Ο ΣΥΡΙΖΑ στα πρόθυρα του κατακερματισμού!

Θρυαλλίδα των νέων αρνητικών εξελίξεων, η μεσονύχτια διαδικτυακή ανακοίνωση Κασσελάκη από το Μαϊάμι, όπου πέρασε τον μήνα του μέλιτος, για τη διαγραφή των Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ, απειλώντας το κόμμα με ισοπεδωτική διάλυση.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται ανυποχώρητος μπροστά στο κίνημα αμφισβήτησης που εκδηλώνεται από την αριστερή πτέρυγα και δείχνει την έξοδο σε όσους τον υπονομεύουν, όπως υποστηρίζει, καθημερινά από τα πρωινάδικα, «αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Οι καταστάσεις είναι οριακές και βυθίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε βαθιά υπαρξιακή κρίση, η οποία, με βάση τις ενδείξεις, τον οδηγεί στο περιθώριο και στην πολιτική απαξίωση. «Υπάρχει νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν είναι υπό κηδεμονία καμιάς ελίτ ή ιερατείου» διαμηνύει άκαμπτα η πριμαντόνα του νέου ηγετικού κύκλου Δώρα Αυγέρη, δείχνοντας ότι η Κουμουνδούρου δεν πρόκειται να υποχωρήσει από τις θέσεις της.

Στον αντίποδα, πληθαίνουν οι φωνές όσων ζητούν επειγόντως να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία λίγο προτού το καράβι πέσει στην ξέρα. Ενδεικτική είναι η κοινή δήλωση της Εφης Αχτσιόγλου, η οποία επανεμφανίστηκε στο προσκήνιο ύστερα από μια περίοδο απουσίας, και των συνοδοιπόρων της Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου, οι οποίοι ζητούν τη σύγκληση του οργάνου προκειμένου «να ανακοπεί ο κατήφορος». Το ίδιο αίτημα υποστηρίζουν η «Ομπρέλα», στελέχη όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας και η νεολαία του κόμματος.

Οι τρεις υπογραμμίζουν εξάλλου την ανάγκη να επισπευσθεί το συνέδριο, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πορεία μέχρι εκεί «πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές θέσεις και στο καταστατικό, που ορίζουν σαφώς τους κανόνες λειτουργίας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και εσωκομματικών εκκαθαρίσεων».

Θρυαλλίδα των νέων αρνητικών εξελίξεων αποτέλεσε η μεσονύχτια διαδικτυακή ανακοίνωση Κασσελάκη από το Μαϊάμι, όπου πέρασε τον μήνα του μέλιτος, για τη διαγραφή των Ν. Φίλη, πρώτου γραμματέα του «Ρήγα Φεραίου», και των πρώην γραμματέων του κόμματος Δ. Βίτσα και Π. Σκουρλέτη. Ο μόνος που πανηγύριζε εκείνη την ώρα, δείχνοντας ποιος κάνει κουμάντο στο κομματικό σκορποχώρι, ήταν ο Π. Πολάκης. «Προχωράμε, πρόεδρε. Και θα αντέξουμε και θα (ξανά) νικήσουμε!» θριαμβολόγησε σε σχετική ανάρτηση.

Το πράγμα, βέβαια, λίγο μετά μαζεύτηκε. «Ηταν η συνήθης διατύπωση. Παραπέμπονται στην Επιτροπή Δεοντολογίας» διευκρίνιζαν μετά τα μεσάνυχτα πηγές της Κουμουνδούρου. Ακολούθησαν οργισμένες αντιδράσεις από την πλευρά των Φίλη, Βίτσα, Σκουρλέτη (όπως και από τους Α. Μπαλτά και Ν. Βούτση, που δήλωσαν αλληλέγγυοι), οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν γίνεται να εκπροσωπεί την Αριστερά ο Σ. Κασσελάκης και σημείωναν ότι δεν μπορεί κανείς να τους διώξει από ένα κόμμα που «έχτισαν» οι ίδιοι.

«Δεν ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Διακατέχονται από ελιτισμό και ιδιοκτησιακή αντίληψη» απάντησε η Κουμουνδούρου, παραπέμποντας στη δήλωση Βίτσα, που αποκάλυψε ότι υπάρχει νέο κόμμα στα σκαριά με στόχο την εκλογή ενός βουλευτή στις ευρωκάλπες.

Σύμφωνα με τη Δώρα Αυγέρη, «ο Σ. Κασσελάκης εξάντλησε κάθε περιθώριο καλοπροαίρετου διαλόγου με όλους όσοι έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος. Να θυμίσω ότι με τον κ. Φίλη ο νέος πρόεδρος είχε συναντηθεί και προσωπικά, μέσα στη Βουλή. Το ερώτημα είναι πόσα πρέπει ακόμη να ειπωθούν, πόσες προσβολές να διατυπωθούν σε βάρος του προέδρου, αλλά και σε βάρος των μελών του κόμματος; Για να μην αναφερθώ σε όσα έχουν ειπωθεί περί διεφθαρμένου κόμματος ή “κόμματος-τσόντα”».

Υποστηρικτικά στην ηγεσία στάθηκε η κομματική κυανόκρανος Ολγα Γεροβασίλη, που δήλωσε ότι «ξεπεράστηκαν τα όρια κριτικής στον Κασσελάκη», στέλνοντας δραματικό μήνυμα: «Σταματήστε!»

Την ίδια ώρα, ο νεοπροεδρικός Γιώργος Τσίπρας, διευθυντής της Κ.Ο., παραδεχόταν ότι κανείς δεν θα κάνει τη χάρη στους διαφωνούντες να αποχωρήσουν θεαματικά και τους καλούσε να εγκαταλείψουν πριν από το συνέδριο. Τα μάτια πολλών στρέφονται στον Α. Τσίπρα, ο οποίος παρακολουθεί αμέτοχος τα διαλυτικά φαινόμενα. Οι διαφωνούντες, που τα προηγούμενα χρόνια συγκυβερνούσαν μαζί του, αλλά και απλοί βουλευτές ζητούν να παρέμβει. Το βέβαιο είναι, από ακριτομυθίες, ότι ο ίδιος δεν είναι ιδιαίτερα ευτυχής με όσα βλέπει…

Αμφιταλάντευση

Ο Ε. Τσακαλώτος δείχνει να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στην αποχώρηση και τη δήλωση ανεξαρτητοποίησης από την Κ.Ο. Το απόγευμα, χθες, ανήρτησε νέο χρησμό: «Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα, όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Οπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία, είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα, αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ιδωμεν».

Την ίδια στιγμή, η «Ομπρέλα», με εμπροσθοφυλακή τους «53+», μαζεύει υπογραφές ανά την επικράτεια σε ένα κείμενο (δημοσιεύθηκε στο «Ποντίκι») και, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, «δεν είναι κείμενο διάσπασης, ούτε και δημιουργίας νέου πολιτικού χώρου» – αν και στην πραγματικότητα συνιστά ιδρυτικό μανιφέστο. «Εξαρτάται η στάση μας από τις κινήσεις Κασσελάκη» λένε. Με δεδομένο ότι ο πρόεδρος τεντώνει το σκοινί, «τα περιθώρια είναι μικρά» αναγνωρίζουν.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα