Βαθιά πληγή στη Ν.Δ. αφήνει η τροπολογία για τους μετανάστες

Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίστηκε κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού, καθώς πήγε στη Βουλή και καταψήφισε μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης χωρίς καμιά συνέπεια

Βαθύτατα πληγωμένη βγαίνει η «γαλάζια» παράταξη μετά την ψήφιση της τροπολογίας που δίνει τριετή άδεια παραμονής για εργασία στους παράνομους μετανάστες, με τον Αντώνη Σαμαρά να έρχεται στη Βουλή και να ρίχνει «μαύρο», αλλά και σειρά σαμαρικών και μη βουλευτών να εκφράζουν ανοιχτά, είτε από το βήμα της Ολομέλειας είτε από τηλεοπτικού άμβωνος, την έντονη διαφωνία τους, αποφασίζοντας ωστόσο τελικώς να πειθαρχήσουν, υπό την απειλή της διαγραφής.

Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε με την ισχυρή διαφοροποίησή του κυρίαρχος του εσωκομματικού παιχνιδιού, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου φυσικά και δεν μπόρεσε να του βάλει χαλινάρι, επιτρέποντάς του να έρθει στη Βουλή, να μπει κανονικά στην αίθουσα της Ολομέλειας και να καταψηφίσει μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, δίχως να έχει απολύτως καμιά συνέπεια να αντιμετωπίσει.

Μάλιστα, έτυχε της θερμής υποδοχής από τους βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι τον χαιρέτησαν αμέσως μόλις ψήφισαν, ανταλλάσσοντας ευχές και αβρότητες, με το κλίμα να είναι εξαιρετικά καλό. Απαντώντας στο στενό πρέσινγκ των παριστάμενων κοινοβουλευτικών συντακτών, ο Μεσσήνιος πολιτικός περιορίστηκε σε ένα λιτό σχόλιο. «Ο,τι είχα χρέος να πω το είπα. Και όποιος θέλει να το καταλάβει το κατάλαβε» ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους αμέσως μετά την ψηφοφορία της τροπολογίας.

Ποιοι ψήφισαν «υπέρ»

Αυτό που προκαλεί αίσθηση είναι το γεγονός ότι η ρύθμιση έλαβε ευρύτατη πλειοψηφία: «υπέρ» ψήφισαν 262 βουλευτές της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ καταψήφισαν 32 βουλευτές από την Ελληνική Λύση, τη ΝΙΚΗ και τους «Σπαρτιάτες», και φυσικά καταψήφισε και ο Αντώνης Σαμαράς.

«Παρών» δήλωσε η ανεξάρτητη βουλευτής (πρώην τής Πλεύσης Ελευθερίας) Αρετή Παπαϊωάννου. Από την ονομαστική ψηφοφορία απουσίαζαν συνολικώς 5 βουλευτές. Ο λόγος για τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ελενα Ακρίτα, τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρο Μιχαηλίδη και συνολικώς τρεις βουλευτές των «Σπαρτιατών», τους Πέτρο Δημητριάδη, Μιχάλη Γαυγιωτάκη και Γιώργο Ασπιώτη. Η Ελενα Ακρίτα φέρεται ότι νοσεί με κορονοϊό, ενώ, αναφορικώς με την απουσία του εκ Χίου ορμώμενου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Μιχαηλίδη, από τα κεντρικά του κόμματος υποστηρίζεται πως λόγω προβλήματος δεν πρόλαβε να προσέλθει στην ψηφοφορία.

Ο βουλευτής, πάντως, φέρεται ότι έχει ενστάσεις επί της ρύθμισης, τις οποίες και έχει εκφράσει στους συναδέλφους του στο κόμμα. Σοβαρές ενστάσεις διατύπωσε και σειρά «γαλάζιων» βουλευτών, οι οποίοι ωστόσο υπερψήφισαν. Την έντονη διαφωνία του εξέφρασε ο σαμαρικός βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, διερωτώμενος από το βήμα της Ολομέλειας για ποιον λόγο έπρεπε να έρθει τώρα προς ψήφιση, καθώς δεν υπάρχει άμεση ανάγκη, δεδομένου ότι οι ελιές ήδη μαζεύτηκαν, όπως είπε, απαντώντας στις σχετικές αναφορές του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Το μήνυμα που δίνεται με τα τρία χρόνια είναι πως ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» ανέφερε, καταλήγοντας πως «δεν λύνει το πρόβλημα και λάθος μήνυμα δίνει». Νωρίτερα, επιφυλάξεις εξέφρασε και ο Στράτος Σιμόπουλος, όπως και ο Κώστας Καραγκούνης και ο Θάνος Πλεύρης. Παρατηρήσεις έκανε και ο «γαλάζιος» Χαράλαμπος Αθανασίου, ζητώντας νομοτεχνικές βελτιώσεις και προειδοποιώντας, μεταξύ άλλων, πως «θα έχουμε αντιφατικές αποφάσεις στις αποκεντρωμένες διοικήσεις, και επομένως προβλήματα και ενδεχόμενες προσφυγές στα διοικητικά δικαστήρια».

Δήλωση πίστης

Αίσθηση προκάλεσε, σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι, ακόμη και στο «παρά πέντε», ο Αδωνις Γεωργιάδης όχι μόνο υπεραμύνθηκε με πάθος της τροπολογίας, αλλά προέβη σε δήλωση πίστης στο πρόσωπο του Αντώνη Σαμαρά, καλώντας όλους όσοι πιστεύουν στον Θεό να… κάνουν τον σταυρό τους για τη θητεία του πρώην πρωθυπουργού. «Εμείς με τον Σαμαρά θα τα βρούμε μεταξύ μας» ανέφερε αρχικώς ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ στη συνέχεια έπλεξε το εγκώμιό του, υπεραμυνόμενος της περιόδου 2012-2015 και υποστηρίζοντας πως, εάν δεν είχε ηττηθεί η Ν.Δ., η καλή πορεία της οικονομίας θα είχε συνεχιστεί. «Οσοι πιστεύετε στον Θεό κάντε τον σταυρό σας και πείτε “πάλι καλά που είχαμε τότε τον άγιο Σαμαρά”. Στην τσέπη σας θα είχατε μπολιβάρ αντί για ευρώ!» ανέφερε, προκαλώντας ουκ ολίγα σχόλια από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, με τους βουλευτές να αναρωτιούνται τι άλλο θα κάνει ο λαλίστατος υπουργός προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να υπερασπιστεί τον Αντώνη Σαμαρά.

Οσο για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ισχυρίστηκε πως δεν είναι πρόβλημα για την κυβέρνηση η τοποθέτηση του Αντώνη Σαμαρά, γιατί, όπως είπε, «σημασία έχει να εξηγούμε στους πολίτες τη σκοπιμότητα και την αναγκαιότητα μιας επιλογής», κάνοντας λόγο για «μια έκφραση πρώην πρωθυπουργού, ενώ πριν από λίγα 24ωρα είχαμε την ψήφιση του Προϋπολογισμού, που είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα