Ευρισκόμενος σε πανικό, το παίζει θύμα και ήρωας μαζί, για να καλύψει τις τεράστιες ευθύνες του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Κάνει ότι δεν καταλαβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι ακριβώς γίνεται με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έσκασε στην αυλή του… Ευρισκόμενος σε πανικό, το παίζει θύμα και ήρωας μαζί, για να καλύψει τον εαυτό του από τις μεγάλες ευθύνες του, καθώς, ενώ ήξερε τα πάντα από καιρό για το σκάνδαλο, όχι μόνο δεν έκανε τίποτα για να το ξεσκεπάσει, αλλά φωτογραφιζόταν με τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές του, πίνοντας ρακές στην Κρήτη.
Ταυτόχρονα, εξακολουθεί να αρνείται να αναλάβει με ξεκάθαρο τρόπο την πολιτική του ευθύνη, παρά την ομολογία του ότι απέτυχε, και, εμφανιζόμενος ως… ήρωας που θυσιάζεται για τους άλλους, λέει με θράσος ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για λογαριασμό όλων όσοι κυβέρνησαν τη χώρα πριν από αυτόν! Μιλώντας χθες στο υπουργικό συμβούλιο, και παρά το γεγονός ότι κυβερνά ήδη έξι χρόνια, είπε πως είναι «προφανής η ανεπάρκεια του κράτους για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ», ενώ προέβη ξανά σε αοριστολογίες σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων και σε γενικόλογες υποσχέσεις.
Ταυτόχρονα, ενώ επανειλημμένως έχει υποστηρίξει πως η κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ και η ένταξή του στην ΑΑΔΕ είναι το μεγάλο μέτρο για την εξυγίανσή του, ανακοίνωσε και τη σύσταση ειδικής ομάδας ελέγχου με τη συμμετοχή της ΑΑΔΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας για να ερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις παράνομης καταβολής ενισχύσεων, παραδεχόμενος με αυτόν τον τρόπο την αδυναμία της ΑΑΔΕ να λύσει το πρόβλημα μόνη της. «Τα χρήματα που έχουν καταχραστεί οι απατεώνες θα επιστραφούν» είπε.
Ο πρωθυπουργός, μη μπορώντας να κάνει διαφορετικά, παραδέχτηκε το σκάνδαλο, επανέλαβε όμως όσα έχει ξαναπεί, ότι δηλαδή δίνει μάχη «με το βαθύ κράτος», παρότι γνωρίζει ότι το επιχείρημα αυτό δεν είναι πλέον πειστικό, δεδομένου ότι με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε πως «το βαθύ κράτος» έχει επίκεντρο τη Ν.Δ., τη δική του κυβέρνηση, δικούς του υπουργούς και βουλευτές που μονοπωλούν εδώ και χρόνια τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν απέφυγε την προσφιλή του τακτική των συμψηφισμών. Αν και υπογράμμισε ότι «οι πολίτες μάς ψήφισαν για να αλλάξουμε τα κακώς κείμενα και το μήνυμα προς αυτούς δεν μπορεί να είναι στη λογική του συμψηφισμού, καθώς η κοινωνία απαιτεί ένα άλλο υπόδειγμα πολιτικής δράσης», δήλωσε ότι δεν διστάζει να αναλάβει το βάρος της ευθύνης για όλους όσοι κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν το κράτος. «Αναλαμβάνω το βάρος της ευθύνης στο όνομα όλων όσοι κυβέρνησαν και δεν άλλαξαν ένα κράτος που έπρεπε να αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά. Στο ίδιο πνεύμα συμψηφισμού πρόσθεσε ακόμα πως «το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά εδώ είναι μεγαλύτερο».
«Είναι προφανής η ανεπάρκεια του κράτους» είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει προσπάθειες για να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, που οφείλεται, όπως είπε, «σε χρόνιες παθογένειες». Και μόνο αυτές του οι αντιφάσεις δείχνουν το μέγεθος της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται… Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα «οι διάλογοι δικαιώνουν την απόφασή μας να καταργήσουμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ» και τόνισε πως «παλαιοκομματικές συμπεριφορές και εκ μέρους της Ν.Δ. δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές». Ξεχνά όμως σκοπίμως ο πρωθυπουργός ότι είναι δέκα χρόνια αρχηγός της Ν.Δ. και έξι χρόνια πρωθυπουργός, και δεν πολέμησε αυτές τις συμπεριφορές!
Ανακάλυψε το… όπλο
Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε όψιμα, όπως φαίνεται, και το όπλο καταπολέμησης των πελατειακών σχέσεων, που είναι το gov.gr. «Οι πελατειακές σχέσεις δεν μπορούν να διέπουν πια τον τρόπο με τον οποίο πολιτευόμαστε και η επαφή του πολίτη και του κράτους να ξαναχτιστεί σε σωστά θεμέλια. Οδηγός μας είναι η σύγχρονη ψηφιακή πολιτεία που εκφράζει το gov.gr» σημείωσε και εξήγησε: «Το gov δεν ρωτάει τους πολίτες τι ψηφίζουν. Ούτε ζητάει και οποιοδήποτε αντάλλαγμα για να μπορέσει να τους εξυπηρετήσει, και νομίζω ότι αυτή η φιλοσοφία πρέπει από δω και στο εξής να διαπνέει τη λειτουργία κάθε κρατικού φορέα και την κουλτούρα κάθε κρατικού αξιωματούχου».
Δικαιολογίες για γέλια από τον Χατζηδάκη
Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να αποφύγει το πρόστιμο που επέβαλε στη χώρα μας η Ε.Ε. για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ενώ με αστείες δικαιολογίες προσπάθησε χθες, αφενός, να υποβαθμίσει το μέγεθος του σκανδάλου, αφετέρου, να πείσει την κοινή γνώμη ότι η κυβέρνηση κάνει «θαρραλέα βήματα» για την εξυγίανση του συστήματος πληρωμών των αγροτικών αποζημιώσεων.
«Τα χρήματα που πήραν διάφοροι επιτήδειοι ως αχρεωστήτως καταβληθείσες αγροτικές επιδοτήσεις θα ζητηθούν πίσω. Ηδη, ανεξάρτητα από την παρέμβαση της ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, είναι σε εξέλιξη δίκες σε εθνικό επίπεδο και όπου χρειάζεται η νομοθεσία θα αυστηροποιηθεί» είπε. «Αυτό που ενδιαφέρει τους πολίτες είναι, αφενός, να επιστραφούν τα χρήματα και, αφετέρου, να τελειώσουν όλα αυτά που γίνονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ, με το θαρραλέο βήμα της απορρόφησής του από την ΑΑΔΕ».
Προσφυγή
Ανέφερε δε ότι για το πρόστιμο («δημοσιονομική διόρθωση») που επιβλήθηκε από την Ε.Ε. για τις διοικητικές αδυναμίες του συστήματος θα υπάρξει -όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν- προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Τόνισε ακόμα πως «ενώ ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να επικαλεστεί ότι αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ότι υπήρχαν και με προηγούμενες κυβερνήσεις και ότι επί σημερινής κυβέρνησης έγιναν σημαντικές προσπάθειες στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προτίμησε κάτι πιο καθαρό και είπε ότι αποτύχαμε. Αυτό στέλνει και ένα απολύτως σαφές μήνυμα ότι από εδώ και πέρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία καθυστέρηση, δεν μπορεί να υπάρχουν λάθη».
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο κοινοβουλευτικής διερεύνησης της υπόθεσης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει τίποτα να κρύψει» και παρέπεμψε στη συζήτηση στη Βουλή, όταν έρθει η ώρα.
Τα γυρίζει τώρα ο Τσιάρας για τα εκατομμύρια της χασούρας
Το Μέγαρο Μαξίμου έβαλε χέρι στον μαρτυριάρη υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, ο οποίος μαρτύρησε αρχικώς πως τα εκατομμύρια της χασούρας από τη δυσώδη υπόθεση των αγροτικών επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ θα καλυφθούν από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, δηλαδή από τους Ελληνες πολίτες, για να αναγκαστεί μετά σε στροφή 180 μοιρών, προφανώς έπειτα από συνεννόηση με τα «κεντρικά».
Ο υπουργός ισχυρίζεται τώρα πως «βασική προτεραιότητα» είναι το να ζητηθούν πίσω τα χρήματα από όσους τα έλαβαν παράνομα, λέγοντας μάλιστα ότι «ήδη ενεργοποιείται μηχανισμός ανάκτησης των χρημάτων που προβλέπεται από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία», ενώ θα δημιουργηθεί ακόμα ένα μοντέλο ελέγχου. Το πρόστιμο των 415 εκατ. ευρώ που επέβαλε η Κομισιόν στη χώρα μας για τις αγροτικές ενισχύσεις αφορά το μοντέλο πληρωμών και ελέγχων, είπε και εκτίμησε τώρα πως ένα μέρος του προστίμου θα πληρωθεί από τα χρήματα που θα ανακτηθούν από όσους τα έλαβαν παράνομα. Ποιος να λέει, άραγε, αλήθεια;
Ο προχθεσινός Τσιάρας ή ο χθεσινός; Δυστυχώς για όλους όσοι δεν εμπλέκονται με τα σκανδαλώδη αλισβερίσια, πολύ φοβόμαστε πως πράγματι το εθνικό ταμείο και ο Κρατικός Προϋπολογισμός είναι εκείνα που θα επωμιστούν το βάρος αποπληρωμής του προστίμου, ύψους 415 εκατ. ευρώ, που επέβαλε στη χώρα μας η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Αυστηρή αλλά αργοπορημένη κριτική από τον Μαρκόπουλο
Αυστηρή αλλά αργοπορημένη κριτική στην κυβέρνηση για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ έκανε και πάλι χθες -την ημέρα της ορκωμοσίας των νέων μελών του υπουργικού συμβουλίου- ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος, αναφερόμενος στη μέθοδο των συμψηφισμών με το τι έκαναν άλλες κυβερνήσεις, που ακολουθεί η κυβέρνηση, τόνισε πως «με το να κάνουμε “ανασκαφές” για να δικαιολογήσουμε δικά μας λάθη προκαλούμε τον πολίτη».
«Είναι σαφές πως υπάρχουν ευθύνες. Οταν η Ελλάδα καλείται να πληρώσει 415.000.000 ευρώ πρόστιμο, η κυβέρνησή μας προφανώς έχει ευθύνη» είπε χθες σε συνέντευξή του στο dnews.gr και τόνισε: «Θεωρώ δε σε εντελώς λάθος βάση τη συζήτηση περί σκανδάλου του καλαμποκιού στα τέλη της δεκαετίας του ’80, που εγώ ήμουν στο λύκειο. Με το να κάνουμε “ανασκαφές” για να δικαιολογήσουμε δικά μας λάθη προκαλούμε τον πολίτη. Σφάλαμε στην αγροτική μας πολιτική. Πάει και τελείωσε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες, μάλιστα, έγραψε στην ανασκόπησή του “αποτύχαμε”. Οι όποιοι συμψηφισμοί, λοιπόν, δεν δικαιολογούν αδράνειες ή την απωθητική ρουσφετολογική αύρα που αναδύθηκε από τους διαλόγους πολιτικών της παράταξής μας. Κάθε πρόστιμο από την Ε.Ε. μάς απομακρύνει από τον ευρωπαϊκό δρόμο που ονειρευτήκαμε και αποκαρδιώνει τους συμπολίτες που μας εμπιστεύτηκαν».
Υπογράμμισε ακόμα ότι πιθανή εξέλιξη της Ν.Δ. σε κυβέρνηση «ανοχής» και όχι «επιλογής» θα είναι κάτι το καταστροφικό. «Το “σε ψηφίζω γιατί δεν έχω κάτι άλλο” κρύβει παγίδες για το μέλλον της χώρας μας» κατέληξε.