις ληστρικές τακτικές της Wall Street, παρομοίασε τον Σ. Κασσελάκη με «εταιρικό επιδρομέα» που επιχειρεί «εχθρική εξαγορά».

Στον αντίποδα, με εμπύρετη ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε τη στήριξή του στον Κασσελάκη αναφέροντας: «Πολύ μεγάλη επιτυχία της εκδήλωσης του Στέφανου Κασσελάκη στα Χανιά, με πολύ μεγάλη συμμετοχή κόσμου. Το πράγμα παίρνει μορφή χιονοστιβάδας…»

Ο ίδιος ο Κασσελάκης προχθές το βράδυ από το Kontra, στην πρώτη συνέντευξή του, εμφανίστηκε με προγραμματικά ημιτελείς θέσεις και ανέτοιμος, δικαιολογούμενος «δεν είμαι παντογνώστης – οι θέσεις διαμορφώνονται από τους πολίτες». Πρότεινε χωρισμό Εκκλησίας- κράτους, αδυνατώντας να απαντήσει αν θα κόψει τη χρηματοδότηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αν και δήλωσε χριστιανός ορθόδοξος, είπε ότι πρώτη μέριμνά του, αν ήταν πρωθυπουργός, θα ήταν να επαναφέρει την αξιοπρέπεια στο στράτευμα, χωρίς να έχει ξεκάθαρες θέσεις στα εθνικά ζητήματα, και ιεράρχησε ως σημαντικότερο πρόβλημα την πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία.


Αποχή Σπίρτζη από το Διαρκές Συνέδριο και τις κάλπες του Σεπτεμβρίου

Ηχηρή παρέμβαση του Χρήστου Σπίρτζη δύο ημέρες πριν από το Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ το προσεχές Σάββατο. Με δήλωσή του ο πρώην υπουργός και στέλεχος του κόμματος ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις εργασίες του συνεδρίου και πολύ περισσότερο δεν θα λάβει μέρος στην ψηφοφορία για τη νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

«Εχω διαφωνήσει με τις διαδικασίες που αποφασίστηκαν μετά τη μεγάλη ήττα στις εκλογές, και δεν θα συμμετάσχω στο Διαρκές Συνέδριο αλλά ούτε και στις κάλπες του Σεπτεμβρίου» ανακοίνωσε, σπεύδοντας όμως να διευκρινίσει ότι θα συμμετάσχει στο συνέδριο του Νοεμβρίου. Στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία, η οποία συνεδρίασε με αποκλειστικό θέμα την ολοκλήρωση των διαδικαστικών λεπτομερειών στην πορεία προς τις εσωκομματικές κάλπες, δεν συζητήθηκε το ζήτημα της τηλεοπτικής αναμέτρησης μεταξύ των υποψηφίων, κάτι το οποίο παραπέμπεται στις διαβουλεύσεις των εκπροσώπων τους.

Αυτό σημαίνει ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή, ενώ καταγράφηκε η άρνηση από την πλευρά της «Ομπρέλας» για τη διεξαγωγή debate, με το επιχείρημα, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι πρόκειται για μάχη αρχών μεταξύ συντρόφων και συνεπώς περιττεύουν οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων.

Στην ίδια θέση φαίνεται να συγκλίνει ουσιαστικά και η πλευρά της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία εξαρχής είχε ανακοινώσει ένα πυκνό πρόγραμμα περιοδειών και επισκέψεων ανά την επικράτεια στον ασφυκτικό χρόνο που απομένει μέχρι τις κάλπες.

Αντίθετα, πολλά στελέχη, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, επικροτούν την άποψη των Νίκου Παππά και Στέφανου Τζουμάκα, οι οποίοι επισημαίνουν ότι η μεταξύ τους αναμέτρηση θα ενίσχυε το ενδιαφέρον σε μια υποτονική διαδικασία. Στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι τονίζουν την πολιτική σημασία της μάχης. Από τα Ιωάννινα η Εφη Αχτσιόγλου δήλωσε ότι «στόχος είναι η ιδεολογική και πολιτική ήττα του καθεστώτος Μητσοτάκη» και ο Νίκος Παππάς, από την Κρήτη, ζήτησε «εντολή αναμέτρησης με τη Δεξιά, εντολή για την παράταξη της νίκης». Μετά τη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα θα βρίσκεται σήμερα ο Σ. Τζουμάκας, ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι «πρέπει να φτιάξουμε ένα στιβαρό κόμμα».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα