Σοκ! Υμνος του (αριστερού) Κασσελάκη υπέρ του κεφαλαίου

Δεν πίστευαν όσα άκουγαν στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ από τον νέο πρόεδρο. Τι είπε για φορολόγηση επιχειρηματικών κερδών και διανομή μετοχών στους εργαζομένους

Η χθεσινή εμφάνιση του Στέφανου Κασσελάκη στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ήταν ένας ύμνος υπέρ του κεφαλαίου. «Εχετε απέναντί σας έναν αριστερό επιχειρηματία, ο οποίος δεν δαιμονοποιεί το κεφάλαιο, έζησε το δικό του αναπτυξιακό όνειρο, δυστυχώς εκτός Ελλάδας, και καταλαβαίνει την αξία του ρίσκου που παίρνετε κάθε μέρα» είπε στον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, αιφνιδιάζοντας όσους τον άκουγαν για τις προχωρημένες θέσεις του.

Αυτό που σημειώθηκε ιδιαίτερα ήταν η καθησυχαστική αναφορά του ότι για την επίτευξη των οικονομικών του στόχων «δεν χρειαζόμαστε παραπάνω φορολόγηση», όταν είναι γνωστό πως η Ελλάδα έχει μια από τις χαμηλότερες φορολογίες στις χώρες του ΟΟΣΑ στα επιχειρηματικά κέρδη και μάλιστα στα διανεμόμενα. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δραστική μείωση της σπατάλης, πάταξη της χρόνιας διαπλοκής και γενναίες τομές στην ποιότητα των θεσμών μας» διαπίστωσε. Ξεχωριστή εντύπωση επίσης προκάλεσε η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς σε συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή αυξήσεις μισθών, κάτι που βρισκόταν παραδοσιακά στην προμετωπίδα των ομιλιών του προκατόχου του Αλέξη Τσίπρα.

Φρόντισε ωστόσο, επιφυλάσσοντας ακόμα μία έκπληξη -όχι και τόσο ευχάριστη στο κόμμα του-, να προτείνει τη διανομή μετοχών στους εργαζομένους, σαν κίνητρο για τη βελτίωση της παραγωγικότητάς τους. «Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα τις πολιτικές σκέψεις και προτάσεις μου, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε κινηματικά η υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησα ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης» είπε χαρακτηριστικά. Οπως ξεκαθάρισε, πρόκειται για τη «θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζομένων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης, έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης – και από τις επιλογές της διοίκησης αλλά και από τον μόχθο της εργασίας. Αυτό σημαίνει έμπρακτη ΣΥΝ-εργασία».

Υποστήριξε ότι «υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Φυσικά διευκολύνοντας το νομικό πλαίσιο. Αλλά και στηρίζοντας με φορολογικά κίνητρα και λογιστικές πρακτικές την καταχώριση των stock options στα έξοδα μισθοδοσίας».

Good business

Σύμφωνα με τη θέση του, το συγκεκριμένο μέτρο θα είναι «και good business, διότι ο εργαζόμενος θα ευθυγραμμίζεται πιο στενά με την επιτυχία της επιχείρησης και θα καταβάλλει επιπλέον προσπάθεια με σκοπό το συνολικό όφελος».

Στο τέλος, και αφού προειδοποίησε πως «όποιος με προσεγγίζει για αθέμιτες διευκολύνσεις θα τον βγάζω δημόσια στον κόσμο», πρόσθεσε και κάτι «αριστερό», δηλώνοντας τη διαφωνία του με το ισχύον εργασιακό πλαίσιο: «Δεν είναι δυνατόν να επιβάλλουμε δεκάωρη εργασία χωρίς αύξηση αποδοχών, αλλά με δήθεν πληρωμή σε ρεπό, να διπλασιάζουμε τις φθηνές υπερωρίες, να καταργούμε το ΣΕΠΕ με τη μετατροπή του σε ανεξάρτητη Αρχή με μειωμένες αρμοδιότητες, να αποδυναμώνουμε τα συνδικαλιστικά δικαιώματα σε μια χώρα της ευρωζώνης με πολύ χαμηλές απολαβές».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα