Φαιδρό παιχνίδι ευθυνών των μοιραίων αξιωματούχων

Ως θύμα εμφανίζει τον εαυτό του ο Αγοραστός, ειρωνείες από τον αντιπεριφερειάρχη του, ο Κικίλιας τα ρίχνει στον περιφερειάρχη και ο Αυγενάκης νίπτει τας χείρας του για τα νεκρά ζώα

Το επιτελικό κράτος «πνίγηκε» στις λάσπες της Θεσσαλίας και τα «γαλάζια» γρανάζια του κρύβονται και αλληλοτρώγονται για να γλιτώσουν τις πολιτικές, αλλά και τις ποινικές τους ευθύνες. Ο Κώστας Αγοραστός, ο οποίος βρίσκεται στην πλέον δεινή θέση, προσπάθησε χθες να εμφανιστεί ως θύμα, δηλώνοντας πως τον σταυρώνουν και τον συκοφαντούν.

Εχοντας χάσει προφανώς την επαφή με το μέγεθος της καταστροφής που έχει προκληθεί στην περιφέρειά του, προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του, να πει πως εκείνος τα έκανε όλα με τον καλύτερο τρόπο και φυσικά να δηλώσει πως η Περιφέρεια αξιοποίησε όλα τα χρήματα που δόθηκαν για τα έργα αποκατάστασης της καταστροφής του «Ιανού». Το ίδιο άλλωστε έκανε και ο αντιπεριφερειάρχης του Κωνσταντίνος Νούσιος, ο οποίος μία ημέρα πριν από την καταστροφή πανηγύριζε στο διαδίκτυο για τα έργα που έχουν γίνει, αναφέροντας σκωπτικά ότι «κάποιοι “γκουρού” διαφόρων ειδικοτήτων παρακαλούν να ξαναπνιγεί η περιοχή μας και άρχισαν ήδη να διαδίδουν πως τα ποτάμια είναι στα όριά τους».

Την ίδια ώρα, ο Βασίλης Κικίλιας, σε μια προσπάθεια να αποκρούσει τα βέλη του Μαξίμου, επιχείρησε και αυτός να αποποιηθεί τις ευθύνες του, «καρφώνοντας» ξανά τον Κώστα Αγοραστό. «Πιστεύω στην αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων, να πηγαίνουν οι πόροι σε τοπικό επίπεδο, να πάρει παραπάνω εργαλεία η Αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς. Αλλά μαζί πάνε και οι ευθύνες, βέβαια» είπε χαρακτηριστικά. Ο ίδιος, μάλιστα, παρουσίασε τον ρόλο του υπουργού που κατέχει ως επικουρικό, λέγοντας πως αρκείται στο να συντονίζει τις δράσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Από αυτό το φαιδρό παιχνίδι ευθυνών, που έχουν στήσει τα «γαλάζια» στελέχη, δεν θα μπορούσε να λείπει και ο Λευτέρης Αυγενάκης. Ο άνθρωπος που εδοξάσθη κρυπτόμενος όλη την προηγούμενη τετραετία εμφανίστηκε χθες για να δηλώσει πως ο ίδιος δεν φέρει καμία ευθύνη για την περισυλλογή των νεκρών ζώων, που έχουν μετατραπεί σε υγειονομική βόμβα.

«Η περισυλλογή των νεκρών ζώων είναι ευθύνη της Περιφέρειας και των δήμων» είπε, ενώ, αναφορικά με τα φαινόμενα αισχροκέρδειας που παρατηρούνται, αρκέστηκε σε μια δήλωση, χωρίς όμως να προαναγγείλει κανένα μέτρο.

Στην παρωδία αυτή πρωταγωνιστικό ρόλο, ωστόσο, είχε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος, κάνοντας πως δεν ακούει και δεν καταλαβαίνει τις καταγγελίες για το σπάσιμο των φραγμάτων, επέμεινε να μιλά για fake news, ενώ την καταστροφή την απέδωσε στα πράγματι ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά όχι στην απουσία των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων.

«Πινγκ πονγκ»

Οσον αφορά μάλιστα τις καταγγελίες για απένταξη αντιπλημμυρικών έργων, τόνισε ότι «δεν έχει γίνει καμία απένταξη έργου από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορά τις πληγείσες περιοχές».

Το «πινγκ πονγκ» ευθυνών αναμένεται την επόμενη περίοδο να ενταθεί, καθώς η έρευνα της Δικαιοσύνης θα αναζητήσει ποινικές ευθύνες. Οπως άλλωστε επεσήμανε ο συνταγματολόγος Χάρης Καστανίδης, το ομολογημένο μερικό σπάσιμο του φράγματος στον ποταμό Καλέντζη μπορεί να αποδειχθεί τεράστιο θέμα, με σοβαρές ποινικές προεκτάσεις, καθώς ο Π.Κ., στο άρθρο 268, αντιμετωπίζει την πρόκληση πλημμύρας ως κακούργημα, αν οι δραματικές συνέπειες στον Παλαμά προξενήθηκαν από αυτό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα