Εύκολη νίκη του Αρναουτάκη στην Περιφέρεια Κρήτης

Τι δείχνει η δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr για την εκλογική μάχη σε Ηράκλειο, Χανιά και Αγιο Νικόλαο

Από τον
Xρίστο Βούζα
[email protected]

Εκλογή Αρναουτάκη από τον α΄ γύρο με υψηλά ποσοστά, προβάδισμα Καλοκαιρινού στο Ηράκλειο και Σημανδηράκη στα Χανιά και σκληρή «μάχη» ανάμεσα σε τρεις υποψηφίους στον Αγιο Νικόλαο αποτυπώνει η δημοσκόπηση του aftodioikisi.gr για την περιφέρεια και δήμους της Κρήτης. Συγκεκριμένα:

• Στην Περιφέρεια Κρήτης ο νυν Περιφερειάρχης Στ. Αρναουτάκης, που αυτή τη φορά στηρίζεται από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: στις εκλογές του 2019 στηρίχτηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), οδεύει για μία τέταρτη θητεία με ποσοστό 52,3% (60,82% στις προηγούμενες εκλογές), καθώς ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Σπ. Δανέλλης (16,8%) δεν φαίνεται σε καμία περίπτωση να τον απειλεί. Υψηλό είναι το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (19,4%), με το 13,4% να δηλώνει ότι «δεν έχει αποφασίσει», το 5,7 «ΔΞ/ΔΑ» και το 0,3% να προτιμά το «Λευκό/Ακυρο». Στο 4,5% βρίσκεται ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Α. Μαρινάκης και στο 2,1% ο Ν. Ζαμπουλάκης («Ανυπόταχτη Κρήτη, Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση»).

• Στον μεγαλύτερο δήμο του νησιού, απ’ όπου αποχωρεί έπειτα από δύο αρνητικές, σύμφωνα με τους πολίτες, θητείες (50,3% δηλώνει καθόλου ικανοποιημένο από το έργο του) ο Β. Λαμπρινός, καταγράφει προβάδισμα ο προερχόμενος από την Κεντροαριστερά Α. Καλοκαιρινός (30,7%) έναντι του «γαλάζιου» υποψηφίου, πρώην γενικού γραμματέα του ΥΠΡΟΠΟ Μ. Καραμαλάκη (26,2%). Στην τρίτη θέση η «ανδρουλακική» Μ. Κανναβάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, με 9,6%, και στην τέταρτη ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δ. Δουλουφάκης (5,8%). Στα ύψη βρίσκεται το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (27,8%), με το 20,4% να είναι αναποφάσιστο, το 3,8% να μην επιλέγει κανέναν από τους υποψηφίους, το 1,9% «ΔΞ/ΔΑ» και το 1,3% «Λευκό/Ακυρο».

• Μεγάλο προβάδισμα για την επανεκλογή του εμφανίζει ο (με μέτριες, μάλλον, επιδόσεις – 32% πολύ ικανοποιημένο από το έργο του) νυν δήμαρχος Χανίων Π. Σημανδηράκης, ο οποίος προηγείται με 15,9 ποσοστιαίες μονάδες (33,2 έναντι 17,3%) της δεύτερης Κ. Μανιμανάκη. Στο 5,8% βρίσκεται ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπ. Λουτσέτης και στο 1,7% ο Ε. Μαράκης («Ανταρσία στα Χανιά»). Πάντως, στον δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της Κρήτης το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου είναι δυσθεώρητο, φτάνοντας το 42% (!), καθώς το 17,9% δηλώνει ότι δεν έχει αποφασίσει, το 13,3% δεν επιλέγει κανέναν από τους υποψηφίους, το 8,8 δηλώνει «ΔΞ/ΔΑ» και 2% ότι θα ψηφίσει «Λευκό/Ακυρο».

•Τέλος, στον Δήμο Αγίου Νικολάου, απ’ όπου αποχωρεί ο με αρνητική θητεία, σύμφωνα με τους πολίτες (σ.σ.: 60% καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο του), Αντ. Ζερβός, τρεις υποψήφιοι δίνουν «μάχη» για την είσοδο στον β΄ γύρο. Πρόκειται για τους: Χ. Αλεξάκη (27,6%), Μ. Μενεγάκη (25,1%) και Θ. Χαριτάκη (23,1%). Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γ. Φιλιππάκης, ενώ υψηλό είναι και στην πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου το ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου (21,6%), με το 15,2% να δηλώνει «ΔΞ/ΔΑ», το 4,6% να μην επιλέγει κανέναν και το 0,8% «Λευκό/Ακυρο».

Ταυτότητα της δημοσκόπησης

Μεικτή (διαδικτυακή 80%, τηλεφωνική 20%) έρευνα προσωπικών ερωτηματολογίων σε ψηφοφόρους της Περιφέρειας Κρήτης από τον διαδικτυακό τόπο https://www.aftodioikisi.gr. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 1.267 ερωτηματολόγια, εκ των οποίων τα 1.016 με την online έρευνα και τα 251 με την τηλεφωνική έρευνα με ποσοστώσεις δήμων, ώστε να συμπληρωθούν δείγματα τουλάχιστον 300 ατόμων για καθέναν από τους δήμους που ερευνήθηκαν.

Για τη διαδικτυακή συμπλήρωση του ερωτηματολογίου χρησιμοποιήθηκε η πλατφόρμα Google Forms και το ερωτηματολόγιο παρέμεινε διαθέσιμο στο κοινό για χρονικό διάστημα τεσσάρων ημερών, από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2023. Οι τηλεφωνικές συνεντεύξεις πραγματοποιήθηκαν κατά το διάστημα 26 και 27 Σεπτεμβρίου 2023.Τα δεδομένα αναλύθηκαν με τη χρήση του στατιστικού πακέτου SPSS και τα εργαλεία ποσοτικής ανάλυσης που παρέχει το Microsoft Excel.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα