Λευκή σημαία του Μαξίμου προς την πλευρά του Μαρινάκη

Ο Μητσοτάκης βγάζει τη στολή παραλλαγής, σταματά το αφήγημα για σύγκρουση με τα συμφέροντα και, με μπροστάρηδες τον Γεωργιάδη και τον Βορίδη καλεί σε… εκεχειρία

Λευκή σημαία φαίνεται πως σήκωσαν το Μαξίμου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς την πλευρά του Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά τον εμφύλιο πόλεμο που ξέσπασε την προηγούμενη εβδομάδα και μάλιστα σε δημόσια θέα. Ο λαλίστατος αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και πρώην τηλεπωλητής Αδωνις Γεωργιάδης, ως μαέστρος των… κυβιστήσεων, λειτούργησε ξανά ως «λαγός» της κωλοτούμπας, έδωσε συνέντευξη -νωρίς χθες το πρωί- στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών και κάλεσε τις δύο πλευρές να ρίξουν τους τόνους, καθώς και να προχωρήσουν παρακάτω, όταν μια εβδομάδα νωρίτερα ήταν ο ίδιος που κήρυσσε τον πόλεμο στα συμφέροντα!

«Αυτή ήταν συζήτηση της περασμένης εβδομάδας, έγινε συζήτηση στη Βουλή, η Ν.Δ. και η κυβέρνηση πήραν ψήφο εμπιστοσύνης, προχωράμε να λύσουμε τα προβλήματα του κόσμου. Αυτή η συζήτηση είναι άνευ ουσίας. Ο Μητσοτάκης δεν συγκυβερνά με κανέναν» απάντησε ο Αδωνις Γεωργιάδης σε ερώτηση για το κατά πόσο διαπλεκόμενα συμφέροντα θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα που ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έδινε διαπιστευτήρια στο ραδιόφωνο του ομίλου, ο Μάκης Βορίδης βρισκόταν στο τηλεοπτικό πλατό του Mega (του μιντιακού ομίλου Μαρινάκη), με στόχο να αποδείξει και αυτός πως η κρίση της περασμένης εβδομάδας αποτελεί παρελθόν. Με τον αέρα, μάλιστα, της θέσης που πλέον θα έχει εντός του Μαξίμου, ο Μάκης Βορίδης κατέβασε αισθητά τους τόνους, αποδεικνύοντας πως το πρωθυπουργικό περιβάλλον δεν μπορεί -ή δεν θέλει- να οδηγήσει την κατάσταση στα άκρα.

«Από όλη αυτή τη συζήτηση αναδεικνύεται ότι πρέπει να λύσουμε λίγο τα θεσμικά ζητήματα. Οι εκδότες πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους, είναι μέσα στον κανόνα της ελεύθερης δημοσιογραφίας. Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει τη δουλειά της. Αυτό που πυροδότησε την αντίδραση αυτή ήταν η σύνδεση που έγινε από την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση επέλεξε να ενεργήσει με βάση ένα δημοσίευμα» είπε στο Mega ο Μάκης Βορίδης.

Συνθηκολόγηση

Φυσικά, από το πρωί ο όμιλος Μαρινάκη είχε προλειάνει το έδαφος της… συνθηκολόγησης, με την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» να αλλάζει πλήρως ρότα και τον δημοσιογράφο (και σύμβουλο έκδοσης της εφημερίδας) Γιώργο Παπαχρήστο να αναλαμβάνει ρόλο εκπροσώπου Τύπου του Βαγγέλη Μαρινάκη. Σε ένα εκτενές κείμενο, ο ίδιος τονίζει πως οι δύο υπουργοί πήγαν στον Β. Μαρινάκη κατ’ εντολή Μητσοτάκη, καταγγέλλει -εμμέσως- την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη των Τεμπών, όμως την ίδια ώρα αναλαμβάνει εργολαβικά την επιχείρηση αποδόμησης των νέων αποκαλύψεων αναφορικά με το μήνυμα της Μαρέβας Γκραμπόφσκι στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ενώ στο τέλος καθησυχάζει τους κυβερνώντες πως ο όμιλος Μαρινάκη δεν θέλει σε καμία περίπτωση να οδηγήσει σε πτώση την κυβέρνηση. «Το 2024 δεν είναι 1993, όπου ο Τύπος έριχνε κυβερνήσεις» λέει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «η κυβέρνηση κινδυνεύει μόνο από τον κακό της εαυτό».

Ολα, λοιπόν, συντείνουν στο συμπέρασμα πως μετά τις εχθροπραξίες της περασμένης εβδομάδας, την απώλεια δύο καθοριστικών υπουργών από το Μαξίμου, αλλά και τη δημόσια παραδοχή του πρωθυπουργού πως η χώρα βρίσκεται δέσμια διαπλεκόμενων συμφερόντων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να βγάλει τη στολή παραλλαγής και να σταματήσει το αφήγημα για σύγκρουση με τα συμφέροντα.

Δέσμιος των συμφερόντων

Η επιλογή αυτή, όμως, είναι ιδιαίτερα οδυνηρή για τον ίδιο, καθώς δείχνει πως παραμένει δέσμιος των συμφερόντων που τον ανέδειξαν, τον στήριξαν και τον γιγάντωσαν. Αλλωστε, ο σύμβουλος έκδοσης του «Βήματος» Αντώνης Καρακούσης τα είχε πει όλα, παραδεχόμενος πως τα συμφέροντα είναι αυτά που τον λιβάνιζαν επί χρόνια ντύνοντάς τον τη μία Μωυσή και την άλλη τσιτάχ.

«Οι πανομοιότυπες δηλώσεις υπουργών κατά οικονομικών συμφερόντων, που υποτίθεται θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, προκαλούν τους πάντες. Αχάριστοι και αμετροεπείς, χωρίς αίσθηση του μέτρου. Επί πέντε χρόνια απόλαυσαν πρωτοφανή υποστήριξη και προβολή και στην πρώτη κριτική εξεγέρθηκαν» είχε γράψει ο Αντώνης Καρακούσης. Ευτυχώς -για τον ίδιο, όμως-, στη φαρέτρα του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαθέτει υψηλό αίσθημα αυτοσυντήρησης (οι μνήμες του 1993 είναι ζωντανές), αλλά και τους κατάλληλους ανθρώπους (Βορίδης, Γεωργιάδης), που έχουν κάνει δεύτερη φύση τους την κωλοτούμπα και δεν διστάζουν να αλλάζουν γραμμή ακόμα και εντός ενός 24ώρου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα