Ορθά καταδίκασε ο Μητσοτάκης αλλά δεν τηρεί τα προσχήματα

Επισπεύδων, όπως και στην Ουκρανία, τάχθηκε υπέρ του Ισραήλ και δεν βρήκε λέξη να γράψει στην ανάρτησή του για να ισορροπήσει τα πράγματα και να κερδίσει για την Ελλάδα διπλωματικά

Είναι απορίας άξιο πώς τα τελευταία 5 χρόνια η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι τόσο μονοδιάστατη. Επισπεύδοντες, στις κρίσεις παίρνουμε το μέρος ενός από τα δύο αντιμαχόμενα «στρατόπεδα», χωρίς να υπολογίζουμε τις συνέπειες αυτής της βιασύνης μακροπρόθεσμα. Αυτό έπραξε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου πρώτη από όλους η Ελλάδα πήρε το μέρος της, το ίδιο κάνει πλέον και με τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, όπου παίρνει ξεκάθαρα το μέρος του Ισραήλ.

Δεν χρειαζόταν η ανακοίνωση του έκτακτου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που ολοκληρώθηκε νωρίς χθες το βράδυ, για να διαπιστώσουμε ότι η κυβέρνηση «ξέχασε» την επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό, όπως και τη σφαγή στη Γάζα – μας είχε προϊδεάσει από νωρίς το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την ανάρτησή του στο facebook: «Προτού περάσω στην κυριακάτικη επισκόπηση, θέλω να ξεκινήσω με την ξεκάθαρη, απερίφραστη καταδίκη της ελληνικής κυβέρνησης και εμού προσωπικά απέναντι στη χθεσινοβραδινή επίθεση του Ιράν προς το Ισραήλ. Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστες και πολύ ανησυχητικές εξελίξεις, που πυροδοτούν μια νέα ανάφλεξη στην ευρύτερη γειτονιά μας και φυσικά στη Μέση Ανατολή. Το ΚΥΣΕΑ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα για να αξιολογήσουμε τα δεδομένα της κατάστασης και να δηλώσουμε με κάθε τρόπο τη στήριξή μας σε κάθε προσπάθεια εκτόνωσης της νέας έντασης».

Επισπεύδων για μια ακόμη φορά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε λέξη να γράψει για να ισορροπήσει τα πράγματα και να κερδίσει για την Ελλάδα διπλωματικά. Ακριβώς ίδια με την ανάρτηση Μητσοτάκη το μεσημέρι ήταν και η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ, το βράδυ: «Συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Στη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή μετά τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ και έγινε ανασκόπηση της κατάστασης ασφαλείας. Η Ελλάδα καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση εναντίον του Ισραήλ και τις απειλές για την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Η Ελλάδα, πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπογραμμίζει την ανάγκη αυτοσυγκράτησης από όλες τις πλευρές, προκειμένου να αποφευχθεί μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση».

Εκτός από την ανακοίνωση που μοίρασε ο κ. Μαρινάκης, σε μια προσπάθεια να πειστεί η ελληνική κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση εργάζεται και για να μην υπάρξουν κραδασμοί (βέβαια, όταν όλοι οι ηγέτες περίμεναν με κομμένη την ανάσα το χτύπημα των Ιρανών, ο κ. Μητσοτάκης εγκαινίαζε την… καλοκαιρινή σεζόν στο Μαράθι), από το Μέγαρο Μαξίμου, μέσω κυβερνητικών πηγών, μας ενημέρωσαν και για τις εκτιμήσεις τους. Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, η εκτίμηση του κυβερνητικού επιτελείου είναι ότι προσώρας αποκλιμακώνεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Aνοιχτός δίαυλος

Οι ίδιες εκτιμήσεις λένε πως η ισραηλινή πλευρά δεν θα προχωρήσει σε κάποια εκκίνηση περαιτέρω κλιμάκωσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια τι θα γίνει το επόμενο διάστημα, καθώς οι αβεβαιότητες παραμένουν και είναι πολλές. Ταυτόχρονα, από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν ότι υπάρχει ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ της Αθήνας και του Τελ Αβίβ.

Καμιά αναφορά στις επιπτώσεις που θα έχει ο νέος γύρος έντασης στην Ελλάδα, όπου, λόγω της ανυπαρξίας ελεγκτικού μηχανισμού, τα καύσιμα θα φτάσουν στα ύψη, και φυσικά καμιά άλλη πληροφόρηση που να μας κάνει σοφότερους για το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας διέκοψε εσπευσμένα το ταξίδι του στις ΗΠΑ για να επιστρέψει στην Αθήνα και να έχει συμμετοχή στο ΚΥΣΕΑ. Ή υπάρχει κάτι που δεν μας ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου ή πρόκειται για μια ακόμη επικοινωνιακή διαχείρηση της επικαιρότητας.


Ανακοινώσεις των κομμάτων

Ο αβαθής και ερασιτεχνικός τρόπος ανάγνωσης της σύνθετης διεθνούς πραγματικότητας αποτυπώθηκε και στις χθεσινές ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης -μετά την προαναγγελθείσα επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ-, οι οποίες κινούνται μεταξύ καταδίκης και εκκλήσεων ώστε να πρυτανεύσει η λογική… Ο ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζει την «επικίνδυνη ιρανική επίδειξη ισχύος σε βάρος του Ισραήλ» και εκφράζει «την έντονη ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή που θέτουν σε κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια».

Ακόμα, «καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, καθώς και τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., να προβούν στις δέουσες ενέργειες που θα οδηγήσουν σε άμεση αποκλιμάκωση και στην απαραίτητη διαφύλαξη της περιφερειακής σταθερότητας».

Κλιμάκωση

Από το ΠΑΣΟΚ ο Δ. Μάντζος σημείωσε ότι η επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ συνιστά καταδικαστέα κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώνει την ανάγκη «για άμεσο τερματισμό της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα και επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ, καθώς και για την έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του παλαιστινιακού ζητήματος».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει: «Είχαμε προειδοποιήσει από την πρώτη στιγμή ότι η ισραηλινή κατοχή και η γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, με τη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε., διαμορφώνουν τους όρους για γενίκευση του πολέμου και ανοίγουν τις “πύλες της κολάσεως”».

«Ολόκληρη η υφήλιος παρακολουθεί έντρομη τις εξελίξεις στην περιοχή μας, αλλά ο “ανέμελος” πρωθυπουργός επέλεξε να φύγει για τριήμερο, προκειμένου να κάνει βουτιές στα Χανιά» σχολίασε η Ελληνική Λύση, ενώ η Νέα Αριστερά ζητεί από τον πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.


Αντιμέτωποι πάλι με τον εφιάλτη της βενζίνης

Νέα εκτόξευση της τιμής της βενζίνης και του πληθωρισμού αναμένει η κυβέρνηση από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μετά τη μαζική επίθεση με drones του Ιράν κατά του Ισραήλ. Ηδη η μέση τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα βρίσκεται στην περιοχή των 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το οικονομικό επιτελείο περιμένει το άνοιγμα των διεθνών αγορών για να διαπιστώσει την αντίδρασή τους στις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις. Με αυτά τα δεδομένα, σήμερα θα γίνει ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών για να διαπιστωθούν οι πρώτες επιπτώσεις.

Ακόμα μία φορά στη χώρα μας παρατηρείται το εξής φαινόμενο, το οποίο παραπέμπει ευθέως σε αισχροκέρδεια: Μόλις υπάρξει ανησυχία για μία γεωπολιτική κρίση, οι τιμές στα καύσιμα αυξάνονται κυριολεκτικά από την επόμενη μέρα. Αντιθέτως, όταν αποκλιμακώνονται οι διεθνείς τιμές, οι μειώσεις στη βενζίνη έρχονται έπειτα από 2-3 εβδομάδες! Χωρίς να υπήρχε καν ο κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή, εδώ και έναν μήνα οι πρατηριούχοι σημείωναν πως οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα μέχρι το Πάσχα. Μάλιστα, παράγοντες της αγοράς χαρακτηρίζουν αυτή την άνοδο σύνηθες φαινόμενο λόγω της αυξημένης ζήτησης.

Προεξοφλούν άνοδο

Την άνοδο των τιμών της βενζίνης προεξοφλεί και η κυβέρνηση, με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη να αναφέρει: «Τις πρώτες ημέρες θα δούμε αυξήσεις, όσο τουλάχιστον υπάρχει ανησυχία και αμφιβολία για την εξέλιξη της κατάστασης. Εμείς από την πλευρά μας είναι σημαντικό να μη δεχθούμε αναιτιολόγητες αυξήσεις σε αποθέματα καυσίμων που έχουν ήδη τιμολογηθεί και φορολογηθεί». Ουδείς γνωρίζει αν η βενζίνη θα φτάσει τα 2,20 ή τα 2,50 ευρώ το λίτρο. Ομως, αν επιβεβαιωθεί ένα τέτοιο εφιαλτικό σενάριο, θα επιστρέψουμε στα επίπεδα που βρίσκονταν τα καύσιμα στην κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης πριν από μερικά χρόνια.

Σημειώνεται πως το μέτρο του fuel pass είχε σταματήσει όταν οι τιμές της βενζίνης υποχώρησαν κάτω από τα 2 ευρώ το λίτρο, δηλαδή σχεδόν στα σημερινά επίπεδα. Ωστόσο, υπάρχει ακόμα μία πιο δραματική διάσταση: η άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα επηρεάσει τις τιμές σε εκατοντάδες πρώτες ύλες, με αποτέλεσμα να τροφοδοτηθεί εκ νέου ο πληθωρισμός και να καταγραφούν νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα και προϊόντα. Ηδη τα στοιχεία δείχνουν πως η Ελλάδα (χωρίς καν να υπάρχουν στον ορίζοντα οι επιπτώσεις από την κρίση στη Μέση Ανατολή) δεν ακολουθεί την ίδια αποκλιμάκωση των τιμών σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τον περασμένο μήνα κατέγραψε άνοδο των πληθωριστικών πιέσεων. Οι τιμές στα τρόφιμα συνεχίζουν να καλπάζουν, παρά τα μέτρα που ενεργοποίησε στις αρχές Μαρτίου η κυβέρνηση και, όπως φάνηκε στην πράξη, όχι μόνο δεν απέδωσαν, αλλά καταγράφηκαν νέες αυξήσεις.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα