Σύσκεψη υπό τον… οργισμένο Μητσοτάκη για την οπαδική βία

Παρά όσα έγραψε ο πρωθυπουργός (facebook), οι παλινωδίες των αρμοδίων επιβεβαιώθηκαν, καθώς τίποτα δεν απέδωσε ούτε μετά τη δολοφονία Καμπανού ούτε μετά τη δολοφονία Κατσουρή

Με τον πιο τραγικό τρόπο διαψεύστηκαν οι προηγούμενες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας μετά τον θάνατο του φιλάθλου της ΑΕΚ Μιχάλη Κατσουρή τον περασμένο Αύγουστο, καθώς ένα από τα μέτρα που είχαν ληφθεί, η αστυνομική παρουσία στις θύρες των οργανωμένων οπαδών, φαίνεται πως αποσύρεται άρον άρον, μετά τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη.

Η κυριακάτικη ανάρτηση του πρωθυπουργού στο facebook, στην οποία κάνει τον απολογισμό, όσο κι αν προσπαθεί να εμφανιστεί οργισμένος, για μια ακόμη φορά, έπειτα από θανατηφόρα επεισόδια μέσα κι έξω από τα γήπεδα, μόνο σαν κοροϊδία μπορεί να αντιμετωπιστεί. «Τώρα, πριν περάσω στην εσωτερική κυβερνητική δραστηριότητα, θέλω να κάνω μια αναφορά στην εγκληματική επίθεση που δέχτηκε η Αστυνομία κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ, η οποία είχε ως συνέπεια τον τραγικό τραυματισμό ενός αστυνομικού. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο για την οπαδική βία, γι’ αυτό δεν θα γράψω πολλά γι’ αυτά σήμερα. Θέλω, όμως, να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν τη μάχη» έγραψε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «…Οσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται. Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Αλκη, στον Μιχάλη, και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία. Και σήμερα, θέλω να σας ζητήσω να πούμε μαζί μια προσευχή για τον νέο αυτό άνθρωπο που δίνει τον αγώνα για τη ζωή του. Οι αστυνομικοί, άλλωστε, είναι παιδιά μας και διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για την ασφάλεια όλων μας».

Οι παλινωδίες των αρμοδίων της κυβέρνησης επιβεβαιώθηκαν προχθές στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ούτε η αυξημένη παρουσία αστυνομικών που αποφασίστηκε μετά τον θάνατο του 29χρονου φιλάθλου της ΑΕΚ ούτε οι «τσουχτερές» ποινές που είχαν θεσμοθετηθεί μετά τη δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Αρη Αλκη Καμπανού τον Φεβρουάριο του 2022 έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου και Ακης Σκέρτσος, Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου, Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης και ο υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος.

Τα μέτρα που θα ληφθούν για τρίτη κατά σειρά φορά μέσα σε δύο χρόνια θα ανακοινωθούν σήμερα, Δευτέρα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως θα ανακαλέσουν την απόφαση του περασμένου Αυγούστου σχετικά με την παρουσία της ΕΛ.ΑΣ. στις θύρες των οργανωμένων οπαδών.

Αντίδραση

Η απόφαση είχε προκαλέσει, τότε, την αντίδραση των εκπροσώπων των αστυνομικών και επιβεβαιώθηκε με τον πιο τραγικό τρόπο με τον σοβαρό τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού την περασμένη Πέμπτη.

Στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν η ασφάλεια των αθλητικών διοργανώσεων να αφορά μόνο τις ΠΑΕ και τις ΚΑΕ, με βάση τον αθλητικό νόμο για τις κάμερες και τα ονομαστικά εισιτήρια, έπειτα και από σχετικό αίτημα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών. Ανάμεσα στα άλλα μέτρα που εξετάζονται είναι ο αποκλεισμός των οργανωμένων οπαδών από τους αγώνες και η τέλεση αγώνων χωρίς φιλάθλους. Το ακραίο σενάριο που ακούστηκε στη σύσκεψη ήταν η διακοπή των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.


Eξτρα αποζημίωση σε αστυνομικούς που απασχολούνται στα γήπεδα

Μέσα σε όλη αυτήν την αναταραχή που επικρατεί στον ελληνικό αθλητισμό, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει ειδική αποζημίωση στους αστυνομικούς. Σύμφωνα με διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομιών, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή, χορηγείται ειδική αποζημίωση στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας το οποίο απασχολείται αποδεδειγμένα, κατόπιν απόφασης του κατά περίπτωση αρμόδιου οργάνου, σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και Τροχαίας για τη διεξαγωγή εγχώριων αθλητικών συναντήσεων επαγγελματικής κατηγορίας ποδοσφαίρου ανδρών Super League 1 και διεθνών διασυλλογικών αθλητικών συναντήσεων ποδοσφαίρου ανδρών.

Η ίδια αποζημίωση χορηγείται στο ως άνω προσωπικό το οποίο απασχολείται αποδεδειγμένα σε μέτρα τάξης, ασφάλειας και Τροχαίας για τη διεξαγωγή εγχώριων αθλητικών συναντήσεων επαγγελματικών κατηγοριών και Κυπέλλου Ελλάδος ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης, διεθνών διασυλλογικών αθλητικών συναντήσεων καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης και διεθνών αθλητικών συναντήσεων εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, χειροσφαίρισης και υδατοσφαίρισης, με την προϋπόθεση ότι ο βαθμός επικινδυνότητάς τους απαιτεί την ανάπτυξη έντονων αστυνομικών μέτρων.

Στα 30 ευρώ

Η αποζημίωση αυτή ανέρχεται στο ποσό των 30 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης και η αμοιβή χορηγείται έως του ορίου των 83.300 συνολικά ωρών απασχόλησης ετησίως. Το ετήσιο ποσό των πιστώσεων για την ως άνω ειδική αποζημίωση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2.500.000 ευρώ. Για την καταβολή της ως άνω αποζημίωσης υποβάλλονται στη Διεύθυνση Εκκαθάρισης Μισθοδοσίας της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και Επιτελικού Σχεδιασμού του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο τέλος κάθε μήνα ονομαστικές καταστάσεις με τα απαραίτητα στοιχεία της πραγματοποιηθείσας ως άνω αποζημίωσης. Η ισχύς της συγκεκριμένης διάταξης αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου 2024.


Οργή Αλαφούζου για το τσουβάλιασμα όλων των ομάδων

Με τη λέξη «ντροπή» αντέδρασε ο Γιάννης Αλαφούζος στην πιθανότητα να γίνουν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια της Πέμπτης χωρίς κόσμο. Οι κυβερνητικές διαρροές ότι στο τραπέζι για τα μέτρα κατά της οπαδικής βίας έχει πέσει και το ενδεχόμενο να διεξάγονται τα παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών έχουν ξεσηκώσει τον υγιή φίλαθλο κόσμο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Γιάννης Αλαφούζος, ανεβάζοντας τη σχετική ενημέρωση της UEFA για το ενδεχόμενο να διεξαχθούν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια χωρίς θεατές, σχολίασε στον λογαριασμό του στο X: «Ντροπή…».

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση της UEFA προς τις ξένες αποστολές (Μακάμπι Χάιφα, Μπάτσκα Τόπολα και Ελσίνκι) αναφέρονται τα εξής: «Καθώς οι ομάδες σας παίζουν στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, θα ήθελα να σας ενημερώσω για ένα πιθανό ζήτημα. Ισως έχετε δει στις ειδήσεις ότι έγιναν σοβαρά επεισόδια με χούλιγκαν σε αγώνα βόλεϊ και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε σοβαρά. Ως αποτέλεσμα, αντιλαμβανόμαστε ότι η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να διατάξει όλα τα παιχνίδια στην Ελλάδα να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν θα εφαρμόσουν αυτό το μέτρο και στα διεθνή παιχνίδια. Θα έχουμε καθαρή εικόνα για το θέμα αύριο (σ.σ.: σήμερα) και θα σας ενημερώσουμε σχετικά».

Κάτι τέτοιο δεν έχει λογική, καθώς θα τιμωρηθούν οι ελληνικές ομάδες που μάχονται στην Ευρώπη, αλλά και οι υγιείς φίλαθλοι που έχουν αγοράσει διαρκείας και εισιτήρια για τον αγώνα. Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πάει να τινάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο στον αέρα, όπως και την προσπάθεια που έχει γίνει φέτος να ανέβει στο ranking της UEFA.

Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι που διεξήχθη φέτος στην Ελλάδα η συμπεριφορά όλων των οπαδών υπήρξε άψογη και δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα. Στον Παναθηναϊκό η οργή είναι μεγαλύτερη, αφού η Μακάμπι Χάιφα, παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει παίζοντας μακριά από το Ισραήλ, δείχνει πως είναι ανταγωνιστική.

Και οι «πράσινοι» ενδεχομένως να παίξουν αυτό το κρίσιμο παιχνίδι σε άδειο γήπεδο, στο οποίο θα βρίσκονται 700 οπαδοί της Μακάμπι, που έχουν ήδη εξασφαλίσει εισιτήρια και έχει ήδη καταστρωθεί σχέδιο για αυξημένα μέτρα ασφαλείας κατά τη φιλοξενία τους στη Λεωφόρο.

Γιώργος Σηφάκης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα