Οι γκέι γάμοι φέρνουν πολιτικά διαζύγια!

Το νομοσχέδιο που πέρασε από τη Βουλή άνοιξε πληγές σε Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Στριμωγμένοι στη γωνία Μητσοτάκης, Κασσελάκης και Ανδρουλάκης

Πληγή που δεν κλείνει άνοιξε στη Ν.Δ. το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Οσο κι αν το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις, πανηγυρίζοντας μάλιστα για την ψήφισή του τη νύχτα της Πέμπτης, η διαφοροποίηση σχεδόν του 1/3 των «γαλάζιων» βουλευτών -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- φέρνει τον Κ. Μητσοτάκη ενώπιον μιας ιδιότυπης και πρωτόγνωρης για τα δεδομένα αμφισβήτησης εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του. Την ίδια ώρα, ο διχασμός που, εξαιτίας αυτής της νομοθετικής πρωτοβουλίας, πυροδοτήθηκε στην ελληνική κοινωνία αποτυπώνεται και στους κραδασμούς που ξέσπασαν στα άλλα δύο κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

  • Από τον Ανδρέα Καψαμπέλη

Ο απολογισμός της «επόμενης ημέρας» είναι βαρύς και για τα τρία κόμματα, οι ηγεσίες των οποίων, λιγότερο ή περισσότερο καθεμιά, απέτυχαν -υπό το βάρος των έντονων αντιδράσεων από τον κόσμο- να επιβάλουν αδιαμαρτύρητα και ανέξοδα τη συγκεκριμένη ατζέντα. Ηδη το κόστος έχει αρχίσει να αποτυπώνεται, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι, με δεδομένη και την αντίθεση της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης ειδικά για την τεκνοθεσία, διαφαίνεται ακόμη μεγαλύτερη δυναμική προς αυτή την κατεύθυνση στην πορεία προς τις ευρωεκλογές. Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μάλιστα, θεωρείται λίαν πιθανό το τσουνάμι της αποδοκιμασίας να πλήξει στις κάλπες του Ιουνίου οριζόντια και τους τρεις στυλοβάτες αυτού του νομοθετήματος.

Πίσω από τις θριαμβολογίες και τα ξεφαντώματα των προηγούμενων εικοσιτετραώρων, στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως και στην Κουμουνδούρου και τη Χαριλάου Τρικούπη, επικρατεί προβληματισμός για το τι μπορεί να «γεννήσει» αυτή η κατάσταση και ποιες ανατροπές να φέρει στο πολιτικό σκηνικό. Η εικόνα που παρουσιάζεται, από χθες, για απορρόφηση της εσωτερικής αναταραχής στα τρία κόμματα είναι ψευδής και αναντίστοιχη με την πραγματικότητα. Τα παρασκήνια, αντιθέτως, έχουν πάρει φωτιά, καθώς το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών λειτουργεί ως αφορμή για να έρθουν στην επιφάνεια όλα τα προβλήματα και ως καταλύτης για να γίνει πιο ορατό το «διαζύγιο» των κ. Μητσοτάκη, Κασσελάκη και Ανδρουλάκη με τη βάση των ίδιων των κομμάτων τους.

Kλότσησε την ευκαιρία

Από την πολιτική αριθμητική της ψηφοφορίας επιβεβαιώθηκε, μάλιστα, ότι η αντιπολίτευση κλότσησε την ευκαιρία, αν όχι να «ρίξει», τουλάχιστον να στριμώξει στα σχοινιά την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, την οποία δεν παύει, κατά τα λοιπά, να κατηγορεί, στα λόγια, ως τη χειρότερη και πιο επικίνδυνη. Οι κ. Κασσελάκης και Ανδρουλάκης, έχοντας μετατραπεί σε κοινοβουλευτικά δεκανίκια της Ν.Δ., προτίμησαν να μαλώνουν για το «χάρη σε ποιον» πέρασε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από το να αξιοποιήσουν τη μοναδική έως τώρα δυνατότητα να ανοίξει ο δρόμος για την πολιτική ανατροπή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον ως προς αυτό έχει και το γεγονός ότι τα «όχι» από τη Ν.Δ. -υπολογιζομένου και του λάθους με τον Γ. Καρασμάνη- ανήλθαν τελικώς σε 21, ακυρώνοντας την αγωνιώδη επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου να περιοριστούν σε μονοψήφιο αριθμό. Με μόνο 106 τα «γαλάζια» «ναι» και με έναν τέτοιον συσχετισμό, ήταν στο χέρι της αντιπολίτευσης να τα φέρει όλα τούμπα. Ανεξάρτητα και από τη στάση άλλων μικρών κομμάτων, όπως η Νέα Αριστερά και η Πλεύση Ελευθερίας, αν δεν συνέπρατταν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Μητσοτάκης θα υποχρεωνόταν είτε να πάρει πίσω αυτό το εμβληματικό για τον ίδιο νομοθέτημα είτε να βρεθεί με δυνάμει απώλεια της «δεδηλωμένης» και να οδηγηθεί σε άλλες, πολιτικά κοστοβόρες διαδικασίες.

Τα 21 «όχι» σε συνδυασμό με τις 31 αποχές είναι ένα από τα χειρότερα σενάρια που προέκυψαν σε σχέση με τα αρχικά σχέδια επί χάρτου της ηγεσίας της Ν.Δ. Και δεν ήταν μόνο αυξημένα τα «όχι», αλλά δεν επιτεύχθηκε ούτε ο στόχος να πιάσουν τα 120 τα «ναι». Η αποτυχία γίνεται μεγαλύτερη εάν συνυπολογιστούν τα «φροντιστήρια» που προηγήθηκαν, το συστηματικό «μασάζ», αλλά και οι εκβιασμοί για τις υπουργικές καρέκλες. Λέγεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις επέδειξε προσωπικό ενδιαφέρον και ο κ. Μητσοτάκης.

Ολα αυτά δείχνουν, κατά τις εκτιμήσεις, ότι, εκτός από το θέμα των ομοφυλοφίλων καθαυτό, υπάρχει συσσωρευμένη πλέον δυσφορία για το πρόσωπο του πρωθυπουργού και τον στενό του περίγυρο μέσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Με τη στάση τους αρκετοί -εάν όχι οι περισσότεροι από τους διαφωνούντες- έστειλαν ένα γενικότερο «μήνυμα» προς τον κ. Μητσοτάκη, που δεν έχει να κάνει μόνο με τους εσωτερικούς αποκλεισμούς και την παρεοκρατία ή με την ιδεολογικοπολιτική μετάλλαξη της Ν.Δ. προς τον «σημιτισμό», αλλά και με την πολιτική που ασκείται σε διάφορους τομείς και τη φέρνει, όπως διαπιστώνεται, σε σύγκρουση πλέον με κοινωνικές ομάδες, όπως συμβαίνει αυτό το διάστημα με τους αγρότες. Δεν παραγνωρίζεται επίσης ότι αυτό σημειώνεται την ώρα που καταγράφουν πλέον μεγάλη φθορά της Ν.Δ. εν όψει των ευρωεκλογών και οι δημοσκοπήσεις, παρά την ανυπαρξία αντιπολίτευσης.

O Σαμαράς

Η περίπτωση του Αντώνη Σαμαρά είναι επιμέρους τμήμα αυτής της εικόνας. Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανθρωπογεωγραφία των διαφοροποιήσεων, καθώς τελικά ο πρώην πρωθυπουργός είδε ουκ ολίγους από τους «δικούς του» να υποκύπτουν στις «σειρήνες» του Μεγάρου Μαξίμου και, χωρίς να τον ακολουθήσουν, να μετατοπίζονται την ώρα της ψηφοφορίας. Αντιθέτως, αρκετοί από όσους δεν ψήφισαν προήλθαν από «βουβούς» βουλευτές, που δεν τους έπιαναν τα ραντάρ ως τις προηγούμενες ημέρες. Κι ενώ ο κ. Σαμαράς ήταν αμετακίνητος υπέρ της σκληρής γραμμής, μετά τον Δ. Βαρτζόπουλο έχασε και τον έτερο υφυπουργό Δ. Σταμενίτη, που επίσης υπερψήφισε. Αλλοι μετακινήθηκαν στην αποχή, όπως οι Κ. Βλάσης, Π. Μαντάς, Ν. Μηταράκης, Χρ. Μπουκώρος, Χρ. Στεφανάδης, και άλλοι, όπως ο Χρ. Κέλλας και ο Στρ. Σιμόπουλος, τελικά πήγαν κατευθείαν στο «ναι», ελπίζοντας σε μια υπουργική θέση στον επόμενο ανασχηματισμό. Απώλεια για τον κ. Σαμαρά αποτελεί και η στάση του Μ. Βορίδη, που προτίμησε να παραμείνει «υπό» τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ επισφραγίστηκε και η ρήξη με τον Α. Γεωργιάδη, που κατάφερε να «συγκρατήσει» στην αποχή τον Θ. Πλεύρη, αν και εμφανιζόταν έως πρότινος λάβρος κατά του νομοσχεδίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα