Η αντιπολίτευση κήρυξε τη «μητέρα όλων των μαχών»!

Η πρόταση δυσπιστίας των 85 βουλευτών αναγκάζει τον Μητσοτάκη να δώσει λόγο για το έγκλημα στα Τέμπη. Στο τραπέζι και ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου

Το ‘πε και το έκανε η αντιπολίτευση. Για πρώτη φορά στα χρονικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης -δυστυχώς, όχι άπασας- συνασπίστηκαν και χρησιμοποίησαν το νούμερο ένα κοινοβουλευτικό όπλο, προκειμένου να βγάλουν στη σέντρα την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με φόντο την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών.

Ογδόντα μόλις ημέρες πριν από την προσφυγή στην ευρωκάλπη, το κοινό μέτωπο των κομμάτων του λεγόμενου προοδευτικού τόξου, πλην βεβαίως του ΚΚΕ, θεωρείται από πολλούς και ως μια πρόβα τζενεράλε των διεργασιών στην Κεντροαριστερά, οι οποίες θα εκκινήσουν αμέσως μετά τις εκλογές του καλοκαιριού… Η μάχη προοιωνίζεται σκληρή και εφ’ όλης της ύλης, με επίκεντρο βεβαίως τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, με τα κόμματα να καταφέρνουν να συγκεντρώσουν τις απαραίτητες κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής υπογραφές, ώστε να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης.

Επειτα από μπαράζ τηλεφωνικών επαφών σε ανώτατο επίπεδο αλλά και διαβουλεύσεων μεταξύ των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αναφορικά με το κείμενο της πρότασης, το ΠΑΣΟΚ πήρε το «πράσινο φως» από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία συνυπέγραψαν το κείμενο της πρότασης δυσπιστίας.

Επαφές

Είχε προηγηθεί μπαράζ τηλεφωνικών επαφών του Νίκου Ανδρουλάκη με τους Σωκράτη Φάμελλο, Αλέξη Χαρίτση και Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και με τον Δημήτρη Κουτσούμπα, αν και από την πρώτη στιγμή ο Περισσός είχε διαμηνύσει πως ναι μεν θα υπερψηφίσει κατά την ονομαστική ψηφοφορία, αλλά πως «πρόταση του Ανδρουλάκη δεν συνυπογράφει». Μετά τα τηλεφωνικά τετ α τετ, τα κόμματα έλαβαν το κείμενο της «πράσινης» παράταξης και αμέσως άρχισαν οι ζυμώσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν όλες οι πλευρές. Η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ επικεντρώνεται βεβαίως στην τραγωδία των Τεμπών, πλην όμως γίνεται και μια γενικότερη κριτική στην κυβέρνηση της Ν.Δ., με αναφορές, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα που αφορούν το κράτος δικαίου.

Καταθέτοντας στο προεδρείο επισήμως την πρόταση δυσπιστίας των 85 βουλευτών της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να αποκρούσει τα πυρά περί εξυπηρέτησης οικονομικών συμφερόντων με την πρωτοβουλία την οποία ανέλαβε, σχολιάζοντας πως ορισμένοι «κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια». «Εγώ κινούμαι με πολιτική αυτονομία. Δεν τέμνονται παράλληλα οι επιλογές μου με οικονομικά συμφέροντα. Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που υποκινείτε από το πρωί, υποτιμάτε τη δύναμη της δημοκρατικής παράταξης και την πίστη μας στις αξίες», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτήν τη φορά ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή. Θα έρθει εδώ για να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για τα πεπραγμένα των Τεμπών και κάθε άλλης υπόθεσης. Μαζί θα κληθούν να απαντήσουν και οι βουλευτές του: Θα συνεχίσουν να επικροτούν; Πρέπει να μπει φραγμός στην αλαζονεία, την ασυδοσία σας. Να σταματήσουμε τη θεσμική παρακμή, την οποία συζητά όλη η Ευρώπη» σημείωσε ο πρόεδρος της «πράσινης» παράταξης. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε στις κάμερες πως «ο κύριος Μητσοτάκης οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί», ενώ όπως πρόσθεσε, «η αντιπολίτευση είναι υποχρεωμένη να κρίνει την κυβέρνηση και να της ζητάει τον λόγο στη Βουλή και στην κοινωνία». Ακόμα, ανέφερε ότι «έχει ξεχειλίσει το ποτήρι της κοινωνίας για συγκάλυψη στα Τέμπη». Την ίδια ώρα ο Νάσος Ηλιόπουλος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, η οποία από την πρώτη στιγμή έσπευσε να δηλώσει τη στήριξή της στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να πέσει και πως το κόμμα του είναι χαρούμενο που η αντιπολίτευση πήρε αυτήν την πρωτοβουλία, έστω και καθυστερημένα.

Επίθεση

«Η συγκάλυψη άρχισε από το πρώτο λεπτό και συνεχίζεται ακόμα. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν τον καλούν τα κόμματα, τον καλεί η κοινωνία» δήλωσε από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου, πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, ενώ ερωτηθείσα για την κατηγορία της κυβέρνησης προς τον Νίκο Ανδρουλάκη για τα περί εντολοδόχου εκδοτικών συμφερόντων, απάντησε πως είναι «ύβρις να επικαλείσαι οικονομικά συμφέροντα απέναντι στους χαροκαμένους».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σχολίασε πως «θα στηρίξει στη Βουλή την πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της Ν.Δ., αναδεικνύοντας τόσο την ευθύνη της σημερινής κυβέρνησης και των προηγουμένων για το έγκλημα των Τεμπών, μαζί με τις προσπάθειες συγκάλυψης, όσο και το σύνολο της κυβερνητικής πολιτικής, που στρέφεται κατά των εργατικών, λαϊκών, δημοκρατικών δικαιωμάτων» ανέφερε το ΚΚΕ, με τον Δημήτρη Κουτσούμπα μάλιστα να τοποθετείται σήμερα από βήματος της Ολομέλειας, λόγω προγραμματισμένου ταξιδιού στην Κύπρο την Πέμπτη, όποτε θα τοποθετηθούν από βήματος οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, όπως και ο πρωθυπουργός.


Βελόπουλος: «Θέατρο του παραλόγου από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ»

Λάβρος κατά πάντων ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατηγορεί Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ότι «πρωταγωνιστούν για άλλη μια φορά στο θέατρο του παραλόγου», με αφορμή την πρόταση δυσπιστίας, η οποία, όπως προβλέπει, «θα συσπειρώσει την Κ.Ο. μιας κυβέρνησης που καταρρέει υπό το βάρος των λαθροχειριών της».

Η κυβέρνηση, σημειώνει, «κερδίζει έξι μήνες “ανενόχλητης’’ παραμονής στην εξουσία. Το θέατρο συμπληρώνεται με τις κυβερνητικές καταγγελίες για “σκοτεινό σχέδιο οικονομικών συμφερόντων’’». Εικάζει, δε, πως είτε οι τρεις «τα έχουν βρει για να μην μπορεί να κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας για τα μνημόνια της επαίσχυντης συμφωνίας των Πρεσπών και την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο είτε τα χάλασαν στη μοιρασιά με τους ολιγάρχες που υπηρετούν».


Αμήχανες οι αντιδράσεις της κυβέρνησης στη Βουλή

«Ετοιμη για όλα» δηλώνει η κυβέρνηση, σηκώνοντας το γάντι τόσο προς τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς το ΠΑΣΟΚ, μη δείχνοντας την παραμικρή διάθεση μεταμέλειας ή έστω απολογίας για τα έργα και τις ημέρες της, καθώς και για τις εγκληματικές της ευθύνες για το μπάζωμα της τραγωδίας.

Ο Μάκης Βορίδης σήκωσε το γάντι αμέσως. Επιτέθηκε στην Κουμουνδούρου, ισχυριζόμενος πως το σύνολο της αριστερής αντιπολίτευσης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τον ανθρώπινο πόνο και σχολιάζοντας ότι δεν μπορεί να παρουσιάζουν τον πρωθυπουργό ως οιονεί δικτάτορα, όπως είπε, όταν έχουν ενισχυθεί όλοι οι δικαιοκρατικοί θεσμοί στη χώρα. Αίσθηση προκάλεσε η προκλητική ειρωνεία του υπουργού Επικρατείας για την επιλογή του Νίκου Παππά ως κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι είναι κρίμα που δεν εκλέχθηκε και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος βουλευτής, προκειμένου να είναι συμπληρωμένο το σετ της υπεράσπισης του κράτους δικαίου. «Από δύο υπουργούς που έχουν καταδικαστεί για ζητήματα λειτουργίας του κράτους δικαίου και ο τότε πρωθυπουργός έχει ομολογήσει ότι υπήρξε απόπειρα στησίματος της Δικαιοσύνης και δημιουργίας ενόχων θα περίμενα χαμηλότερους τόνους» ανέφερε ο Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά του πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του Νίκου Παππά, επέμεινε στην πρόταση Κασσελάκη, υποστηρίζοντας πως «εκλογές είναι η μόνη λύση και βεβαίως με παρατηρητές, οι οποίοι θα ενημερωθούν προηγουμένως ότι υπήρξε εξαγωγή στοιχείων των εκλογέων», ενώ αναφορικώς με την τραγωδία των Τεμπών είπε «η συγκάλυψη είναι η πρώτη σας φύση», κάνοντας λόγο «για μπάζωμα, ξεμπάζωμα και μονταζιέρα». Οσο για τη Μιλένα Αποστολάκη του ΠΑΣΟΚ, η οποία άνοιξε τη συνεδρίαση, απέρριψε τις κατηγορίες περί ταύτισης του Νίκου Ανδρουλάκη με επιχειρηματικά συμφέροντα, καταγγέλλοντας πως «η προσπάθεια να παραστήσετε τα θύματα επιχειρηματικών συμφερόντων ηχεί ως ανέκδοτο». Η συζήτηση στην Ολομέλεια θα είναι μαραθώνια, καθώς έχουν εγγραφεί στη λίστα των ομιλητών περισσότεροι από 175 βουλευτές, ενώ ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί, καθώς θα τοποθετηθούν και πολιτικοί αρχηγοί, όπως βεβαίως και υπουργοί. Μάλιστα, οι συνεδριάσεις θα είναι πολύωρες και… μεταμεσονύχτιες. Είναι ενδεικτικό ότι χθες η συζήτηση ολοκληρώθηκε μετά τις τρεις το πρωί.

Ολα τα βλέμματα στρέφονται στη σημερινή συζήτηση και στο εάν πράγματι τοποθετηθεί -επιτέλους- ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος έκανε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να μείνει εκτός κάδρου και να μην τοποθετηθεί από το βήμα. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση θα κορυφωθεί την Πέμπτη με τις παρεμβάσεις των πολιτικών αρχηγών, με τον πρωθυπουργό να αναγκάζεται να έρθει στη Βουλή και να δώσει εξηγήσεις ύστερα από μήνες αφωνίας για την τραγωδία των Τεμπών.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα