ΣΥΡΙΖΑ: 1.300 (!) άνοιξαν την πόρτα!

Δημοσιοποίησαν χθες κείμενο που πυροδοτεί τη δεύτερη διάσπαση έπειτα από το 2015

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την αποχώρηση της «Ομπρέλας», που απειλεί με διάλυση τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το μεσημέρι δημοσιοποιήθηκε κείμενο, που υπογράφουν 1.300 στελέχη, μέλη της Κ.Ε. και πρώην βουλευτές της μειοψηφίας που πυροδοτεί τη δεύτερη, μετά το 2015, διάσπαση, και η οποία βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνθήκες στρατηγικής υποχώρησης.

«Πρόθεσή μας και στόχος μας», εξηγούν, «είναι να διασφαλίσουμε έναν πολιτικό χώρο ικανό να υπερασπίζεται και να προβάλλει την ταυτότητα, τη φυσιογνωμία, τις αξίες, τις ιδέες και τις πολιτικές προτάσεις της Αριστεράς». Αυτό, όπως ξεκάθαρα υπονοείται, είναι αδύνατον να συμβεί με πρόεδρο τον Στ. Κασσελάκη και την ομάδα που τον περιβάλλει στον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ.

Ανάμεσα στις υπογραφές ξεχωρίζουν αυτές των Ευκλείδη Τσακαλώτου, Πάνου Σκουρλέτη, Νίκου Φίλη, Δημήτρη Βίτσα, Φωτεινής Βάκη, Κώστα Αθανασίου, Εφης Καλαμαρά, Κύρκου Δοξιάδη, Κατερίνας Κνήτου, Πάνου Λάμπρου, Χαρίτου Ματσούκα, Ανδρέα Ξανθού, Χρήστου Καραγιαννίδη, Μάκη Μπαλαούρα και Παύλου Κλαυδιανού. Δεν υπογράφουν οι βουλεύτριες Πέτη Πέρκα και Μερόπη Τζούφη, που ανήκουν στον χώρο, όπως και η Σία Αναγνωστοπούλου.

Προοίμιο

Πρόκειται, όπως εκτιμούν κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες, για το προοίμιο της διάσπασης που πλησιάζει με φόρα, αφού τα αντιμαχόμενα μέρη, σε ένα παιχνίδι νεύρων, έχουν αποφασίσει να τεντώσουν το σχοινί αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Στο κείμενο τα μέλη της «Ομπρέλας» ασκούν δριμύτατη κριτική στην προεδρία Τσίπρα, στην οποία, μολονότι συμμετείχαν πολλοί από αυτούς σε καίριες θέσεις, καταλογίζουν έλλειμμα στρατηγικής που οδήγησε στις απανωτές ήττες…

Με σκληρές διατυπώσεις οριοθετούν το πλαίσιο της αντιπαράθεσης και αναφέρουν ως αυθεντικοί κληρονόμοι των «αριστερών τίτλων», αν και στήριξαν το 3ο Μνημόνιο: «Η αντίθεσή μας με τη σημερινή ηγετική ομάδα και τη στρατηγική τής μετάλλαξης δεν είναι μια συνηθισμένη εσωκομματική αντιπαράθεση, είναι ταυτοτικού χαρακτήρα. Η επίκληση της ενότητας δεν μπορεί να γίνεται σε βάρος της Αριστεράς.

»ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να είναι οι τραμπουκισμοί και η θρασύτητα του πνεύματος ιδιοκτήτη, που αποφαίνεται “όποιος διαφωνεί να φεύγει”. Είμαστε όλοι/ες εμείς που τον ιδρύσαμε, τον πιστέψαμε, τον αναδείξαμε διεκδικητή της κυβέρνησης, αντίπαλο του ακροδεξιού λαϊκισμού που καιροφυλακτεί.

»Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η στενή ομάδα στελεχών που περιβάλλει τον Στ. Κασσελάκη οδηγεί, με τη συναίνεσή του, τον ΣΥΡΙΖΑ στη μετάλλαξη σε έναν απολίτικο σχηματισμό, άσχετο με οποιαδήποτε εκδοχή του κόμματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η αποχώρηση της μειοψηφίας αποφασίστηκε οριστικά για το ερχόμενο σαββατοκύριακο. Απομένει μόνο ο τρόπος της αποχώρησης, που δεν είχε αποφασιστεί ακόμα μέχρι χθες αργά, που η «Ομπρέλα» συνεδρίαζε προκειμένου να διαμορφώσει τη στάση της. Οι βασικές γραμμές είναι δύο: η σκληρή, που εκφράζεται από τους Ν. Φίλη, Π. Σκουρλέτη και Δ. Βίτσα, που προτείνουν να καταθέσουν στην Κ.Ε. κείμενο αποχώρησης και να φύγουν. Η δεύτερη, σκληρότερη γραμμή των στελεχών των «53» είναι να μην παραστούν καν στη συνεδρίαση, αποχωρώντας νωρίτερα. Οσο για τον Στ. Τζουμάκα, συνομιλητές του προϊδεάζουν ότι «θα είναι ισοπεδωτικός»!

Οι νεοπροεδρικοί

Ενδιαμέσως κινούνται στελέχη όπως ο Γ. Σταθάκης, ο οποίος την Τετάρτη με ένα μακροσκελές κείμενο αποχώρησε μόνος του, κάτι που θα ακολουθήσουν και άλλοι, που εξετάζουν να μην εμφανιστούν καν στην Κ.Ε.

Αμφιταλαντευόμενο εμφανίζεται και το μέτωπο των νεοπροεδρικών, όπου ο σκληρός πυρήνας των Π. Πολάκη, Θεοδώρας Τζάκρη, Δώρας Αυγέρη, Γιώργου Τσίπρα, Πέτρου Παππά και Ευάγγελου Αποστολάκη ζητά να πέσουν κεφάλια, προειδοποιώντας τον Στ. Κασσελάκη ότι αν υποχωρήσει «δεν θα έχει πού να σταθεί». Το ίδιο αναγνωρίζουν εξωδίκως και κορυφαία κομματικά στελέχη, που συμφωνούν ότι είναι καλύτερο η «Ομπρέλα», η οποία, όπως λένε, διαθέτει και εφεδρείες νέων υπογραφών, να αποχωρήσει γιατί «έχει παραλύσει το κόμμα».

Αφετέρου, άλλοι προτείνουν να περιοριστεί το θέμα σε μια ισχυρά συμβολική πολιτική καταδίκη, δεδομένου ότι η Επιτροπή Δεοντολογίας υπό τον Αντώνη Κοτσακά, σκοπίμως, προκειμένου να διαφυλαχθεί η ενότητα, απέφυγε να εισηγηθεί στην Κ.Ε., που έχει ρόλο γνωμοδοτικό, «ποινικό» πόρισμα για τους Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα και Τζουμάκα, οι οποίοι κατηγορούνται για αντικαταστατική συμπεριφορά. Η διήμερη συνεδρίαση της Κ.Ε. αυτό το Σαββατοκύριακο απλώς θα πιστοποιήσει τη διάσπαση, που από χθες βράδυ είναι δεδομένη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα