Ψεύδη Γεραπετρίτη για τα μαχητικά F-16 της Τουρκίας!

Δήλωσε σίγουρος ότι δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εναντίον μας, παραβλέποντας τις νέες πολεμικές ιαχές του Ερντογάν

Στον δρόμο της εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία συνεχίζει να κινείται με βήμα σταθερό το υπουργείο Εξωτερικών, αγνοώντας πεισματικά τις καμπάνες που χτυπούν και δείχνουν πως η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στον στρατηγικό στόχο της, που δεν είναι άλλος από την ανάδειξή της σε ηγέτιδα δύναμη της ανατολικής Μεσογείου εις βάρος και των συμφερόντων της Ελλάδας.

Ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, επέμεινε πως το πλήρωμα του χρόνου για τη σύγκλιση μεταξύ των δύο χωρών έχει φτάσει, τονίζοντας πως υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, για να ενισχύσει την πίστη του αυτή, να επικαλεστεί και ψεύδη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι σίγουρος ότι η Τουρκία «δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα F-16 κατά της Ελλάδας»!

«Θα ήμασταν αιθεροβάμονες να θεωρούσαμε ότι η πορεία της όποιας εξομάλυνσης των Ελληνοτουρκικών θα ήταν γραμμική, ότι δεν θα είχε πισωγυρίσματα» είπε αρχικά, ενώ διέκρινε πως σήμερα υπάρχει μια ιστορική ευκαιρία διερεύνησης των δυνατοτήτων να μπορέσουμε να ζήσουμε με την Τουρκία σε σχέσεις καλής γειτονίας. «Αν δεν το πράξει η σημερινή κυβέρνηση, θα είναι υπόλογη απέναντι στην Ιστορία. Θέλω να εξαντλήσω τα περιθώρια, γιατί αισθάνομαι την υποχρέωση αυτή απέναντι στις γενιές που έρχονται, οι οποίες δεν θα πρέπει να ζουν με το δάχτυλο στη σκανδάλη» εξήγησε.

Ερωτηθείς για το παράλληλο σήμα που έδωσε η Ουάσινγκτον σε Αθήνα με τα F-35 και σε Αγκυρα με τα F-16, ο κ. Γεραπετρίτης απέφυγε μία επί της ουσίας απάντηση, αρκούμενος να δηλώσει πως η Ελλάδα δεν θα μπει σε λογική ετεροκαθορισμού: «Εμείς ούτε λόγο έχουμε, και δεν θα μπορούσαμε εξάλλου να καθορίσουμε τον τρόπο με τον οποίο οι ΗΠΑ αποδίδουν εξοπλιστικά προγράμματα. Εκείνο το οποίο πράττουμε είναι να διασφαλίζουμε τα δικά μας εθνικά συμφέροντα, όταν υπάρχουν τέτοιου τύπου εξοπλιστικές προμήθειες. Δεν μπορούμε να καθορίσουμε τα εξοπλιστικά των ΗΠΑ.

Εκείνο το οποίο μπορούμε να καθορίσουμε, όμως, είναι ότι αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία αποδίδονται σε σύμμαχες χώρες δεν θα χρησιμοποιούνται σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Αυτό είναι μια αυτοδίκαιη παρατήρηση». Αναφερθείς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, είπε ότι οι δύο χώρες έχουν στρατηγική συμμαχία, η οποία είναι η πιο δυνατή που μπορεί να υπάρξει. «Και για τον λόγο αυτό επιβραβεύεται η εξωτερική πολιτική αρχών που έχουμε ακολουθήσει. Δεν είμαστε επαμφοτερίζοντες. Είμαστε πολύ συνεπείς, είμαστε με το Διεθνές Δίκαιο, με τη διεθνή νομιμότητα» πρόσθεσε. Απαντώντας στην κριτική από την αντιπολίτευση ότι με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης η Ελλάδα είναι δεδομένη για τις ΗΠΑ, είπε: «Μακάρι οι δεδομένοι σύμμαχοι να λαμβάνουν αυτά που λαμβάνει σήμερα η πατρίδα μας».


Εμετικό γλείψιμο στον Μητσοτάκη

Τη δόξα του Αδωνη Γεωργιάδη, που έχει μείνει στη μνήμη του ελληνικού λαού ως ο μεγαλύτερος αυλοκόλακας του Κυριάκου Μητσοτάκη, φαίνεται πως ζήλεψε ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, που οφείλει στον Κυριάκο Μητσοτάκη την πολιτική του πορεία και φυσικά τις υπουργικές καρέκλες, αποφάσισε χθες να εξυμνήσει τον πρωθυπουργό με τέτοιο τρόπο που μέχρι και ο Αδωνις θα ζήλευε. «Ο πρωθυπουργός είναι ηγέτης πολύ μεγάλης διεθνούς ακτινοβολίας και θα λάβει στο μέλλον προσκλήσεις πολλές.

Οταν ξεκίνησα τη θητεία μου στο ΥΠΕΞ δεν είχα καταλάβει κι εγώ πόσο σημαντικό κεφάλαιο διπλωματικά για τη χώρα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης» δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης, δείχνοντας πως για τον υπουργό Εξωτερικών η ρήση «χέρι που σε ταΐζει δεν το δαγκώνεις» αποτελεί προσωπικό οδοδείκτη. Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών αποδεικνύουν πως στη Νέα Δημοκρατία το… γλείψιμο στον Κυριάκο Μητσοτάκη και η εξύμνηση του ηγέτη με όρους που θα ζήλευε μέχρι και η Σοβιετική Ενωση της δεκαετίας του 1950 έχουν γίνει όρος επιβίωσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα