Ομολογία ενοχής η προκλητική σιωπή της Μιχαηλίδου

Καμία δημόσια τοποθέτηση από το Μαξίμου και την υπουργό Εργασίας για το σκάνδαλο της ΔΥΠΑ με τις απευθείας αναθέσεις

Με το Μέγαρο Μαξίμου και την υπουργό Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου να αρνούνται να τοποθετηθούν δημόσια, η απάντηση του διοικητή της ΔΥΠΑ Σπύρου Πρωτοψάλτη αναφορικά με το σκάνδαλο με τις απευθείας αναθέσεις σε εταιρία «φάντασμα» είναι επί της ουσίας ομολογία ενοχής.

Η ΔΥΠΑ υπεραμύνεται της επιλογής της να αναθέσει χωρίς διαγωνισμό, σε μία εταιρία που είναι αμφίβολο εάν υπάρχει στην πραγματικότητα, έξι συμβάσεις συνολικού ύψους άνω των 132.000 ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ αυτές θα έπρεπε να ενοποιηθούν σε μία και να ακολουθήσει διαγωνιστική διαδικασία.

Ταυτόχρονα, καλεί όποιον ενδιαφέρεται να μάθει λεπτομέρειες να απευθυνθεί στην εταιρία «φάντασμα» και υπονοεί ότι το σκάνδαλο αποκαλύφθηκε τώρα επειδή κάποιοι ενοχλούνται με τη μείωση της ανεργίας και απειλεί τους εργαζομένους στον οργανισμό με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Η απάντηση

«Μέσα από δεκάδες προγράμματα επιδότησης της εργασίας και δράσεις επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και περισσότερες από 40 εκδηλώσεις, όπως οι “Ημέρες Καριέρας”, “Open Days – Γνώρισε τις Σχολές της ΔΥΠΑ” και “JobReady by DYPA”, η ΔΥΠΑ επενδύει στο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει: «Στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που έχει υιοθετήσει η ΔΥΠΑ, σχεδιάζει και υλοποιεί πολλές ενημερωτικές δράσεις για τη μέγιστη δυνατή προβολή των προγραμμάτων και των πρωτοβουλιών της, και συνεργάζεται με πολλές διαφημιστικές εταιρίες, ακολουθώντας αυστηρά όλες τις νόμιμες διαδικασίες.

Προφανώς δεν έχουν αποτελέσει εξαίρεση οι αναθέσεις που αναφέρονται στα δημοσιεύματα, καθώς έχουν τηρηθεί όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Διευκρινίζουμε ότι οι εν λόγω αναθέσεις δεν αφορούν την παραγωγή των διαφημιστικών, αλλά αφορούν αποκλειστικά την προβολή τους στα μέσα ενημέρωσης (τηλεοπτικά, ραδιοφωνικά και ψηφιακά)».

Ομως, η απάντηση γίνεται εξόχως προβληματική στη συνέχεια, καθώς με καφενειακού ύφους φρασεολογία ο διοικητής της ΔΥΠΑ γίνεται εισαγγελέας, ανακριτής και δικαστής ταυτόχρονα, καθώς αποφαίνεται: «Δεν θα ποινικοποιήσουμε την απευθείας ανάθεση που προβλέπει ο νόμος. Ολα τα σχετικά έγγραφα είναι αναρτημένα στη Δι@ύγεια και στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ). Επίσης, σημειώνουμε ότι για τις πληρωμές αναδόχων, μετά την περάτωση οποιουδήποτε έργου, απαιτούνται αποδεικτικά καλής εκτέλεσης και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα. Εάν κάποιος έχει ερωτήματα για την εταιρία, μπορεί να απευθυνθεί σε αυτήν. Η ΔΥΠΑ έκανε και κάνει όλα όσα προβλέπει ο νόμος και άπτονται των αρμοδιοτήτων της».

Ούτε ελληνικά

Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι όποιος δημοσιογράφος κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με τον επικεφαλής της εταιρίας SYN International ΙΚΕ, που ονομάζεται ΚΑΖΙ ΖΑΦΑΡ ΟΜΑΡ και εικάζεται ότι κατάγεται από το Μπανγκλαντές, θα διαπίστωσε ότι αυτός δεν μιλά καλά καλά τα ελληνικά, επομένως είναι αμφίβολο εάν μπορεί να αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου των συμβάσεων που του ανέθεσε η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης. Επιπλέον, ο διοικητής που συνδιαλέγεται με εταιρίες «φαντάσματα» ανακαλύπτει επίσης φαντάσματα, καθώς υποστηρίζει: «Προκαλεί εντύπωση το χρονικό σημείο κατά το οποίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προχωρούν σε αυτές τις αποκαλύψεις. Καταλαβαίνουμε ότι κάποιοι μπορεί να ενοχλούνται από τη θεαματική μείωση της ανεργίας σε ποσοστά του 2009. Οσο και να θέλουν, όσο και να προσπαθούν, η ΔΥΠΑ δεν θα επιστρέψει στην εσωστρέφεια και την αδράνεια του παρελθόντος».

Το αποκορύφωμα του θράσους του διοικητή Σπύρου Πρωτοψάλτη είναι η απειλή ότι η ΔΥΠΑ (πάλι με χρήματα των φορολογουμένων) επιφυλάσσεται για να ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμά της ώστε να διαφυλάξει το κύρος της. Απειλεί, δηλαδή, ευθέως όποιον αποκαλύπτει αυτές τις τουλάχιστον περίεργες συναλλαγές με προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα