Ύποπτη ασυλία για τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ!

Με ν-τροπολογία που κατατέθηκε νύχτα απαλλάσσονται από αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις ως προς τις συναλλαγές του Ταμείου

Τη θέσπιση ασυλίας για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ προβλέπει ν-τροπολογία που κατέθεσε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια.

Πρόκειται για άλλη μία, επιεικώς, ύποπτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης που πρέπει να σημάνει συναγερμό ως προς το τι ετοιμάζεται να ξεπουλήσει το ΤΑΙΠΕΔ και με ποιο τίμημα το επόμενο διάστημα, ώστε να είναι αναγκασμένο το Μέγαρο Μαξίμου να θωρακίσει νομικά τους υπογράφοντες. 

Συγκεκριμένα, η τροπολογία ορίζει ότι τα μέλη του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων για πράξεις ή παραλείψεις ως προς τις συναλλαγές του Ταμείου, παρά μόνο για βαρεία αμέλεια και δόλο. Ωστόσο, δεν απαλλάσσονται από τυχόν ευθύνη τους έναντι του Ταμείου.

Για να ισχύσει η απαλλαγή από την αστική ευθύνη, πρέπει οι πράξεις τους να λαμβάνονται κατ’ εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας και να θεωρούνται σύμφωνες με τους σκοπούς του Ταμείου.

Παράλληλα, με την τροπολογία προβλέπεται ότι:

– Λαμβάνεται υποχρεωτικά γνωμοδότηση πιστωτικού ιδρύματος Επιχειρήσεων Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ) και για τις αναφερόμενες συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με το δίκαιο και εύλογο αυτών.

Για πραξικοπηματική απόφαση της κυβέρνησης έκανε λόγο στην Ολομέλεια της Βουλής ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. Απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα, είπε: «Τους δίνετε πάλι ακαταδίωκτο, εσείς στη Ν.Δ.. Οπως έχετε κάνει στους πολιτικούς, στους τραπεζίτες, στους γιατρούς».

Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, η τροπολογία προβλέπει επίσης τα εξής: 

– Νομιμοποιούνται οι διαχειριστές απαιτήσεων από συμβάσεις δανείων και πιστώσεων να ασκούν, ως δικαιούχοι διάδικοι, ένδικα βοηθήματα, να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες για είσπραξη των υπό διαχείριση απαιτήσεων, καθώς και να παρίστανται να συμμετέχουν στις αναφερόμενες διαδικασίες.

– Προσδιορίζονται τα νομιμοποιητικά έγγραφα για άσκηση από τους διαχειριστές πιστώσεων των παρεχόμενων δικαιωμάτων.

– Παρέχεται η δυνατότητα στους χρηματοδοτικούς φορείς, κατά αντιπρότασή τους προς οφειλέτες των οποίων ακίνητο βρίσκεται σε διαδικασία πλειστηριασμού (εξαιρουμένων των ευάλωτων οφειλετών για τους οποίους έχει εκδοθεί βεβαίωση ευάλωτου οφειλέτη), να συμπεριλάβουν, ως όρο ρύθμισης, προκαταβολή σε οριζόμενο ποσοστό, προκύπτουσας από τον εξωδικαστικό μηχανισμό του ν. 4738/2020, οφειλής.

– Επιτρέπεται η υποβολή, σε ορισθείσα προθεσμία, νέας αίτησης για υπαγωγή σε διαδικασία εξωδικαστικής ρύθμισης οφειλών προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες βεβαιώθηκαν κατά οριζόμενο χρονικό διάστημα υπό τις αναφερόμενες προϋποθέσεις.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα