Βατερλό για τον Μητσοτάκη στις δεύτερες κάλπες

Ο πρωθυπουργός ηττήθηκε κατά κράτος σε σχεδόν όλες τις προσωπικές επιλογές του. Τιμωρητική η στάση του ελληνικού λαού

Με μεγάλο πατατράκ για τη Ν.Δ. και προσωπικά τον Κ. Μητσοτάκη ισοδυναμεί το αποτέλεσμα του χθεσινού δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, καθώς σχεδόν όλες οι κρίσιμες επιλογές -που είχαν και την πρωθυπουργική σφραγίδα- σε περιφέρειες και μεγάλους δήμους ηττήθηκαν μεγαλοπρεπώς…

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Η ήττα αυτή παίρνει και άλλες διαστάσεις, καθώς είναι η πρώτη φορά που το κυβερνών κόμμα, έπειτα από πέντε χρόνια διαρκών νικών υπό τον κ. Μητσοτάκη, γνωρίζει την εκλογική αποδοκιμασία και μάλιστα σε έκταση που -ύστερα και από τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου- δεν αναμενόταν.

Σοβαρές ρωγμές

Η «γαλάζια» κυριαρχία από χθες το βράδυ αντιμετωπίζει σοβαρές ρωγμές. Και μολονότι στις πρώτες δηλώσεις του ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξωραΐσει την εικόνα και να αναζητήσει κυρίως στην «αντισυσπείρωση των άλλων πολιτικών δυνάμεων» τις δικαιολογίες για την ήττα, αναμένεται με ενδιαφέρον να φανεί εάν και με ποιον τρόπο έλαβε το μήνυμα του εκλογικού σώματος. Εκτός από τις άλλες πρωτοβουλίες που θα χρειαστεί να πάρει, ακόμη και η συζήτηση για τον ανασχηματισμό, που είχε τεθεί στο συρτάρι, ενδέχεται να επανέλθει σύντομα στο τραπέζι, ενώ ήδη στο εσωτερικό της Ν.Δ. το τοπίο, εδώ και αρκετές ώρες, δεν είναι πια το ίδιο.

Ο ιδιαίτερος συμβολισμός που έχουν ορισμένα από τα χθεσινά αποτελέσματα, όπως στον Δήμο Αθηναίων και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου άλλωστε σημειώθηκε θεαματική ανατροπή σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή, απειλεί να δώσει τον χαρακτήρα προσωπικού βατερλό για τον πρωθυπουργό, καθώς η διάχυση και η μετακύλιση των ευθυνών σε άλλες πλευρές δείχνουν πλέον πεπερασμένες.

Ενδιαφέρον έχει επίσης ότι μέσα σε μόλις μία εβδομάδα καταγράφηκε μια εντυπωσιακή μεταστροφή του κλίματος στις περιοχές όπου χρειάστηκε επαναληπτική εκλογή. Ετσι, ενώ κατά τον πρώτο γύρο η αποχή έπληξε κυρίως τον χώρο της αντιπολίτευσης, αυτή τη φορά συνέβη περίπου το αντίθετο. Οι προερχόμενοι από τη Ν.Δ. ψηφοφόροι ήταν αυτοί που κυρίως επέλεξαν -παρά την έντονη κινητοποίηση σε όλα τα επίπεδα- να μην προσέλθουν στις κάλπες, οδηγώντας τους «γαλάζιους» υποψηφίους στην ήττα, έως και τη συντριβή.

Αν και για πολλούς ο πραγματικός νικητής είναι η αποχή που -σπάζοντας ακόμα ένα αρνητικό ρεκόρ- αποκτά πλέον μόνιμο χαρακτήρα απέναντι στο υπάρχον πολιτικό σύστημα, ειδικά για τη Ν.Δ. δείχνει και την έμμεση πλην σαφή αποδοκιμασία και τιμωρητική διάθεση για τα φαινόμενα αλαζονείας και εκβιασμών που επέδειξαν ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του μετά τον πρώτο γύρο.

Νέα αφετηρία

Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό αποτέλεσμα σηματοδοτεί μια νέα αφετηρία πολιτικών διεργασιών -με ορίζοντα μάλιστα τις ευρωεκλογές που θα γίνουν υπό άλλες συνθήκες πλέον σε μερικούς μήνες- σε όλους τους χώρους, καθώς η κινητικότητα επηρεάζει και την αντιπολίτευση. Το γεγονός μάλιστα ότι όπου υπήρξε «σύμπραξη» κατά τον δεύτερο γύρο ηττήθηκαν ευκολότερα οι επίσημοι υποψήφιοι της Ν.Δ. συμπίπτει με τη διελκυστίνδα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ περί ευρύτερης «συνεργασίας».

Παρά τους πρώιμους πανηγυρισμούς στη Χαριλάου Τρικούπη και την Κουμουνδούρου, πάντως, το πιο ασφαλές συμπέρασμα της χθεσινής βραδιάς είναι ότι το κύριο πρόβλημα για την ηγεσία της Ν.Δ. προέρχεται εκ των έσω, όπως έδειξαν και οι επιδόσεις των «γαλάζιων» ανταρτών, οι οποίοι πέτυχαν να εισπράξουν κατά θεαματικό τρόπο τη φθορά από τις επιλογές προσώπων και τις αποφάσεις που έχουν εφαρμόσει έως τώρα ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του.


Αξύριστος και ξεροκαταπίνοντας έκανε την… αυτοκριτική του ο Κυριάκος

Ο παραλήπτης του ηχηρού μηνύματος πολιτικής αποδοκιμασίας από τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση ήταν προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ηταν φανερό ότι το κατάλαβε και ο ίδιος, όταν χθες, σε αντίθεση με την αλαζονεία και την οίηση που εξέπεμπε πριν από ακριβώς μία εβδομάδα, δρασκέλιζε χωρίς τη γνώριμη υπεροψία την είσοδο των γραφείων της Ν.Δ. στην οδό Πειραιώς.

Ψυχολογικά και πολιτικά ηττημένος, εμφανίστηκε και πάλι αξύριστος και ξεροκαταπίνοντας μπροστά στις κάμερες, παρουσιάζοντας μια εικόνα αξιοθρήνητη. «Ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της δεύτερης Κυριακής, σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία» αναγνώρισε πελιδνός. Και δικαιολογήθηκε ευθύς αμέσως: «Θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή».

Με εξαίρεση την Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου ο προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς έδωσε μάχη για τον εκλεκτό του, οι άνθρωποι που υποστήριξε έχασαν πανηγυρικά. Αν αυτό δεν συνιστά βαρύ προσωπικό στραπάτσο, τότε οι λέξεις έχουν χάσει τη σημασία τους. Ο ένοικος του Μαξίμου χρησιμοποίησε κάθε διαθέσιμο μέσο για να βάψει «γαλάζιο» τον εκλογικό χάρτη χθες. Αυτό που πέτυχε ήταν ένα ρήγμα στο μέχρι χθες ατσαλάκωτο και νικηφόρο προσωπείο του. Εξ ου και η αμηχανία του την ώρα των δηλώσεων.

Σύρθηκε

Ο πρωθυπουργός, που σύρθηκε από τον Κώστα Αγοραστό στην υπεράσπιση μιας προβληματικής υποψηφιότητας, εισέπραξε στο προσωπικό του ταμείο την οργή του θεσσαλικού κάμπου, ο οποίος βρέθηκε μπροστά σε ιταμά ηθικά διλήμματα που γυρίζουν τον πολιτικό ανταγωνισμό στον προπερασμένο αιώνα. Ο ανιψιός του, τον οποίον μάλλον απρόθυμα στήριξε στην Αθήνα, έχασε μέσα από τα χέρια του τον πρώτο δήμο της χώρας, επιτρέποντας στον Χάρη Δούκα να κάνει αυτός τον «μεγάλο περίπατο».

Στις εκλογές αυτές ο πραγματικός ηττημένος είναι το δόγμα της «Φαμίλιας Μητσοτάκη», η οποία γαλουχήθηκε από τον γεννήτορά της με την αμφίβολης ηθικής αξίας «αρχή» ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται, αλλά αγοράζονται. Χθες οι πολίτες απέδειξαν εμπράκτως ότι έχουν διαφορετική άποψη…

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα