Τέμπη: Ανυποχώρητοι οι συγγενείς των θυμάτων

Οι Μαρία Καρυστιανού και Π. Ασλανίδης, που έχασαν τα παιδιά τους, υπέβαλαν αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής για άρση της ασυλίας των Κ. Καραμανλή και Χρ. Σπίρτζη

Αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών και οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη είναι οι συγγενείς των θυμάτων του δυστυχήματος. Εντείνοντας το πρέσινγκ, η Μαρία Καρυστιανού και ο Παύλος Ασλανίδης, οι οποίοι έχασαν τα παιδιά τους το μοιραίο εκείνο βράδυ, υπέβαλαν αίτημα προς τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα για την άρση ασυλίας των πρώην υπουργών Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Χρήστου Σπίρτζη.

Στο αίτημά τους προς το προεδρείο αιτούνται το Κοινοβούλιο να «συμμορφωθεί στις διατάξεις του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης», όπως αναφέρουν, υποστηρίζοντας πως το Ενωσιακό Δίκαιο υπερτερεί του Συντάγματος και ως εκ τούτου πρέπει «να καταστεί αυτοδικαίως ανεφάρμοστη η διάταξη του άρθρου 86 του Συντάγματος», ώστε να αρθεί η ασυλία των δύο πρώην υπουργών.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα εν όψει της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί των πορισμάτων των κομμάτων για το σιδηροδρομικό δυστύχημα. Στο πόρισμά της, έπειτα από τις τρίμηνες εργασίες της Εξεταστικής της Βουλής, η Ν.Δ., σε ένα κρεσέντο πρόκλησης, δεν διαπιστώνει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων -εν αντιθέσει με την άπασα την αντιπολίτευση, που ζητά να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη οι συναρμόδιοι υπουργοί-, καταλήγοντας πως ο γενικός κανονισμός κινήσεως παραβιάστηκε το μοιραίο βράδυ επτά φορές.

Το βάρος της εκπροσώπησης της κυβέρνησης -απόντος του Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά πάγια τακτική του Μεγάρου Μαξίμου- θα σηκώσει ο Μάκης Βορίδης, ο οποίος έδωσε ήδη από χθες το στίγμα των προθέσεών του. «Πού έχει γίνει συγκάλυψη; Εχει γίνει στη Δικαιοσύνη; Διότι εάν λένε αυτό, τότε εδώ αρχίζουμε και έχουμε μια βαριά και βαθιά αμφισβήτηση των θεσμών» ισχυρίστηκε στον Σκάι ο υπουργός Επικρατείας, κάνοντας πως δεν ξέρει, δεν είδε, δεν άκουσε για την επιχείρηση μπαζώματος των κυβερνητικών ευθυνών, ενώ αναφορικά με την… ταμπακιέρα, δηλαδή τη βουλευτική ασυλία του Κώστα Καραμανλή, τον οποίο η κυβέρνηση κάνει τα πάντα για να καλύψει, αντί να απολογηθεί, επιτέθηκε στην αντιπολίτευση. «Ο ΣΥΡΙΖΑ στη συνταγματική αναθεώρηση δεν μας είπε και να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία. Τότε που μπορούσε να την εκκινήσει τη διαδικασία» ανέφερε προκλητικά ο Μάκης Βορίδης.


Θρασύτατη επίθεση Αδωνη στην Ευρωπαία εισαγγελέα

Η απύθμενη υποκρισία και διγλωσσία της κυβέρνησης απέναντι στους ευρωπαϊκούς θεσμούς φάνηκε χθες με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, μετά την πρωτοφανή επίθεση που εξαπέλυσε ο Αδωνις Γεωργιάδης στην Ευρωπαία εισαγγελέα. Μάλιστα, για την αποπομπή της Λάουρα Κοβέσι, την οποία με θράσος ζήτησε, έχει την πλήρη κάλυψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος βέβαια την ίδια ώρα έλεγε υποκριτικά ότι στις ευρωεκλογές πρέπει να απομονωθούν οι αντιευρωπαϊκές φωνές και ο στείρος ευρωσκεπτικισμός…

Ο υπουργός Υγείας -που συνήθως αναλαμβάνει ως… λαγός τη «βρόμικη» δουλειά για λογαριασμό της κυβέρνησης- απαίτησε ουσιαστικά, χθες το πρωί σε τηλεοπτική συνέντευξη, την αποπομπή της Eυρωπαίας εισαγγελέως για όσα είπε για τα Τέμπη. «Δεν δεχόμαστε δερβέναγες. Αν υπάρχει διαδικασία ακόμα και να αμφισβητήσουμε τη θέση της, θα πρέπει να το κάνουμε» είπε ο Αδωνις Γεωργιάδης με αφορμή όσα είπε η Λάουρα Κοβέσι για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ο οποίος παρεμποδίζει, σύμφωνα με την ίδια, την έρευνα, ώστε να αποδοθούν ευθύνες για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Η πρωτοφανής αυτή επίθεση «δένει» με τη χθεσινή ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, που επί της ουσίας προσπαθεί να υποβαθμίσει τις αποκαλύψεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας Λάουρα Κοβέσι και να της υποδείξει τα καθήκοντά της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όταν χθες ρωτήθηκε σχετικά, όχι μόνο δεν αποδοκίμασε τον υπουργό, αλλά υποστήριξε πως η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και ότι το πώς θα γίνει μια έρευνα το αξιολογούν οι δικαστές. «Και είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση για να διατυπώνονται κρίσεις υποκειμενικές, που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης παρέδιδε… μαθήματα ευρωπαϊσμού! «Σε λίγους μήνες θα έχουμε ευρωεκλογές και είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύουμε τη θετική πλευρά της Ευρώπης και πόσο ωφελημένη είναι η χώρα μας απέναντι στις φωνές του λαϊκισμού και του στείρου ευρωσκεπτικισμού» σημείωσε κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ σε συνέντευξή του στο Euronews είπε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το πιο δημοκρατικό από όλα τα θεσμικά μας όργανα». Θυμίζουμε ότι μόλις πριν από ενάμιση μήνα η κυβέρνηση επιτέθηκε και στο Ευρωκοινοβούλιο, μετά το ψήφισμά του για το κράτος δικαίου στη χώρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα