Δυστοκία Μητσοτάκη για τον ανασχηματισμό

Οι δύο λόγοι για τους οποίους ο πρωθυπουργός φρενάρει τις ανακατατάξεις στο κυβερνητικό σχήμα – Σε ποια υπουργεία αναμένονται αλλαγές

Με την υπάρχουσα σύνθεσή του συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο, καθώς ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να φρενάρει τον ανασχηματισμό για δύο κυρίως λόγους. Ο ένας είναι η έλλειψη, για την ώρα, συγκεκριμένου σχεδίου για τη δομή των υπουργείων, ώστε να ανταποκρίνονται σε ουσιαστικές και πραγματικές ανάγκες, και ο άλλος είναι η δυστοκία εξεύρεσης νέων προσώπων που θα σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα, για το οποίο ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε.

  • Από τον Πάνο Σώκο

Και τα δύο αυτά θεωρούνται απαραίτητα στο Μέγαρο Μαξίμου, ούτως ώστε ο ανασχηματισμός να μην είναι μια ανακύκλωση των ίδιων και των ίδιων, που θα ακυρώσει το εγχείρημα εν τη γενέσει του. Με δεδομένο το 28% (ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το 41% δεν υπάρχει πια) θα είναι δύσκολο να αγνοηθούν η εκλογική βάση της Ν.Δ. αλλά και η Κοινοβουλευτική Ομάδα της. Αυτό σημαίνει ότι έχει σημασία πόσοι βουλευτές θα αξιοποιηθούν και πόσοι θα είναι οι εξωκοινοβουλευτικοί. Οι βουλευτές θέλουν -και ήδη το έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου- μεγαλύτερη εκπροσώπηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, για να μεταφέρεται με αυθεντικό και αδιαμεσολάβητο τρόπο στην κυβέρνηση η βούληση των ψηφοφόρων, καθώς οι εκλεγμένοι σε αυτούς λογοδοτούν. Ηδη οι Νικήτας Κακλαμάνης και Κώστας Καραγκούνης έθεσαν το θέμα με δημόσιες δηλώσεις τους.

Επίσης, πολλοί είναι οι βουλευτές που θεωρούν ότι και μια απλή εναλλαγή προσώπων στα υπουργεία δεν είναι αρκετή. «Το “φύγε εσύ έλα εσύ” δεν θα αποδώσει χωρίς αλλαγή στο ύφος και στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ η επανεκκίνηση θα πρέπει να συνοδευτεί κι από ένα πρόγραμμα που θα δίνει την εντύπωση ότι το μήνυμα αλλαγής πολιτικής ελήφθη» λένε βουλευτές. Πάντως, στο στόχαστρο για αλλαγές βρίσκονται τα οικονομικά υπουργεία Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών -λόγω της ακρίβειας-, αλλά και οι τομείς των υποδομών και των Μεταφορών, όμως βουλευτές βλέπουν σημαντικές καθυστερήσεις και στην Υγεία. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, κοινή είναι η πεποίθηση στην Κ.Ο. ότι οι αποφάσεις του πρωθυπουργού για τον ανασχηματισμό θα πρέπει να μην καθυστερήσουν.

Στο μεταξύ, χθες, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg έδειξε για μια ακόμα φορά -όπως έγραψε και χθες η «δημοκρατία»- πως δεν πήρε το μήνυμα της ευρωκάλπης, καθώς εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρωτιά της Ν.Δ. «Η Ν.Δ. παραμένει πρώτη δύναμη, με ποσοστό που είναι υψηλότερο από το άθροισμα των ποσοστών των δύο επόμενων κομμάτων» δήλωσε. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπήρξαν κούραση, λόγω και των εθνικών εκλογών της προηγούμενης χρονιάς, αλλά και ψήφος διαμαρτυρίας για θέματα όπως η ακρίβεια. Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε ολόκληρη την Ευρώπη χαρακτήρισε υπερβολές τα περί κύματος Ακροδεξιάς, αν και παραδέχθηκε τη σημασία της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων στις δύο πιο σημαντικές χώρες της Ε.Ε.


Πυρ βουλευτών κατά υπουργών για την αποτυχία

Πυρ ομαδόν κατά υπουργών και ιδιαίτερα των εξωκοινοβουλευτικών εξαπολύουν βουλευτές της Ν.Δ., πιέζοντας με αυτόν τον τρόπο ακόμα περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει σε ανασχηματισμό. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να ακούσει πράγματα που ενδεχομένως δεν τα ξέρει» είπε χθες ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης στα Παραπολιτικά FM και επιτέθηκε σε υπουργούς:

«Οι υπουργοί δεν έκαναν αυτό που έπρεπε και γι’ αυτό χάσαμε, μη βγαίνουν και μας λένε ότι τα κάναν όλα τέλεια. Δεν είναι τρελός και σχιζοφρενής ο ελληνικός λαός». Ουσιαστικά άσκησε κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις επιλογές του στο κυβερνητικό σχήμα, καλώντας τον εμμέσως πλην σαφώς να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές. Ο Νικήτας Κακλαμάνης, σχολιάζοντας την προχθεσινή αναφορά της Ντόρας Μπακογιάννη για τα «καλάμια» της κυβέρνησης, ανέφερε ότι, δυστυχώς, τα είπε καθυστερημένα, ενώ ο ίδιος τα είχε πει και μετά τις περιφερειακές εκλογές και γι’ αυτόν τον λόγο έγινε, τότε, το μαύρο πρόβατο.

Αιχμηρός, όμως, ήταν και ο βουλευτής -φίλα προσκείμενος στον Αντώνη Σαμαρά- Κώστας Καραγκούνης. Μιλώντας χθες στο Mega επιτέθηκε στους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς, λέγοντας: «Πάντα είχαμε εξωκοινοβουλευτικούς. Απλά οι κοινοβουλευτικοί έχουν μια διαφορετική προσέγγιση προς τους πολίτες και δίνουν λόγο προς τους πολίτες. Δεν είναι ότι κάθεσαι σε ένα γραφείο υπουργικό, που σου είναι μια δοτή θέση, και ξέρεις ότι ενδεχομένως δεν θα δώσεις λόγο σε κανέναν. Πρέπει να υπάρχει ένα μείγμα κοινοβουλευτικών και εξωκοινοβουλευτικών».


«Εκοψε» τον Μεϊμαράκη από επικεφαλής της ευρωομάδας

Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλαξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς τον «έκοψε» από επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ., θέση που κατείχε στην προηγούμενη ευρωβουλευτική περίοδο και στη θέση του όρισε την Ελίζα Βόζεμπεργκ. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός την Τρίτη είχε δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές, αλλά από τη συνάντηση αυτή έλειπε ο πρώην πρόεδρος της Ν.Δ και συμμετείχε στη συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης… όπως και ο φυλακισμένος στις αλβανικές φυλακές Φρέντης Μπελέρης.

Ο πρωθυπουργός ανέθεσε συγκεκριμένους τομείς και στους νεοεκλεγέντες ευρωβουλευτές. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Αυτιάς ανέλαβε τα θέματα της οικονομίας, η Ελεονώρα Μελέτη τα κοινωνικά θέματα και ο Δημήτρης Τσιόδρας θέματα που έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, καθώς η πράσινη συμφωνία θα είναι το νέο σημείο τριβής στους κόλπους του ΕΛΚ. Ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος θα είναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ της κυβέρνησης και της ευρωομάδας, ενώ ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε καλύτερη συνεργασία των ευρωβουλευτών, προκειμένου να γίνεται γνωστό το έργο που παράγουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξήρε τον αγώνα που έδωσε η προηγούμενη ευρωομάδα της Ν.Δ., ενώ είχε και κατ’ ιδίαν συνάντηση με την Ε. Βόζεμπεργκ, στην οποία της εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για τη νέα θέση που της αναθέτει.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα