«Εισβολή» με καραβιές από τη Λιβύη

Παραμύθια της Χαλιμάς από τον αμετροεπή Γεραπετρίτη

Ολα όσα φοβόμαστε επιβεβαίωσε σε ακόμη μία συνέντευξή του ο Γιώργος Γεραπετρίτης, επαναλαμβάνοντας μονότονα το κυβερνητικό αφήγημα των διπλωματικών επιτυχιών την ώρα που στο πεδίο η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική και οι αποτυχίες διαδοχικές. Με επίκεντρο το ζήτημα της Λιβύης, ο υπουργός Εξωτερικών επιδόθηκε εκ νέου σε ασάφειες και χρησμούς, αποφεύγοντας τις ουσιαστικές απαντήσεις, καθώς, παρά τις συνεχείς επαφές με τη Λιβύη και το «θριαμβευτικό» κλίμα που προβάλλεται κατά καιρούς από κυβερνητικά στελέχη, οι μεταναστευτικές ροές από τις λιβυκές ακτές προς την Κρήτη εξακολουθούν να αυξάνονται, με τοπικές Αρχές και Λιμενικό να μιλούν για «συνεχόμενα κύματα» και σημεία κορεσμού στα νησιά, με τα όποια κυβερνητικά μέτρα αγνοούνται παντελώς.

Στο ραδιόφωνο του Σκάι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αδιαφορώντας όπως φαίνεται για το μείζον πρόβλημα, επανέλαβε την κυβερνητική γραμμή για την αναθέρμανση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη και την Ανατολική Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι «θα έχουμε πάρα πολύ άμεσα την έναρξη των συζητήσεων των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία συζητά στο υψηλότερο επίπεδο με τις ηγεσίες των δύο πλευρών».

Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημερινή συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Εξωτερικών της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας της Λιβύης, ενώ πρόσθεσε: «Είναι σημαντική η επίσκεψη την οποία θα έχουμε και την επόμενη εβδομάδα. Είναι εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης στη Δυτική Λιβύη να ξεκινήσουν οι συζητήσεις αυτές». Παρά, βέβαια, τις διακηρύξεις για επανεκκίνηση των τεχνικών συνομιλιών, ο κ. Γεραπετρίτης παραδέχθηκε: «Δεν έχει υπάρξει εξέλιξη σε ό,τι αφορά την κύρωση του τουρκολιβυκού μνημονίου, μολονότι υπάρχει η προβλεπόμενη πίεση και αναπτύσσουμε διαρκώς τις σχέσεις μας με τις δύο πλευρές». Η φράση αυτή, ωστόσο, δεν απαντά στο ποιες άμεσες ενέργειες έλαβε ή θα λάβει η Αθήνα για να φρενάρει την έξαρση των αφίξεων προς την Κρήτη.

Στο κεφάλαιο των Ελληνοτουρκικών, ο υπουργός άρχισε δείχνοντας… κατανόηση στις παράλογες επιδιώξεις της Αγκυρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η Τουρκία αντιδρά και είναι εύλογο να αντιδρά. Εχει μια δικιά της αντίληψη για τις αξιώσεις που έχει στην ανατολική Μεσόγειο. Εμείς θα επιμείνουμε σε κάτι το οποίο είχαμε πει εξαρχής. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συζητήσει ποτέ θέματα κυριαρχίας και δεν πρόκειται να προβεί σε καμία παραχώρηση». Επιπλέον, εν όψει της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, τόνισε ότι «δεν πρόκειται προφανώς να είναι εθιμοτυπική η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν» και επισήμανε: «Υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου, ο δομημένος διάλογος που γίνεται για τα πολιτικά, για την οικονομική θετική ατζέντα και για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Επιπλέον, όπως συνηθίζει, προτίμησε να δώσει έμφαση στην «ψύχραιμη διαχείριση» και «στο πλαίσιο διαλόγου», παραλείποντας την τουρκική προκλητικότητα που παραμένει αδιάκοπη εκμεταλλευόμενη την κυβερνητική αδράνεια. Την ίδια στιγμή, αναφερόμενος στην κριτική που δέχεται από τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά επιβεβαίωσε τον τακτικό ελιγμό αντιμετώπισης του πρώην προέδρου της Ν.Δ. από πλευράς Μεγάρου Μαξίμου. Ο υπουργός Εξωτερικών, σε προσεκτικό ύφος, ανέφερε ότι «σέβομαι ιδιαιτέρως τη συμβολή του στη χώρα και την πορεία του στη Νέα Δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «διαφωνίες προσέγγισης δεν πρέπει να υπονομεύουν την ενότητα στη διαχείριση εθνικών θεμάτων».


Ελλάδα σε ΟΗΕ: Απορρίπτουμε το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τη δημοσιοποίηση της επίσημης επιστολής της ελληνικής πλευράς προς τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, με την οποία απορρίπτονται οι μονομερείς αξιώσεις της Λιβύης για την ΑΟΖ. Η επιστολή, με ημερομηνία 3 Σεπτεμβρίου, απαντά σε όσα είχε υποστηρίξει η λιβυκή πλευρά με δική της επιστολή στις 27 Μαΐου, ένα έγγραφο που απροκάλυπτα χάρασσε εξωτερικά όρια θαλάσσιας δικαιοδοσίας «στη βάση του τουρκολιβυκού μνημονίου», επικαλύπτοντας σημαντικό τμήμα της ελληνικής ΑΟΖ. Η ελληνική απάντηση, όπως κατατέθηκε, έχει στόχο να αποδομήσει «σημείο προς σημείο» τους αβάσιμους ισχυρισμούς της Τρίπολης. Oπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο κείμενο, «το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο, αφού παραβλέπει την ύπαρξη και τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών».

Αντιπαράθεση

Η Αθήνα υπογραμμίζει ακόμη ότι «η οριοθέτηση των θαλάσσιων οικοπέδων νότια της Κρήτης έχει γίνει σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας και εντάσσεται στον συνολικό θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας». Eνα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης αποτελεί η λεγόμενη «μέση γραμμή». Η Λιβύη, με το βλέμμα στραμμένο στις επιθυμίες της Aγκυρας, υποστηρίζει ότι η χάραξη θα πρέπει να βασίζεται αποκλειστικά στις ηπειρωτικές ακτές των δύο χωρών, ενώ η ελληνική πλευρά απορρίπτει κατηγορηματικά αυτή την άποψη, ξεκαθαρίζοντας πως «αυτή ακριβώς τη θέση επιχειρεί να προωθήσει και η Τουρκία στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», επιδιώκοντας να αγνοήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών. Παράλληλα, στην επίμαχη επιστολή προς τον ΟΗΕ υπενθυμίζεται η συμφωνία που έχει συναφθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, τονίζοντας ότι οι δύο χώρες συνεργάζονται με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας, σε αντίθεση με τις μονομερείς ενέργειες Λιβύη, και Τουρκία, σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.


«Εισβολή» από ορδές μεταναστών στη Γαύδο

Το νέο δόγμα της κυβέρνησης και του υπουργού Μετανάστευσης Θάνου Πλεύρη, θεωρώντας κρατουμένους τους μετανάστες, έχει γυρίσει… μπούμερανγκ στους κατοίκους και στις Αρχές στην Κρήτη και τη Γαύδο, καθώς τα… καραβάνια συνεχίζονται ανεξέλεγκτα, ενώ η δομή της Αγιάς Χανίων έχει μετατραπεί σε… φυλακή, με τους λιμενικούς να εκπέμπουν δραματικό σήμα κινδύνου λόγω των απάνθρωπων, ανθυγιεινών και επικίνδυνων καταστάσεων.

Στην Αγιά βρίσκονται περίπου 580 μετανάστες και στη Γαύδο 550, ενώ σε καθημερινή βάση λέμβοι με δεκάδες μετανάστες πλέουν ανοιχτά του νησιού, καθώς -όπως φαίνεται- οι συνεννοήσεις του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με το καθεστώς του Χαφτάρ στη Λιβύη μένουν «στα λόγια». Το τελευταίο τριήμερο διασώθηκαν συνολικά 313 αλλοδαποί σε διαδοχικά περιστατικά νότια της Γαύδου και της Κρήτης, σε επιχειρήσεις του Λιμενικού Σώματος και της FRONTEX, ενώ συνελήφθησαν έξι διακινητές. Αξίζει να σημειωθεί πως, λόγω του νόμου Πλεύρη για τους μετανάστες, τα άτομα που φτάνουν στα νησιά θεωρούνται κρατούμενοι, με αποτέλεσμα να έχει σταματήσει η μετακίνηση από την Κρήτη σε δομές μεταναστών στην ενδοχώρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τις 18 Αυγούστου να μην έχει γίνει καμία μεταγωγή και ο χώρος προσωρινής υποδοχής στην Αγιά να έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε κλειστή δομή.

Ο χώρος έχει γεμίσει ασφυκτικά, οι συνθήκες διαβίωσης είναι απάνθρωπες, καθώς οι μετανάστες δεν προαυλίζονται, ενώ δεν λείπουν και οι εντάσεις μεταξύ των αλλοδαπών. Δραματικό σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εκπρόσωποι των λιμενικών στην Κρήτη, καθώς αναγκάζονται να εκτελούν χρέη τραπεζοκόμων, νοσηλευτών, ψυχολόγων και τραυματιοφορέων, αντί να ασκούν το καθήκον τους. «Εχουμε μετατραπεί σε τραπεζοκόμους, νοσηλευτές, ψυχολόγους και τραυματιοφορείς, αντί να ασκούμε το καθήκον μας. Οι βάρδιες είναι υποστελεχωμένες, με τη μηνιαία ενίσχυση να έχει μειωθεί από 10 σε πέντε άτομα, όταν χρειάζονται τουλάχιστον 30 στελέχη για την 24ωρη φύλαξη στην Αγιά και στο νοσοκομείο.

Αντίστοιχα, το ίδιο συμβαίνει και στον χώρο φύλαξης του Παλαιού Λιμεναρχείου Ρεθύμνου, όπου και εκεί το προσωπικό βρίσκεται στα όρια του» περιγράφουν οι εκπρόσωποι των λιμενικών. «Η αναλογία φύλαξης έχει φτάσει στο 1 στέλεχος ανά 100 κρατουμένους, κάτι που καθιστά προδιαγεγραμμένη την αποτυχία σε περίπτωση εξέγερσης ή μαζικής διαφυγής. Είναι ξεκάθαρο ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι αδύνατη οποιαδήποτε αντιμετώπιση. Και τότε, ποιος θα φέρει την ευθύνη;» διερωτώνται. Ιδιαίτερη αναφορά κάνουν οι εκπρόσωποι των λιμενικών στη διάταξη Πλεύρη ως προς το Μεταναστευτικό.

Στην επιστολή που υπογράφουν εκ μέρους των λιμενικών της Κρήτης ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Κατσικανδαράκης και Βασίλης Κωνσταντινίδης αναφέρουν: «Η διάταξη του υπουργού Μετανάστευσης κ. Πλεύρη προβλέπει ότι τα παρανόμως εισερχόμενα πρόσωπα (ΠΕΠ) θα θεωρούνται ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ και θα μεταφέρονται υποχρεωτικά σε κλειστή δομή, καθώς και για την παράδοση των κρατουμένων στην ΕΛ.ΑΣ. για τη φύλαξη και μεταγωγή σε κλειστή δομή, κάτι που ουδέποτε εφαρμόστηκε, με αποτέλεσμα το Λιμενικό Σώμα να έχει καταλήξει να φυλά διαρκώς κρατουμένους σε έναν χώρο που δεν είναι ούτε κατάλληλος ούτε θεσμοθετημένος για κράτηση. Δεν αντέχουμε άλλο να παίζουμε τις ζωές και τις καριέρες μας κορόνα γράμματα». Κλείνοντας, ζητούν «να ληφθούν άμεσα μέτρα ενίσχυσης προσωπικού με μηνιαίες αποσπάσεις και με ικανό αριθμό, καθώς και μέτρα ουσιαστικής προστασίας, προτού θρηνήσουμε θύματα».

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

spot_img
spot_img