Το έγκλημα των Τεμπών στο Ευρωκοινοβούλιο

Σε εκδήλωση που διοργανώθηκε συγγενείς των θυμάτων παρέθεσαν λεπτομέρειες του εφιάλτη που βιώνουν από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023

Στον απόηχο της σοκαριστικής αποκάλυψης της «δημοκρατίας» για τις εγκληματικές ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή, το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών απασχόλησε το Ευρωκοινοβούλιο σε εκδήλωση με τίτλο «Τέμπη: Εκτροχιασμός του κράτους δικαίου», που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • Αποστολή στις Βρυξέλλες: Σπύρος Γεράρδης

Παρόντος του προέδρου του κόμματος Στέφανου Κασσελάκη, συγγενείς των θυμάτων παρέθεσαν λεπτομέρειες του καφκικού εφιάλτη που βιώνουν τον τελευταίο χρόνο, από το μοιραίο βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023, στην αναζήτηση της αλήθειας και της Δικαιοσύνης, στη μνήμη των αγαπημένων τους προσώπων. Το έγκλημα των Τεμπών θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Κρατικό έγκλημα»

«Στην πραγματικότητα δεν ήταν ένα μεγάλο δυστύχημα, αλλά ένα μεγάλο κρατικό έγκλημα. Ενα αδιανόητο πολύνεκρο έγκλημα, με υπαιτίους πρόσωπα σε σημαντικές θέσεις – θέσεις που δεν αγγίζονται και δεν τιμωρούνται στην Ελλάδα» κατήγγειλε η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του Συλλόγου Θυμάτων των Τεμπών. Ιδιαίτερα επικριτική ήταν για τον μηχανισμό συγκάλυψης που ενεργοποιήθηκε μετά το δυστύχημα, ενώ έκλεισε την ομιλία της σχολιάζοντας τη θλιβερή παρουσία του Κώστα Καραμανλή στην Εξεταστική Επιτροπή, λέγοντας: «Παρακολουθούμε τις τελευταίες σπασμωδικές κινήσεις πριν από την ταφή όσων εσείς εκπροσωπείτε».

«Για κυβερνώσα μαφία, συμμορία που λεηλατεί τη χώρα, ανάλγητη στο πένθος και στη συμφορά μας» μίλησε ο Παύλος Ασλανίδης, που έχασε τον γιο του, Δημήτρη, στο δυστύχημα των Τεμπών. «Ντροπή στους δικαστές! Ντροπή στον πρωθυπουργό Μητσοτάκη! Ντροπή στον υπεύθυνο υπουργό Καραμανλή!» Μιλώντας εκτός κειμένου και στα αγγλικά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στηλίτευσε το γεγονός ότι μέσα σε τρεις ημέρες το κράτος βρήκε τα κονδύλια για να θάψει τα συντρίμμια και να συγκαλύψει το έγκλημα των Τεμπών, ενώ τόνισε ότι τον τελευταίο χρόνο οι συγγενείς παλεύουν μόνοι τους για να λάμψει η αλήθεια, καθώς, μεταξύ άλλων, συγκεντρώνουν μόνοι τους αποδεικτικά στοιχεία. «Είστε οι ήρωες, σας θαυμάζω. Θα είμαστε για πάντα στο πλευρό σας στον αγώνα που δίνετε» είπε ο κ. Κασσελάκης απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων.

Για «εκτροχιασμό του κράτους δικαίου, που ταυτίζεται απόλυτα, στην προκειμένη περίπτωση, με τον εκτροχιασμό των δύο αμαξοστοιχιών μετά τη σφοδρή σύγκρουσή τους στις 28 Φεβρουαρίου 2023 στα Τέμπη» μίλησε ο οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης. Συνέδεσε τις τραγικές παραλείψεις που οδήγησαν στο δυστύχημα με τις χυδαία επιμελείς προσπάθειες της κυβέρνησης να συγκαλύψει το έγκλημα και κυρίως να προστατέψει τα δικά της πολιτικά στελέχη, αξιοποιώντας τις διατάξεις περί ευθύνης υπουργών.

Και κυρίως τον πρώην υπουργό Μεταφορών και Υποδομών κ. Καραμανλή, ο οποίος αγνόησε όχι μόνο τα εξώδικα και τις επιστολές των συνδικαλιστών στα τρένα, αλλά και επίσημο έγγραφο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ Φίλιππου Τσαλίδη, με το οποίο προειδοποιούσε ότι μια τραγωδία σαν αυτήν των Τεμπών είναι πολύ πιθανό να συμβεί. Το «παρών» έδωσαν ευρωβουλευτές από όλο το πολιτικό φάσμα, πλην Ν.Δ. (Ελενα Κουντουρά από ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παπανδρέου από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Εμ. Φράγκος από την Ελληνική Λύση και ο ανεξάρτητος Γιώργος Κύρτσος), και από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οι Διονύσης Καλαματιανός, Ελενα Νοτοπούλου, Γιάννης Σαρακιώτης, Χάρης Μαμουλάκης, Μίλτος Ζαμπάρας και η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη. Επίσης, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφία ιν’τ Βελτ, μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, και ο Γιώργος Γεωργίου του ΑΚΕΛ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα